Zanavykų muziejus jau kitoks – nevalia pravažiuoti pro šalį

Šakių rajone, Zyplių dvaro vežiminės pastate įsikūręs ir apie 50 tūkstančių eksponatų sukaupęs Zanavykų muziejus lankytojus pasitinka atsinaujinęs. Pažinčiai su zanavykų kultūros paveldu, tradicijomis ir buitimi jame buvo pasitelkta įvairių naujovių.

Zanavykų muziejus Šakių rajone ekspozicijas atnaujino neatpažįstamai.<br> Organizatorių nuotr. 
Zanavykų muziejus Šakių rajone ekspozicijas atnaujino neatpažįstamai.<br> Organizatorių nuotr. 
Zanavykų muziejus Šakių rajone ekspozicijas atnaujino neatpažįstamai.<br> Organizatorių nuotr. 
Zanavykų muziejus Šakių rajone ekspozicijas atnaujino neatpažįstamai.<br> Organizatorių nuotr. 
Zanavykų muziejus Šakių rajone ekspozicijas atnaujino neatpažįstamai.<br> Organizatorių nuotr. 
Zanavykų muziejus Šakių rajone ekspozicijas atnaujino neatpažįstamai.<br> Organizatorių nuotr. 
Zanavykų muziejus Šakių rajone ekspozicijas atnaujino neatpažįstamai.<br> Organizatorių nuotr. 
Zanavykų muziejus Šakių rajone ekspozicijas atnaujino neatpažįstamai.<br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 4:35 PM

Tai ir išmani programėlė, prabylanti zanavykų tarme, ir animacinis filmas vaikams, muziejaus erdvėse įrengta garso instaliacija.

Įdiegė interaktyvias technologijas

„Skųstis eksponatų gausa bei jų įvairove tikrai negalime, tačiau norint būti lankytojams patraukliu muziejumi to nepakanka. Tarėmės su kolektyvu, kaip būtų galima mūsų ekspozicijas pristatyti įdomiau, kad jos nebūtų statiškos, kad pačios „kalbėtų“.

Gavę finansavimą savo vizijos įgyvendinimui kreipėmės į šios srities specialistus įstaigoje „Kūrybinių industrijų dokas“. Jie pasistengė, kad ekspozicija atgytų“, – sakė Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė.

Pasak direktorės, įvairaus amžiaus lankytojams pritaikytas inovatyvus projektas yra sukurtas apjungiant keletą kūrybinių industrijų krypčių – animaciją, išmaniąsias technologijas ir garso instaliacijų kūrybą.

Muziejuje įrengtuose planšetiniuose kompiuteriuose pateikiamos šiuolaikiškos iliustracijos, vaizduojančios tų laikų zanavykų gyvenimą. Lankytojai gali detaliau susipažinti su muziejaus eksponatais, peržiūrėti archyvines nuotraukas.

Sukurtos išmaniosios programėlės pagrindinė veikėja – jauna zanavykė, pasipuošusi tradiciniu regiono tautiniu kostiumu, kviečia muziejaus lankytojus geriau pažinti ekspoziciją, atskirus eksponatus, jų reikšmę.

Pakvietė kompozitorių

Muziejuje buvo sukurta ir garso instaliacija, kuri papildo pristatomų eksponatų istorijas.

„Į pagalbą pasikvietėme kompozitorių Mantautą Krukauską, kuris išpildė mūsų viziją ir garsais užpildė muziejaus erdves.

Kiekvienai ekspozicijos daliai buvo pritaikytas skirtingas garsinis fonas. Tarkime bendroje ekspozicijos patalpoje skamba atmosferinė, šviesi, šiuolaikiška melodija, papildyta zanavykų krašto etno muzikos motyvais. O priartėjus prie išskirtinę temą pristatančio eksponato, pasigirsta specialiai jai pritaikyti garsai.

Lankytojams, priartėjus prie audimo staklių, galima girdėti taukšinčią šaudyklę, staklių poškėjimą, o artėjant prie medžio apdirbimo amatą pristatančių eksponatų – pasigirsta medžio skobimo garsas, plaktuko kaukšėjimas“, – pasakojo R.Vasaitienė.

