Sueco kanalo administracija pasirašė kompensacijos susitarimą su „Ever Given“ savininke

Krovininis laivas „MV Ever Given“, kuris kovo mėnesį šešias dienas buvo užblokavęs Sueco kanalą, trečiadienį pajudėjo iš kanalo, kai Egiptas ir laivo savininkai japonai pasirašė galutinį susitarimą dėl kompensacijos, leidusį panaikinti laivo areštą.

Sueco kanalo administracija pasirašė kompensacijos susitarimą su „Ever Given“ savininke.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sueco kanalo administracija pasirašė kompensacijos susitarimą su „Ever Given“ savininke.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-07 16:18

Laivas pakėlė inkarą ir pajudėjo į šiaurę nuo ties kanalo centru įsikūrusio Ismailijos miesto link Viduržemio jūros netrukus po 11.30 val. ryto vietos laiku (02.30 val. Lietuvos laiku).

Beveik 200 tūkst. tonų talpos konteinerinis laivas kovo 23 dieną, kilus smėlio audrai, įstrigo Sueco kanale, blokuodamas gyvybiškai svarbią susisiekimo arteriją iš Azijos į Europą, kuria gabenama 10 proc. pasaulinės jūrų prekybos ir kuri generuoja gyvybiškai svarbias pajamas į Egipto iždą.

Po didžiulio masto gelbėjimo operacijos Egiptas areštavo laivą ir pareikalavo jo savininkės – japonų bendrovės „Shoei Kisen Kaisha“ – kompensacijos už prarastas kanalo pajamas, gelbėjimo išlaidas ir padarytą žalą kanalui.

Ceremonijoje, kurioje dalyvavo ambasadoriai ir tarptautinės žiniasklaidos atstovai, Sueco kanalo valdybos (SCA) vadovas Osama Rabie pasirašė galutinį susitarimą su laivo savininkų atstovais.

„Pranešu pasauliui, kad pasiekėme susitarimą“, – pareiškė O. Rabie per ceremoniją, gausiai puoštą Egipto ir Japonijos vėliavomis ir tiesiogiai transliuotą per Egipto valstybinę televiziją.

Jis apibūdino šešių dienų gelbėjimo operacijas kovo mėnesį kaip „lenktynes ​​su laiku“ siekiant atkurti pasaulinius laivybos srautus.

„Mūsų laukė sunkus išbandymas stebint pasauliui“, – pridūrė jis.

SCA praėjusį mėnesį paskelbė, kad prieš sudarydama galutinį susitarimą su Japonijos įmone, pasirašė susitarimą dėl informacijos konfidencialumo.

Garsus teisininkas Khaledas Abou Bakras, vadovavęs SCA derybų grupei, trečiadienį priminė konfidencialumo sąlygą prieš pasirašant susitarimą.

„Galiu vienareikšmiškai teigti, kad mes išsaugojome visas Valdybos teises“, – pažymėjo jis.

Kairas iš pradžių pareikalavo 916 mln. JAV dolerių kompensacijos, vėliau sutiko sumažinti sumą iki maždaug 550 mln. JAV dolerių, tačiau dėl galutinės sumos vyko sunkios derybos.

Milijoninės pajamos

Pasak SCA, Egiptas, uždirbantis iš Sueco per metus daugiau nei 5 mlrd. JAV dolerių per metus, prarado nuo 12–15 mln. JAV dolerių pajamų kiekvieną vandens kelio uždarymo dieną.

„MV Ever Given“ įstrigimas ir intensyvios gelbėjimo pastangos, reikalingos laivui pasukti, taip pat padarė didelę žalą kanalui.

Balandžio mėnesį jūrų duomenų kompanija „Lloyd's List“ teigė, kad dėl ant seklumos užplaukusio laivo kiekvieną dieną nebuvo galima pervežti krovinių už 9,6 mlrd. JAV dolerių.

Japonijos bendrovei „Shoei Kiseno Kaiša“ priklausantis, Taivano valdomas ir su Panama vėliava plaukiojantis laivas buvo pasuktas kovo 29 dieną, o kanalo šiauriniame ir pietiniame įėjimuose susirinkę 420 laivų galėjo praplaukti balandžio pradžioje.

Antradienį Ismailijos ekonominis teismas leido areštuotam laivui ir jo įgulai išplaukti, gavęs SCA prašymą.

Laivas išvyko su nepažeistu 18,3 tūkst. konteinerių kroviniu, naujienų agentūrai AFP teigė šaltiniai iš SCA.

Sekmadienį duotame interviu privačiam televizijos kanalui O.Rabie teigė, kad iš laivo neišsipylė jokių medžiagų.

Jo teigimu, Egiptas taip pat gaus 75 tonų vilkiką iš „Shoei Kisen Kaisha“ kaip kompensacijos dalį. Kanalo administracijos vadovas taip pat pažymėjo, kad kompensacija bus skirta ir vieno gelbėjimo darbus atlikusio darbuotojo, žuvusio per gelbėjimo operaciją, šeimai.

Sueco kanalas nuo pat jo pastatymo visada pareikalaudavo aukų“, – pareiškė jis.

Kanalo plėtra

O.Rabie pamojavo tolstančiam milžinui, judančiam link Viduržemio jūros, apsuptas baltai vilkinčių ir Egipto vėliavomis mojuojančių kapitonų.

Padėkos metu SCA taip pat įteikė sidabrinę lentelę laivo kapitonui ir įgulai, kurie negalėjo išplaukti kelis mėnesius.

Net ir laivui įstrigus ant seklumos, pasak O.Rabie, pajamos iš kanalo per pirmąjį pusmetį viršijo 3 mlrd. JAV dolerių.

Visgi pareigūnai labai stengėsi išvengti incidento žalos reputacijai, pabrėždami Egipto pastangas gelbėjimo operacijos metu.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi netruko pažadėti investicijas, siekdamas išvengti krizės pasikartojimo, ir gegužę patvirtino dvejų metų projektą, skirtą išplėsti ir pagilinti pietinę kanalo dalį, kur laivas užplaukė ant seklumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.