D. Kreivys Liuksemburge įspėjo – Astravo AE pavojų kelia ne tik Lietuvai

Liuksemburge vykstančioje Europos energetikos ministrų taryboje energetikos ministras Dainius Kreivys kalbėjo apie Astravo AE keliamas grėsmes ir pavojų Europos žmonėms.

Pasak D.Kreivio, naujausi įvykiai įrodė, kad Baltarusijos režimas yra visiškai nenuspėjamas.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak D.Kreivio, naujausi įvykiai įrodė, kad Baltarusijos režimas yra visiškai nenuspėjamas.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak D.Kreivio, naujausi įvykiai įrodė, kad Baltarusijos režimas yra visiškai nenuspėjamas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak D.Kreivio, naujausi įvykiai įrodė, kad Baltarusijos režimas yra visiškai nenuspėjamas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 5:19 PM

„Naujausi įvykiai, atsidūrę dėmesio centre visame pasaulyje, įrodė, kad Baltarusijos režimas yra visiškai nenuspėjamas ir pavojingas. Astravo AE jau išduoti leidimai komercinei elektros gamybai, nepaisant to, kad streso testų reikalavimai vis dar nėra įgyvendinti. Tai kelia pavojų Lietuvos ir visų kitų Europos Sąjungos šalių gyventojams, ypač vertinant tai, kad Baltarusija stengiasi nuslėpti problemas, nepaaiškina jau įkvykusių AE bloko sustabdymų ir gedimų priežasčių“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys Europos energetikos ministrų taryboje. Lietuvos pasisakymą palaiko dar aštuonios šalys narės.

Lietuvos įstatymai draudžia pirkti elektrą iš šalių, kuriose veikia nesaugios atominės elektrinės ir šios nuostatos bus įgyvendintos. Ministras ragino ES solidariai reikalauti atidėti Astravo AE komercinę veiklą kol nėra išspręsti visi saugumo klausimai.

Jei ES rinkoje bus tiesiogiai ar netiesiogiai prekiaujama nesaugiai pagaminta elektra, tai be kita ko, trukdys siekti klimato kaitos mažinimo tikslų – vystyti švarios energijos pajėgumus, užtikrinti, kad elektros rinka veiktų stabiliai ir efektyviai.

Lietuva yra parengusi naują trišalę metodiką dėl prekybos elektros energija ir šiuo metu yra aktyviai deramasi su Latvija ir Estija dėl šios metodikos patvirtinimo.

Energetikos ministrų tarybos metu buvo diskutuota dėl sąlygų vandenilio rinkai ES mastu sukūrimo. Ministras D. Kreivys atkreipė dėmesį, kad pirmiausia būtina užtikrinti tarpvalstybinį dujų kokybės koordinavimą ir nustatyti kokybės principus.

„Skatinant pramonę pereiti prie švaraus vandenilio naudojimo turime siekti, kad pigtų žaliojo vandenilio gamybos technologijos. Todėl turime finansuoti inovatyvių gamybos būdų kūrimą“, – teigė ministras D. Kreivys.

Taip pat ministrai diskutavo dėl bendrojo Tarybos požiūrio dėl Transeuropinių energetikos tinklų reglamento (TEN-E) atnaujinimo. Šiuo reglamentu energetikos sistemą siekiama įgalinti prisidėti prie žaliosios transformacijos sukuriant reikiamą infrastruktūrą švariai energijai. Be to, patvirtintos Tarybos išvados dėl Renovacijos skatinimo ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.