Baltarusijos IT sektoriuje – protų nutekėjimas: specialistai išvyksta, jų lankytos vietos bankrutuoja

Kaip ir tūkstančiai kitų žmonių Baltarusijoje, IT specialistas Aliaksandras Čarnavokis praėjusiais metais išėjo į Minsko gatves, kad sudalyvautų precedento neturėjusiuose protestuose prieš 26 metus trunkantį Aliaksando Lukašenkos valdymą.

A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Kova prieš režimą tapo beprasmė“, – sakė A.Čarnavokis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
„Kova prieš režimą tapo beprasmė“, – sakė A.Čarnavokis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Baltarusijos žaidimų milžinė „Wargaming“ Vilniuje, Konstitucijos prospekte, nupirko 76 apartamentus ir juose įkurdins iš Baltarusijos atvykusius IT specialistus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusijos žaidimų milžinė „Wargaming“ Vilniuje, Konstitucijos prospekte, nupirko 76 apartamentus ir juose įkurdins iš Baltarusijos atvykusius IT specialistus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praėjusiais metais Baltarusijos technologijų sektoriaus produktų ir paslaugų eksportas pasiekė 2,7 mlrd. JAV dolerių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Praėjusiais metais Baltarusijos technologijų sektoriaus produktų ir paslaugų eksportas pasiekė 2,7 mlrd. JAV dolerių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 27, 2021, 2:05 PM

Po to, kai buvo suimtas, sumuštas policininkų ir keturias dienas uždarytas areštinėje, 39 metų vyras galiausiai išvyko į kaimyninę Ukrainą ir prisijungė prie daugybės savo technologijų sektoriaus kolegų, kurie išvyko iš Baltarusijos ir sukėlė abejonių dėl klestinčio šios šalies IT sektoriaus ateities.

Per interviu agentūrai AFP, duotą per susirašinėjimo programėlę „Telegram“, A. Čarnavokis sakė, kad išvykti iš Baltarusijos jį privertė ne „smurtas ir savivalė“, bet tas jausmas, kad niekas niekada nepasikeis.

„Kova prieš režimą tapo beprasmė“, – sakė jis.

Ilgą laiką Baltarusija buvo labiausiai žinoma dėl savo gaminamų traktorių, trąšų ir naftos produktų, tačiau po to, kai 2017 metais A. Lukašenka pasirašė dekretą, leidžiantį technologijų bendrovėms nemokėti daugelio mokesčių, įskaitant ir pelno mokestį, šalies sostinė Minskas pastaraisiais metais tapo regioniniu aukštųjų technologijų centru.

Tokia apmokestinimo tvarka leido Baltarusijoje susikurti daugiau nei tūkstančiui technologijų bendrovių, kuriose dirba daugiau nei 70 tūkst. žmonių. Tarp jų yra ir itin populiaraus kompiuterinio žaidimo „World of Tanks“ kūrėjai „Wargaming“. Bendrovės pagrindinė kūrybos studija yra įsikūrusi Minske.

Susirašinėjimo ir vaizdo skambučių programėlė „Viber“ yra dar viena baltarusiškos sėkmės istorija. Iš pradžių programėlė buvo kuriama Baltarusijoje, o 2014 metais bendrovę už 900 mln. JAV dolerių įsigijo Japonijos technologijų milžinė „Rakuten“.

Praėjusiais metais Baltarusijos technologijų sektoriaus produktų ir paslaugų eksportas pasiekė 2,7 mlrd. JAV dolerių ir buvo 25 proc. didesnis negu ankstesniais metais. Šiuo metu technologijų sektoriui tenka 4 proc. Baltarusijos BVP.

Didžiulis neapibrėžtumas

Tačiau dabar sektoriuje tvyro didžiulis neapsibrėžtumas, nes tūkstančiai sektoriaus darbuotojų, kurių daugumą sudaro liberalių pažiūrų opozicijos rėmėjai, kaip A. Čarnavokis, nusprendė išvykti.

Baltarusijos valdžia ėmėsi brutalių represijų prieš protestų bangą, kuri kilo po rugpjūčio 9 dieną įvykusių ginčytinų prezidento rinkimų. Buvo įkalinti tūkstančiai žmonių, taip pat pasirodė nemažai pranešimų, jog žmonės buvo kankinami policininkų ir susidūrė su kitokiu blogu elgesiu.

Maskvos remiamas A. Lukašenka atlaikė protestų audrą, nepaisant griežto Vakarų pasmerkimo ir sankcijų. Tačiau pastarosios netaikomos IT sektoriui. Visgi Minske dirbantis IT ekspertas Serhejus Lavrinenka sako prognozuojantis šio sektoriaus augimo lėtėjimą dėl protų nutekėjimo.

Jis skaičiuoja, kad iš Baltarusijos jau išvyko iki 15 tūkst. IT darbuotojų. Kai kurios bendrovės net visai nutraukė veiklą. Pavyzdžiui, 2011 metais įkurta bendrovė „PandaDoc“ dėl Baltarusijos valdžios spaudimo uždarė savo biurą Minske ir perkėlė dešimtis savo darbuotojų į kaimynines šalis.

Bendrovės įkūrėjas Mikita Mikado yra žinomas A. Lukašenkos oponentas. Per protestus jis policininkams, kurie atsuktų valdžiai nugarą, siūlė finansinę paramą ir persikvalifikavimą bei galimybę dirbti technologijų sektoriuje. Dėl to bendrovės biuruose buvo kelis kartus atliktos kratos, o keturi darbuotojai buvo suimti. Trims iš jų vis dar yra taikomas namų areštas, vienas yra įkalintas.

Liūdna atmosfera

28 metų IT specialistas Ivanas agentūrai AFP telefonu iš Minsko sakė, kad atmosfera tarp jaunų IT specialistų Minske po represijų yra labai liūdna.

„Vietos, kuriose linksmindavosi IT darbuotojai, ištuštėjo, kavinės ištuštėjo, kai kurios net bankrutavo, – sakė Ivanas, dėl represijų baimės nenorėjęs nurodyti savo pavardės. – Nuotaikos tikrai ne kokios.“

Baltarusijos kaimynės, tarp jų ir Lietuva, siekia prisivilioti iš Baltarusijos nusivylusius IT specialistus. Pavyzdžiui, Ukraina IT specialistams iš Baltarusijos, kurie nori dirbti šalyje, siūlo supaprastintą migracijos tvarką ir mokestinių lengvatų.

Spalį iš Minsko išvykęs A. Čarnavokis netruko susirasti darbo vienoje Ukrainos IT bendrovių. Nors jis sako, kad turėjo galimybę išvykti, kitiems IT sektoriaus darbuotojams, ypač turintiems vaikų, tai padaryti yra sunkiau.

S. Lavrinenka sako, kad tai gali prireikti laiko, tačiau „jeigu padėtis nesikeis“, Baltarusijos IT sektorius vargu ar ir toliau klestės.

„Aš manau, kad žmonės išvyks, lėtai, bet nuosekliai, per ateinančius kelerius metus, todėl šis sektorius gali susidurti su nuosmukiu“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.