Susizgribo pagražinti nutriušusį Europos centrą – tenka raudonuoti prieš turistus

Vilniaus rajono savivaldybė, iš Turto banko perėmusi apleistą Europos geografinį centrą, jį ėmė remontuoti, nes nuolat tekdavo raudonuoti prieš lankytojus.

2019-ieji. Šis kompleksas buvo vienas iš nedaugelio paminklų ES, kuriame iškeltos visų ES šalių narių vėliavos. Dabar jų nebėra.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr. 
2019-ieji. Šis kompleksas buvo vienas iš nedaugelio paminklų ES, kuriame iškeltos visų ES šalių narių vėliavos. Dabar jų nebėra.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr. 
Europos geografinį centrą neseniai perėmė Vilniaus rajono savivaldybė.<br>I.Piekutės nuotr.
Europos geografinį centrą neseniai perėmė Vilniaus rajono savivaldybė.<br>I.Piekutės nuotr.
Vienos vėliavos nuleisti nepavyko.<br>I.Piekutės nuotr.
Vienos vėliavos nuleisti nepavyko.<br>I.Piekutės nuotr.
Tilto per upelį lentos sutrešusios, o mediniai turėklai vos laikosi.<br>I.Piekutės nuotr.
Tilto per upelį lentos sutrešusios, o mediniai turėklai vos laikosi.<br>I.Piekutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-05-22 19:37

Europos geografinis centras Girijos kaime (Vilniaus r.), kuriuo jau seniai galėjo didžiuotis valstybė, tik dabar pradedamas remontuoti.

Darbai pradėjo judėti, kai centrą prižiūrėti praėjusį rudenį įsipareigojo Vilniaus rajono savivaldybė. Iki tol jis priklausė Turto bankui, kuris lankytiną vietą nuo 2011 metų nesėkmingai mėgino išnuomoti.

Europos geografinio centro sutvarkymo darbams savivaldybė pasiryžusi skirti iki 80 tūkst. eurų. Bet ir vėl – darbai užtruks iki kitų metų.

Vaizdas – apgailėtinas

Nuo kelio Vilnius–Utena pasukusius ir Europos geografinį centrą pasiekusius lankytojus pasitinka neprižiūrėtas pėsčiųjų takas. Tilto per upelį lentos sutrešusios, o mediniai turėklai vos laikosi.

Apgailėtinas vaizdas ir šalia Europos centro. Ant stiebų, kur turėtų kaboti Europos Sąjungos valstybių vėliavos, likusi tik viena, kurios nepavyko nuleisti.

Tarp trinkelių želia žolė, darželis, kuriame turėtų augti lietuviškos gėlės, daug metų neravėtas, o prie vieno pastatų suversta lentų krūva, prieangyje kėpso senas unitazas. Čia jau vyksta darbai.

Beje, centro lankytojams nėra tualeto, tad atvykėliai priversti nerti į krūmus.

Europos geografinis centras nuo šalia įsikūrusio Europos centro golfo klubo skiriasi kaip diena nuo nakties. Jis yra išpuoselėtas.

Negavo nė cento paramos

Vilniaus rajono savivaldybės atstovė Ilona Leganovič aiškino, kad Europos geografiniame centre jau prasidėjo infrastruktūros tvarkymo darbai. Tai – pastatų remontas, teritorijos tvarkymas.

Taip pat bus remontuojamas tiltas, pėsčiųjų takai.

I.Leganovič pasakojo, kad viename pastatų buvo įrengtas tualetas lankytojams, tačiau keletą metų jis buvo uždarytas, kaip ir pats pastatas. Todėl visą santechniką dabar tenka keisti.

Iš Turto banko rajono savivaldybė Europos geografinį centrą perėmė labai apleistą. Šiais metais jo remonto, priežiūros darbams skirta 16 tūkst. eurų.