Vaikams – animacinis filmas

Pasak direktorės, modernizuojant muziejų nebuvo pamiršti ir mažieji lankytojai. Jiems sukurtas animacinis filmas, kuris tapo patrauklia pažintine priemone vaikams.

„Dažnai matant įvairius istorinius rakandus, buities reikmenis sunku įsivaizduoti, kaip jie buvo naudojami ir kam buvo skirti.

Ypač vaikams sunku suvokti senuosius amatus, jų reikšmę. Trumpas animacinis filmukas tapo virtualia kelione po sodybos namą, kiemą, ūkinius pastatus.

Žiūrovai gali išvysti sodybos gyventojus, atliekančius skirtingus darbus, yra supažindinami su zanavykų krašto namų puošybos detalėmis, tautinio kostiumo grožiu, amatais, kalba“, – sakė R.Vasaitienė.

Zanavykų muziejaus direktorė negailėjo gerų žodžių jų viziją įgyvendinusioms viešosios įstaigos „Kūrybinių industrijų dokas“ darbuotojoms Eglei Belozaraitei-Tarvydienei ir Gintarei Šatevičiūtei.

Zanavykės personažas 

„Zanavykų muziejuje yra daug buities, ūkio, etnografines tradicijas atspindinčių eksponatų, tačiau, tačiau iki atnaujinimo dažnas eksponatas lankytojui nesufleruodavo, kam jis yra skirtas.

Ėmęsi šio projekto sprendėme, kaip pasitelkus šiuolaikines technologijas būtų galima ne tik įdomiau, bet ir informatyviau pristatyti muziejaus ekspoziciją“, – sakė E.Belozaraitė-Tarvydienė.

Pasak jos, įdomiausių eksponatų pristatymui buvo sukurta informacinio pobūdžio programėlė iliustruota tiek piešiniais, tiek nuotraukomis.

Ekspozicijos pradžioje demonstruojamas apie zanavykų kraštą ir jo žmones pasakojantis animacinis filmas ne tik pristato muziejaus ekspozicijos turinį, bet ir padeda pajusti kontekstą.

„Mes sukūrėme originalų mergaitės zanavykės personažą, kurį kaip muziejaus atributą galima panaudoti ir suvenyrams, ir muziejaus stendų apipavidalinimui, ir papildant jau esamas išmanias programas.

Buvo malonu kartu padirbėti su didelę patirtį turinčiu eksperimentinės muzikos kūrėju, šiuolaikinės elektroninės muzikos kompozitoriumi, muzikos dėstytoju M.Krukausku.

Šiam projektui realizuoti prireikė kūrybinės komandos: dailininkų, animatorių, dizainerių programuotojų, tekstų, garso ir vaizdo redaktorių. Tai – originalus darbas.

Ilgainiui šį projektą galima plėsti ir tobulinti papildant jį kitomis interaktyviomis priemonėmis: žaidimais, testais, žemėlapiais“, – sakė E.Belozaraitė-Tarvydienė.

Naujoves įvertino lankytojai

Įgyvendinus Lietuvos kultūros tarybos finansuotą projektą „Zanavykų krašto žinovė“ muziejus gali rengti interaktyvias edukacines ekskursijas, kurios ypač patraukia jaunesnių lankytojų dėmesį.

Interaktyvių technologijų įdiegimą, pasak Zanavykų muziejaus direktorės, jau spėjo įvertinti jo lankytojai.

„Mūsų lūkesčiai pasiteisino – lankytojai palankiai įvertino naujoves.

Naujos technologijos leidžia labiau atskleisti muziejaus turinį ir patraukliai pristatyti ekspoziciją. Jos padeda pritraukti naują lankytoją – jaunimą, kuris savo noru trokšta naujų žinių bei įspūdžių muziejuje.

Muziejaus misiją suprantame plačiai, identifikuojame save kaip komunikuojančią organizaciją, kuri siūlo įvairių patirčių galimybių. Naujų technologijų dėka muziejus tampa atvira ir aktyvia erdve visuomenei, kurioje skatinama sužinoti, kurti ir bendrauti“, – sakė R.Vasaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.