Lietuvos bankas už įstatymų pažeidimus skyrė 350 tūkst. eurų baudą elektroninių pinigų įstaigai „GlobalNetint“

Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros tarnyba atliko elektroninių pinigų įstaigos „GlobalNetint“, UAB patikrinimą ir nustatė daugybinių įstatymų pažeidimų, už kuriuos skyrė 350 tūkst. eurų baudą ir apribojo jos veiklą.

„GlobalNetint“ tikrindama klientų pateiktus dokumentus ir informaciją apie naudos gavėjus, ne visais atvejais rėmėsi patikimo ir nepriklausomo šaltinio informacija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„GlobalNetint“ tikrindama klientų pateiktus dokumentus ir informaciją apie naudos gavėjus, ne visais atvejais rėmėsi patikimo ir nepriklausomo šaltinio informacija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„GlobalNetint“ tikrindama klientų pateiktus dokumentus ir informaciją apie naudos gavėjus, ne visais atvejais rėmėsi patikimo ir nepriklausomo šaltinio informacija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„GlobalNetint“ tikrindama klientų pateiktus dokumentus ir informaciją apie naudos gavėjus, ne visais atvejais rėmėsi patikimo ir nepriklausomo šaltinio informacija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„GlobalNetint“ tikrindama klientų pateiktus dokumentus ir informaciją apie naudos gavėjus, ne visais atvejais rėmėsi patikimo ir nepriklausomo šaltinio informacija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„GlobalNetint“ tikrindama klientų pateiktus dokumentus ir informaciją apie naudos gavėjus, ne visais atvejais rėmėsi patikimo ir nepriklausomo šaltinio informacija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 25, 2021, 1:34 PM, atnaujinta Jun 25, 2021, 1:38 PM

Konstatuota, kad bendrovė pažeidė Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo reikalavimus – netinkamai vertino klientų keliamą pinigų plovimo ir teroristų finansavimo riziką, ne visais atvejais užtikrino, kad klientų tapatybės nustatymas nuotoliniu būdu atitiktų teisės aktų reikalavimus.

„GlobalNetint“ tikrindama klientų pateiktus dokumentus ir informaciją apie naudos gavėjus, ne visais atvejais rėmėsi patikimo ir nepriklausomo šaltinio informacija. Lietuvos banko pranešime pažymima, kad bendrovė taip pat nebuvo įdiegusi tinkamų procedūrų, skirtų nustatyti, ar klientas ir naudos gavėjas yra politiškai pažeidžiami (paveikiami) asmenys.

Lietuvos banko atlikto patikrinimo metu buvo nustatyta, kad „GlobalNetint“ neužtikrino, kad didesnės rizikos grupės klientams būtų taikomos sustiprinto tapatybės nustatymo priemonės, neatnaujino klientų pažinimo informacijos, netinkamai vykdė nuolatinę klientų dalykinių santykių ir operacijų stebėseną.

Patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad bendrovės įdiegtos vidaus kontrolės procedūros ne visais atvejais užtikrino tinkamą tarptautinių finansinių sankcijų, ribojamųjų priemonių reikalavimų įgyvendinimą.

Be to, kaip praneša Lietuvos bankas, paaiškėjo, kad „GlobalNetint“ pažeidė Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų įstatymą, kadangi netinkamai saugojo savo klientų lėšas.

Bendrovė, klientų lėšų apsaugai pasirinkusi atskyrimo būdą, privalo jas laikyti Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos valstybių kredito įstaigose, centriniuose bankuose arba investuoti į saugų, likvidųjį ir mažos rizikos turtą. „GlobalNetint“ pažeidė šio įstatymo reikalavimus, kadangi dalį klientų lėšų laikė elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigose.

Taip pat nustatyta, kad bendrovė, 2020 m. kovo 31 d., birželio 30 d. ir rugsėjo 30 d. duomenimis, netenkino nuosavo kapitalo reikalavimo, kurio privaloma laikytis nuolat. Be to, ji Lietuvos bankui teiktose ataskaitose nurodė neteisingą informaciją apie sąskaitas, kuriose laikė klientų lėšas, klientų ir nuosavų lėšų sumas, nuosavo kapitalo poreikį.

Atsižvelgęs į visas aplinkybes, Lietuvos bankas skyrė „GlobalNetint“ piniginę baudą ir laikinai, kol pašalins pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus, uždraudė pradėti dalykinius santykius su klientais, kurių veikla susijusi su didesne pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizika.

Be to, bendrovė laikinai neteko teisės leisti elektroninius pinigus ir teikti mokėjimo paslaugas tam tikrų teritorijų klientams.

Lietuvos bankas įpareigojo „GlobalNetint“, UAB, patikrinimo metu nustatytus teisės aktų pažeidimus ir veiklos trūkumus pašalinti iki šių metų spalio 31 d.

„GlobalNetint“: bauda neturės neigiamo poveikio veiklai

„GlobalNetint“ pabrėžia, kad priimtas Lietuvos banko sprendimas neturės neigiamo poveikio įstaigos veiklos tvarumui ir jos suplanuotai plėtrai.

Įstaiga vertina, kad absoliuti dauguma nustatytų trūkumų buvo pašalinti dar iki Lietuvos bankui priimant sprendimą. Įstaigos nuoseklios investicijos į technologinius ir žmogiškuosius išteklius užtikrina, kad trūkumai nepasikartos ir atitiktis veiklos reikalavimams yra visapusiškai įgyvendinta, teigiama „GlobalNetint“ pranešime.

Per 2020–2021 metus įstaiga investavo 1,2 mln. eurų į sistemų stiprinimą, procesų automatizavimą bei kvalifikuotų kompetentingų specialistų pritraukimą ir išlaikymą. Itin didelis dėmesys, kaip pabrėžiama pranešime, skiriamas esamų darbuotojų kvalifikacijos kėlimui ir komandos plėtrai.

„Visiškai natūralu, kad Lietuvos banko Priežiūros tarnyba nutarė atlikti įstaigos patikrinimą – „GlobalNetint“ yra viena greičiausiai išaugusių Lietuvoje tarp finansų rinkos dalyvių tiek klientų kiekiu, tiek apyvartomis.

Reguliatorius kelia itin aukštus reikalavimus visoms atitikties sritims, ir mūsų tikslas nuo pat įstaigos įkūrimo yra šiuos besikeičiančius reikalavimus kuo geriau suprasti bei atitikti, o ateityje, taikant dar inovatyvesnius sprendimus, tapti pavyzdžiu šioje srityje, ir tai daroma dideliomis investicijomis – suplanuotos ir atliekamos investicijos sudaro daugiau negu 20 proc. metinės apyvartos.

Esame dėkingi Lietuvos bankui už glaudų bendradarbiavimą, kas padėjo mums atkreipti didesnį dėmesį į tobulintinas sritis ir išskirti prioritetinius veiksmus“, – pranešime spaudai sako „GlobalNetint“ generalinis direktorius Liudvikas Kulikauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.