ES Bendrasis teismas patenkino „Amazon“ apeliaciją prieš ES sprendimą dėl mokesčių

„Amazon“ trečiadienį pasiekė svarbią teisinę pergalę, Europos Sąjungos (ES) Bendrajam Teismui panaikinus Europos Komisijos sprendimą, numačiusį, kad JAV elektroninės prekybos milžinė privalo sumokėti Liuksemburgui 250 mln. eurų nesumokėtų mokesčių.

ES Bendrasis teismas patenkino „Amazon“ apeliaciją prieš ES sprendimą dėl mokesčių.<br>Unsplash.com asociatyvi nuotr.
ES Bendrasis teismas patenkino „Amazon“ apeliaciją prieš ES sprendimą dėl mokesčių.<br>Unsplash.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 2:19 PM

Europos Komisija 2017 metais apkaltino Liuksemburgą mokesčių privilegijų suteikimu internetinės mažmeninės prekybos milžinei, prilygstančiu neteisėtai valstybės pagalbai.

Visgi ES Bendrasis Teismas nusprendė, kad Liuksemburgas įmonei nesuteikė „selektyvaus pranašumo“, sakoma pranešime.

Europos Komisijos sprendimas atmestas praėjus mažiau nei vieneriems metams po to, kai „iPhone“ gamintoja „Apple“ tame pačiame teisme laimėjo svarbią apeliaciją dėl 2016 metų Europos Komisijos nurodymo gamintojai grąžinti 13 mlrd. eurų mokesčių Airijai.

Tuo tarpu Prancūzijos energetikos milžinė „Engie“ trečiadienį tame pačiame teisme pralaimėjo apeliaciją dėl panašaus ES nurodymo sumokėti Liuksemburgui 120 mln. eurų nesumokėtų mokesčių.

Pastaruoju atveju ES Bendrasis Teismas teigė, kad Europos Komisija įrodė, jog Liuksemburgas taikė mokestines lengvatas bendrovei.

„Amazon“ pasveikino Teismo sprendimą

Bylos iškeltos po 2014 metais kilusio „LuxLeaks“ skandalo, kai paaiškėjo, jog tarp Liuksemburgo ir šimtų bendrovių egzistavo slapti susitarimai, garantuojantys itin mažus mokesčius.

„Amazon“ atveju, 2017 metais ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager apkaltino Liuksemburgą neteisėtu susitarimu su interneto milžine dėl mažesnių mokesčių, nei yra taikomi kitoms įmonėms.

Savo pareiškime „Amazon“ teigė „sveikinanti Teismo sprendimą, kuris atitinka įmonės ilgametę poziciją, numatančią visų taikomų įstatymų laikymąsi bei kad „Amazon“ atžvilgiu nebuvo taikoma jokia speciali tvarka.“

Bylos esmę sudarė vadinamojo įprastinių rinkos sąlygų principo pažeidimas, kuris mokesčių tikslais yra skirtas užtikrinti, kad patronuojamųjų įmonių sandoriai būtų pagrįsti kainomis, kurias mokėtų ir kitos bendrovės.

Teismas teigė, kad ES naudoti lengvatų skaičiavimo metodai buvo „pagrįsti keliais aspektais neteisinga analize“, sakoma pranešime.

Europos Komisija iš karto nepateikė komentarų, tačiau anksčiau yra teigusi, kad nepaisant bylos baigties, ji jau turi teigiamą poveikį, nes šiuo metu tarptautinė bendruomenė siekia panaikinti mokesčių spragas.

Pastarosiomis savaitėmis Jungtinės Valstijos pritarė pasaulinio minimalaus pelno mokesčio idėjai, dėl kurios specialūs tarptautinėms įmonėms siūlomi sandoriai taptų praeities dalimi.

Tuo tarpu Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO) vyksta derybos dėl minimalaus mokesčio, kurį patvirtinus, tikėtina, JAV technologijų milžinėms ir kitoms tarptautinėms bendrovėms bus taikomi didesni mokesčiai.

ES praeityje yra pralaimėjusi ir kavinių tinklui „Starbucks“ iškeltą bylą, kurioje buvo reikalaujama, kad bendrovė Nyderlanduose turi sumokėti 30 mln. eurų nesumokėtų mokesčių.

Visgi Teismas yra plaikęs galioti panašų Briuselio sprendimą dėl „Fiat“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.