Finansų ministrė su Muitinės vadovais aptarė naująją siuntų deklaravimo sistemą

Finansų ministrė Gintarė Skaistė su naujuoju Lietuvos muitinės vadovu Dariumi Žvironu ir iki šiol laikinai vadovo pareigas ėjusiu Jonu Miškiniu aptarė diegiamos naujos siuntų iš trečiųjų šalių deklaravimo sistemos parengiamuosius darbus. Susitikime akcentuotas siuntų vežėjų pasirengimas pereiti prie naujos sistemos, jos patogumo vartotojams svarba ir saugumo klausimai.

Susitikime akcentuotas siuntų vežėjų pasirengimas pereiti prie naujos sistemos, jos patogumo vartotojams svarba ir saugumo klausimai.<br>T.Bauro nuotr.
Susitikime akcentuotas siuntų vežėjų pasirengimas pereiti prie naujos sistemos, jos patogumo vartotojams svarba ir saugumo klausimai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 9:27 AM, atnaujinta Jun 17, 2021, 9:29 AM

„Visiškai netrukus – liepos 1 dieną – startuoja nauja siuntų iš trečiųjų šalių deklaravimo sistema, pagal bendrą Europos Sąjungos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) direktyvą, kuria yra ginami vietiniai Sąjungos šalių prekybininkai ir skatinama ekonominė konkurencija dėl mokestinių apribojimų prekėms iš trečiųjų šalių. Šiuo metu, kaip informavo Muitinės departamentas, vyksta sistemos tobulinimo ir galutiniai pasiruošiamieji darbai. Atidžiai stebime šį procesą ir prioritetu laikome deklaravimo sistemos patogumą vartotojui, duomenų apsaugą bei maksimaliai sklandų perėjimą prie naujojo reguliavimo“, – pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė.

Finansų ministrė taip pat pabrėžė, kad ypač svarbu apie laukiančius pokyčius informuoti visuomenę, kuo aiškiau pateikiant informaciją ir stengtis, jog pereinamasis laikotarpis, kol gyventojai įgus naudotis sistema, būtų maksimaliai sklandus, o kilus nesklandumas – užtikrintas procesų tęstinumas.

Naujasis Muitinės vadovas D. Žvironas pažymėjo, kad muitinėje naujos sistemos testavimo darbai vyksta sklandžiai, intensyviai bendradarbiaujama ir su partneriais: siuntų vežėjais, Lietuvos paštu. Tuo pačiu, pažymėjo D. Žvironas, kol kas kritinių klaidų ar iššūkių nepasitaikė, sistemos tobulinimo darbai vyksta pagal planą.

Nuo 2021 metų liepos 1 dienos pagal PVM direktyvos pataisas, siekiant suvienodinti konkurencijos sąlygas ir paskatinti vietinį verslą Europos Sąjungos (ES) viduje, ES valstybėse narėse ir kartu Lietuvoje naikinama smulkioms siuntoms taikyta PVM lengvata, kas reiškia, kad PVM reikės mokėti nuo visos siuntos vertės. Kalbant apie mokesčio sumokėjimą, jei siuntos vertė neviršys 150 eurų (riba, kai jau skaičiuojami muitai), PVM pardavimo metu galės apskaičiuoti ir sumokėti prekes parduodančios internetinės platformos. Tuo atveju, jei platforma mokesčio nerinks, PVM bus mokamas importo metu, savarankiškai pateikiant importo deklaraciją arba pasinaudojant siuntų vežėjų paslaugomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.