„Axioma servisas“ statys gigantišką skalūnų pramonės reaktorių Estijoje

Bendrovė „Axioma servisas“ būsimoje naftos gavybos iš skalūnų gamykloje „Enefit 280-2“ Estijoje rūpinsis reaktoriuje diegiamos gigantiškos krosnies projektavimu, gamyba ir montavimu. Skaičiuojama, kad šis daugiau nei 17 metrų ilgio ir virš 6 metrų skersmens gaminys bus tarp didžiausių retortinių krosnių, veikiančių pasaulio skalūnų pramonėje.

Šis daugiau nei 17 metrų ilgio ir virš 6 metrų skersmens gaminys bus tarp didžiausių retortinių krosnių, veikiančių pasaulio skalūnų pramonėje.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šis daugiau nei 17 metrų ilgio ir virš 6 metrų skersmens gaminys bus tarp didžiausių retortinių krosnių, veikiančių pasaulio skalūnų pramonėje.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2021, 11:29 AM

Lietuviai su įmone „Enefit Power“, kuri stato fabriką Estijoje, šalia Narvos miesto, pasirašė 9 mln. eurų sutartį.

„Tai – rekordinio dydžio sutartis mūsų veiklos istorijoje. Kartu su projekto partneriais turime ilgametės panašių reaktorių gamybos ir aptarnavimo patirties, tačiau tokį gigantą, kokio pageidauja užsakovas, diegsime pirmą kartą“, – teigia „Axioma serviso“ vadovas Artūras Lopeta.

Cilindro formos krosnį bendrovė surinks iš trijų pagrindinių dalių, kurios bus suvirintos tik pristačius šį gaminį–milžiną į objektą. Lietuvių komanda ne tik įdiegs milžinišką krosnį, suderins įrangos veikimą, tačiau ir dvejus metus nuo gamyklos starto prižiūrės ar įrenginys yra teisingai eksploatuojamas.

Anot „Axioma serviso“ Estijos Rytų regiono serviso padalinio vadovo Dariaus Imbraso, techniniai retortinės krosnies reikalavimai yra labai griežti ir kelia nemažai iššūkių.

„Įdomu tai, jog įrenginys turi nuolat suktis, kad į jį per vieną galą patenkanti įkaitinta žaliava maišytųsi ir slinktų per visą įrenginio ilgį link išėjimo angos. Panaši technologija yra naudojama cemento gamyboje. Tai – ypač sudėtingas, tačiau ne mažiau įdomus projektas“, – sako D. Imbrasas.

Jo teigimu, kompanijai reikės suderinti kelių gamintojų įrangą, kurios gamybai ir tiekimui „Axioma servisas“ samdys subrangovus. Tarp pagrindinių – kita ICOR grupės įmonė „Axis Tech“, kuri pagamins retortos metalo konstrukcijas.

Šiuo metu pradedamas retortos projektavimas. Naujosios gamyklos statybų darbai startuos šių metų viduryje ir bus baigti iki 2023 metų pabaigos. Skaičiuojama, kad prie gamyklos statybų prisidės beveik 1000 įvairių specialistų.

Naujasis statinys iškils šalia jau veikiančios skalūnų alyvos gamyklos „Enefit 280“, kuri per metus pagamina 290 tūkst. tonų alyvos.

„Axioma servisas“ nėra naujokas Estijoje išvystytoje skalūnų pramonėje. „Estijos skalūnų gavybos sektoriuje mus gerai žino – dirbome visose pagrindinėse įmonėse“, – sako D. Imbrasas.

Ir šiuo metu lietuviai „Enefit Power“ gamykloje užsiima įvairios technologinės įrangos aptarnavimu, vasarą remontuos seną reaktorių. Reaktorių diegimo darbus „Axioma servisas“ yra įgyvendinęs ir kito šios pramonės atstovo „VKG Oil“ skalūnų apdirbimo gamykloje.

„Enefit“ vardu tarptautinėje arenoje prisistato valstybinė Estijos energetikos grupė „Eesti Energia“, vienijanti daugiau nei 20 įmonių. Grupė yra didžiausia energijos gamintoja Baltijos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.