Už juos bus remontuojami dviejų pastatų stogai, santechnika ir elektros instaliacija, bus prižiūrima infrastruktūra. Dar daugiau lėšų teks skirti ir kitais metais, kai visi darbai bus užbaigti.

Beje, Europos geografinio centro remontui ir priežiūrai Vilniaus rajono savivaldybė net negali tikėtis ES struktūrinių fondų paramos, nes turtas nuosavybės teise priklauso valstybei. Teikiant paraišką paramai gauti paraiškos teikėjas turi būti objekto savininkas.

„Kadangi vyko centro registracijos darbai, buvo formuojama įstaigos komanda, į ES paramos fondus nebuvo kreiptasi. Ateityje planuojama paramos fondų paieška dėl centro veiklos vykdymo ir infrastruktūros priežiūros“, – žadėjo I.Leganovič.

Ji negalėjo atsakyti, kiek iki karantino Europos geografinis centras sulaukdavo lankytojų, nes šeimininkas buvo kitas.

Nuomininko taip ir nerado

Turto bankas ketino Europos geografinį centrą išnuomoti už mažesnį nei tūkstančio eurų mokestį per mėnesį.

Tačiau nuomininko centrui, vos 26 kilometrai nuo sostinės išsidėsčiusiam 2,5 hektaro ploto žemės sklype, taip ir nepavyko surasti.

Turto bankas siūlė išsinuomoti renginių ir turistų aptarnavimo pastatus, Lietuvos stojimo į ES pažymėjimo aikštelę ir ženklą bei įvairų kitą kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą.

Ūkio ministerija pabrėžė, kad šis kompleksas – vienas iš nedaugelio paminklų ES, kuriame iškeltos visų ES šalių narių vėliavos. Dabar jų nebėra.

Kad Europos centre trūksta šeimininko, buvo matyti jau prieš dešimtmetį. Kai kurie ES vėliavų stiebai buvo nulinkę, tvarkos nebuvo ir prie Turizmo informacijos centro, kuriame informacijos apie šį objektą nebuvo įmanoma nė su žiburiu surasti.

Šeimininką slėgė skolos

Nors šalia Europos geografinio centro buvo įrengta pašto dėžutė, nei vokų, nei pašto ženklų su šio centro vaizdu nebuvo. O juk išsiųsti atvirlaiškį iš paties Europos vidurio daugeliui lankytojų būtų buvusi pramoga.

Beje, trys viešosios įstaigos Europos geografinio centro telefonai jau tada buvo išjungti. Atsivertus interneto puslapį, kuris pasauliui turėjo pristatyti išskirtinį objektą Lietuvoje, pasirodydavo greitųjų paskolų įmonių reklamos. Tinklapis buvo suniokotas įsilaužėlių.

Europos geografinis centras merdėjo daugybę metų. Dar 2008 metais „Sodra“ iš šį objektą administruojančios viešosios įstaigos išieškojo 1337 litus.

Vietą nustatė prancūzų mokslininkai

Europos geografinio centro vietą 1989 m. nustatė Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkai.

Naudodami gravitacijos centrų metodą jie nustatė, kad Europos geografinis centras yra 54 laipsniai 54 minutės šiaurės platumos ir 25 laipsniai 19 minučių rytų ilgumos. Šio taško tiksli vieta yra 26 kilometrai į šiaurę nuo Vilniaus.

Ūkio ministerija parėmė geografinio centro turistinį paženklinimo projektą. 1997 m. gegužės 24-ąją atidengtas Europos geografinį centrą žymintis akmuo, 2004-aisiais buvo pastatytas skulptoriaus Gedimino Jokūbonio sukurtas paminklas – balto granito kolona su žvaigždžių karūna viršūnėje.

Teritorija aplink geografinį centrą 1992 metais buvo pažymėta kaip draustinis. Šiam draustiniui priklauso Girijos ežeras, Bernotų piliakalnis, alkakalnis, gretimas miškas ir kitos vietovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.