Popiežiaus kaltinimai buvusiems Vatikano pareigūnams – kaltina turto prievartavimu

Vatikano baudžiamasis teismas šeštadienį apkaltino 10 asmenų, tarp jų vieną kardinolą, turto prievartavimu, piktnaudžiavimu įgaliojimais, grobstymu ir sukčiavimu dėl Vatikano valstybės sekretoriato 350 mln. eurų investicijų į Londono nekilnojamąjį turtą.

​Popiežius Pranci<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
​Popiežius Pranci<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
Vatikano prokurorai kaltina įtariamuosius išviliojus iš Šventojo Sosto milijonus eurų mokesčių ir su kitais finansiniais sandoriais susijusiais nuostoliais.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vatikano prokurorai kaltina įtariamuosius išviliojus iš Šventojo Sosto milijonus eurų mokesčių ir su kitais finansiniais sandoriais susijusiais nuostoliais.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2021, 3:50 PM

Teismo pirmininkas Giuseppe Pignatone (Džuzepė Pinjatonė) paskyrė teismo datą – liepos 27-ąją, sakoma Vatikano pranešime.

Apkaltinti penki buvę Vatikano pareigūnai, tarp jų kardinolas Angelo Becciu (Andželas Bečus) ir du Valstybės sekretoriate dirbę pareigūnai, taip pat investicijas Londone tvarkę italų verslininkai. Grobstymu taip pat apkaltintas vienas Italijos žvalgybos ekspertas.

Vatikano prokurorai kaltina įtariamuosius išviliojus iš Šventojo Sosto milijonus eurų mokesčių ir su kitais finansiniais sandoriais susijusiais nuostoliais. Įtariamieji kaltinimus neigia.

Vienas pagrindinių įtariamųjų Gianluigi Torzi (Džanluidžis Torcis) kaltinamas 2018 metų pabaigoje išgavęs iš Vatikano 15 mln. eurų pastato Londone nuosavybės teisėms perduoti. G. Torzi tarpininkavo baigiant derinti 150 mln. eurų vertės prabangių apartamentų pastato Slouno gatvėje Jungtinės Karalystės sostinėje pardavimą Vatikano valstybės sekretoriatui, atliekančiam diplomatinės ir politinės tarnybos funkcijas.

Vatikanas pasamdė jį padėti jam įgyti visas pastato nuosavybės teises iš kito kaltinamo tvarkytojo, vykdžiusio pradines investicijas.

Vatikano prokurorai įtaria, kad G. Torzi paskutinę minutę į kontraktą įrašė išlygą, suteikusią jam visas balsavimo teises dėl šio sandorio.

Tačiau Vatikano hierarchai pasirašė kontraktą, jam pritarė popiežiaus Pranciškaus dešinioji ranka kardinolas Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas) ir jo pavaduotojas. Abu jie nėra kaltinami.

Vatikano prokurorai pateikė įrodymų, kad juos apgavo vienas italų teisininkas – jis šeštadienį taip pat buvo apkaltintas.

G. Torzi neigia kaltinimus ir sakė, kad juos nulėmė nesusipratimas. Šiuo metu jis yra Londone, laukia Italijos ekstradicijos prašymo svarstymo.

Praėjusiais metais Pranciškus atėmė kardinolo teises ir privilegijas iš savo artimo patarėjo italų kardinolo A. Becciu. Tai buvo laikoma pirmu žingsniu, ruošiantis priversti A. Becciu stoti prieš teismą.

A. Becciu padėjo organizuoti pradines investicijas Londone, kai vadovavo Valstybės sekretoriato administracijai.

Popiežius pernai jį iš Šventųjų skelbimo kongregacijos prefekto pareigų atleido tikriausiai dėl kito reikalo: dėl 100 tūkst. eurų dotacijos iš Šventojo Sosto fondų vienai labdaros organizacijai, kuriai vadovauja kardinolo brolis. A. Becciu neigė neteisėtai pasielgęs ir sakė, kad turėjo teisę skirstyti lėšas, o pinigai buvo skirti labdarai, ne jo broliui ir niekur neiškeliavo iš vyskupijos banko sąskaitos, į kurią buvo pervesti.

A. Becciu, kuris kaip kardinolas atsakomybėn traukiamas pagal atskirą procedūrą, taip pat neigia kaip nors neteisėtai pasielgęs dėl investicijų Londone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.