Astravo AE pramoninis eksploatavimas pradedamas neišsprendus visų saugos problemų Sureagavo energetikos ministras D. Kreivys

Birželio 2-ąją, trečiadienį, Baltarusijos Respublikos ekstremaliųjų situacijų ministerija (ESM) pranešė, kad išdavė licenciją pradėti Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko pramoninį eksploatavimą.

VATESI ne kartą ragino, kad svarbu kuo skubiau įgyvendinti visas anksčiau nurodytas Astravo AE saugos gerinimo priemones.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
VATESI ne kartą ragino, kad svarbu kuo skubiau įgyvendinti visas anksčiau nurodytas Astravo AE saugos gerinimo priemones.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-02 17:21, atnaujinta 2021-06-02 18:26

Licencijos išdavimo faktas nekeičia Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) pozicijos, kad reikia stabdyti Baltarusijos AE eksploatavimą ir spręsti branduolinės saugos problemas bei įdiegti būtinas saugos gerinimo priemones.

Paskutinį tokį laišką su reikalavimu stabdyti elektrinės eksploatavimą, VATESI išsiuntė ESM 2021 m. kovo 31 d.

VATESI iki šiol dar negavo tinkamų atsakymų į iškeltus saugos klausimus, susijusius su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE projekto atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, didžiosios dalies streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugos vertinimu, gaisro pavojaus vertinimu ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis.

VATESI ne kartą ragino, kad svarbu kuo skubiau įgyvendinti visas anksčiau nurodytas saugos gerinimo priemones.

„Atsakingos Baltarusijos institucijos, nepaisydamos nuolatinių raginimų stabdyti 1-ojo energijos bloko paleidimo ir eksploatavimo darbus ir spręsti branduolinės saugos problemas, visą dėmesį sutelkė ne į principo – pirmiausia sauga – įgyvendinimą ir prioritetinį saugos problemų sprendimą, bet į paleidimo darbų grafiko vykdymą.

Toks atsainus požiūris į branduolinę saugą yra netoleruotinas“, – sako VATESI viršininkas Michailas Demčenka.

„Baltarusijos branduolinės saugos reguliuotojui priėmus sprendimą išduoti licenciją komerciniam Astravo atominės elektrinės eksploatavimui, imsimės papildomų priemonių, kurios užtikrintų antiastravinio įstatymo reikalavimų įgyvendinimą. Mūsų tikslas – įtvirtinti valstybės suverenitetą elektros energetikos sistemos valdymui, kad linijomis iš Baltarusijos nebūtų naudojamasi į Lietuvą patekti komerciniams elektros energijos srautams“ – sako energetikos ministras Dainius Kreivys, reaguodamas į Baltarusijos AE šiandien išduotą leidimą pramoniniam eksploatavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą