Sutarė dėl naujų taisyklių stambiam verslui: turės atskleisti, kiek ir kur sumoka mokesčių

ES derybininkai susitarė dėl naujų mokestinių taisyklių stambiam verslui ES ir taip užbaigė ilgai trukusias vidines diskusijas.

Pagal naująsias taisykles, stambiojo verslo atstovai turės atskleisti, kiek ir kokiose valstybėse jie sumoka mokesčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pagal naująsias taisykles, stambiojo verslo atstovai turės atskleisti, kiek ir kokiose valstybėse jie sumoka mokesčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 9:49 AM

Europos Parlamento ir ES valstybių narių derybininkai antradienį informavo naujienų agentūrą dpa, kad susitarė dėl vadinamųjų ataskaitų teikimo pagal šalis taisyklių.

Pagal naująsias taisykles, stambiojo verslo atstovai turės atskleisti, kiek ir kokiose valstybėse jie sumoka mokesčių. Tikimasi, kad šis žingsnis padės apriboti galimybes didelėms įmonėms išvengti mokesčių.

Europos Komisija jau 2016 metais pasiūlė keisti finansinių ataskaitų teikimo taisykles. Europos Parlamentas 2017 metais nusprendė įvesti ataskaitų teikimo pagal šalis mechanizmą, tačiau valstybės narės šiam principui pritarė tik pastaraisiais mėnesiais, po kelerius metus trukusių diskusijų.

Taisyklės bus taikomos bendrovėms, kurių apyvarta visame pasaulyje per metus viršija 750 mln. eurų. Ataskaitoje pagal šalis jos turės atskleisti savo pajamas, pelną arba nuostolį iki mokesčių ir faktiškai sumokėtus mokesčius.

Informacija bus prieinama visoms ES narėms, joje bus duomenys apie mokesčius, sumokėtus vadinamojo „juodojo sąrašo“, t .y. mokesčių rojaus šalyse, ir „pilkojo sąrašo“ šalyse, tokiose kaip Turkija.

„Šis susitarimas yra svarbus žingsnis į priekį siekiant mokestinio teisingumo Europoje,– sakė Vokietijos Žaliųjų partijos finansų ekspertas Svenas Giegoldas. – Jei stambus verslas turės atskleisti savo pajamas ir sumokėtus mokesčius kiekvienoje šalyje, labai aiškiai matysime, kaip dempinguojami mokesčiai.“

Kai kurie stambūs verslai steigia antrines įmones, kad galėtų perkelti pelną į kuo mažesnių mokesčių šalis, ir taip stengiasi išvengti savo finansinės pareigos. Tai vyksta ne tik ES, bet ir visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.