A. Dulkio pasigedusi opozicija blokavo PSDF biudžeto teikimą Seimui: A. Veryga nepraleido progos įgelti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seime antradienį siūlė perkelti diskusiją dėl patikslinto Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) 2021 m. biudžeto iki kito posėdžio, siekiant, kad projektą pristatytų sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

A.Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
A.Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Opozicija blokavo PSDF biudžeto teikimą Seimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Opozicija blokavo PSDF biudžeto teikimą Seimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
J.Razma.<br>T.Bauro nuotr.
J.Razma.<br>T.Bauro nuotr.
A.Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 18, 2021, 1:32 PM, atnaujinta May 18, 2021, 2:51 PM

Svarstymus dėl PSDF biudžeto lėšų patikslinimo ir perskirstymo antradienį turint pristatyti sveikatos apsaugos viceministrei Živilei Simonaitytei, LVŽS frakcijos narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga frakcijos vardu paprašė projekto pateikimą atidėti.

„Kadangi salėje nematome ministro, tikrai su visa pagarba viceministrei, neabejojame jos kompetencija, bet biudžeto pristatymas yra tikrai išskirtinis įvykis, ir paprastai tą daro ministrai. Jie atsako į klausimus, kurie yra politiškai kitą kartą ir sunkūs.

Pasitarėme frakcijoje, žinau, kad ir Darbo frakcijos nuomonė yra panaši, prašytume daryti šitam pristatymui pertrauką ir sulaukti, kada ministras galės pristatyti šitą projektą“, – teigė jis, prašydamas klausimo patiekimą atidėti iki kito Seimo posėdžio.

Tuo metu Seimui pirmininkavęs Jurgis Razma sutiko, kad pertrauka bus daroma.

„Nėra prasmės organizuoti balsavimo, tiesiog fiksuokime, kad pertrauka yra skelbiama bendru sutarimu, nes akivaizdu, kad opozicija penktadalį balsų tikrai surinks“, – pareiškė jis.

Patikslintas šių metų PSDF biudžeto projektas Seimui bus pateiktas ketvirtadienį, pranešė Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

„PSDF biudžetas, dėl kurio mes čia taip pasiginčijome, bus pateiktas ketvirtadienį ryte, preliminariai suderinome su ministru, kad jis galės pristatyti“, – Seimo posėdyje sakė jis.

Vyriausybės siūloma 48,5 mln. eurų padidinti Lietuvos valstybės biudžeto asignavimus, tačiau 26,2 mln. eurų sumažinti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšas, kurios laikinai nepaskirstytos asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti ir dėl kurių panaudojimo sprendimai turėjo būti priimami šių metų antrą pusmetį.

Šias lėšas siūloma skirti ASPĮ išlaidoms, susidariusioms dėl darbuotojų darbo užmokesčio padidinimo, kompensuoti.

Patikslintame PSDF biudžete siūloma 37,5 mln. eurų didinti lėšas asmens sveikatos priežiūros įstaigos išlaidoms, susidariusioms dėl darbuotojų darbo užmokesčio padidinimo, kompensuoti.

Be to, PSDF biudžeto rezervui papildyti numatyta skirti 37,2 mln. eurų.

Priėmus įstatymų projektus, anot Vyriausybės, PSDF lėšomis bus galima nenutrūkstamai kompensuoti ASPĮ išlaidas, susidariusias dėl darbuotojų darbo užmokesčio padidinimo.

Be to, Seimui taip pat teikiamas siūlymas patvirtinti PSDF biudžetą, kurio pajamos ir išlaidos sudarytų po 2 478,2 mln. eurų.

Iš numatytų lėšų 204,1 mln. eurų numatoma skirti valstybės biudžeto asignavimams, 1,7 mlrd. eurų skirti asmens sveikatos priežiūros paslaugoms, o 185,9 mln. eurų – sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms. Iš pastarųjų lėšų 45,6 mln. eurų numatyti ASPĮ išlaidoms, susidariusioms dėl darbuotojų darbo užmokesčio padidinimo, kompensuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.