Poveikio aplinkai mažinimui – saulės elektrinės įrengimas

Šiandien tvarumo ir aplinkosaugos klausimai verslui tampa vis svarbesni. Vis daugiau įmonių ir privačių asmenų, norėdami įsigyti reikiamas prekes ar pasinaudoti tam tikromis paslaugomis, renkasi socialiai atsakingas įmones, kurios stengiasi naudoti tvarią energiją ir tausoja gamtos išteklius. Verslas, susiduriantis su griežtais aplinkosaugos reikalavimais, turi didelį pranašumą konkurencinėje kovoje, nes būtent dėl pastangų kurti kuo tvaresnius produktus yra patrauklesnis vartotojams ir investuotojams.

 Poveikio aplinkai mažinimui – saulės elektrinės įrengimas.
 Poveikio aplinkai mažinimui – saulės elektrinės įrengimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-13 16:15, atnaujinta 2021-07-13 16:24

Aštuonioliktus gyvavimo metus skaičiuojanti gamybos įmonė UAB „Scandye“, užsiimanti tekstilės dažymu ir apdaila, sėkmingai pasinaudojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamos priemonės „Atsinaujinantys energijos ištekliai pramonei LT+“ finansavimu ir savo gamyklos teritorijoje įrengė saulės elektrinę.

Aplinkosauga – pagrindinė strateginė kryptis

Vystant verslą svarbu ne tik siekti geriausių rezultatų, tačiau ir rodyti pavyzdį kitiems – vis daugiau socialiai atsakingų Lietuvos verslų atsigręžią į aplinkosaugos problemas ir prisiima atsakomybę už tai, kokį poveikį įmonės veikla daro aplinkai bei visuomenei. Pasak „Scandye“ generalinės direktorės Rasos Ladyginienės, įmonei svarbu ne tik veiklos rezultatai, bet ir būdai, kuriais šie rezultatai yra pasiekiami. Todėl dėmesys aplinkos apsaugai, jos tausojimui, siekis efektyviau taupyti gamtinius ir energetinius išteklius yra viena iš pagrindinių „Scandye“ strateginių krypčių.

„Esame skandinavų kapitalo tekstilės dažymo ir baigiamosios apdailos įmonė, tad mūsų pagrindiniai klientai yra mūsų akcininkai, kurie puoselėja skandinaviškas tradicijas bei skandinavišką požiūrį į aplinkos apsaugą – žalios energijos naudojimas gamybos procesuose yra principinė „Scandye“ veiklos kryptis. Tvarumas yra pagrindinis mūsų klientų prioritetas, ir mes esame tvirtai pasiryžę kurti tvarius produktus, nekeldami pavojaus aplinkai ir ateities kartų gyvenimams. Mūsų produktai gaminami atsižvelgiant ne tik į aplinką, tačiau ir į vartotojų sveikatą bei saugą“, – pasakoja R. Ladyginienė.

Pasak R. Ladyginienės, įmonė kasmet kelia vis ambicingesnius aplinkos apsaugos tausojimo tikslus, tad turi ir daugiau iniciatyvų, kaip prisidėti prie rūpinimosi ja. Šiuo metu „Scandye“ ruošiasi vystyti naują saulės elektrinės projektą, dirba ties vandenvalos projektu, kuris leis apie pusę panaudoto vandens vėl grąžinti į gamybą. Vysto PES (poliesterinio audinio) atliekų mažinimo ir antrinio perdirbimo projektą bei kitas tęstines veiklas, leidžiančias labiau tausoti aplinką bei sutaupyti energetinius išteklius.

Planuoja dar tvaresnę ateitį

Įmonės gamybos apimtys, nors ir pristabdytos COVID – 19 pandemijos, kasmet vis kyla, didėja pardavimų apimtys Lietuvos ir užsienio rinkose, o sunaudojamos elektros kiekiui didėjant, atsiranda poreikis galvoti ir apie ateities inovacijas. R.Ladyginienė pasakoja, jog su pastatyta saulės elektrine įmonė planuoja padengti apie 15 – 17% savo poreikių, todėl jau artimiausiu metu planuoja plėsti saulės elektrinių parką. Tačiau nepaisant to, jau dabar visą savo gamyboje naudojamą elektros energiją įmonė perka iš atsinaujinančių šaltinių.

Elektra yra viena iš pagrindinių įmonės energijos resursų. Nuolat ieškome galimybių taupyti ir būti kuo draugiškesni mus supančiai aplinkai. Nuo 2015 m. naudojame elektros energiją gaminamą iš atsinaujinančių šaltinių. Saulės elektrinės projektą pasirinkome neatsitiktinai. Jau 2016 m. aktyviai ieškojome alternatyvių elektros energijos šaltinių, atlikome studiją, siekdami pasirinkti tinkamiausią elektros energijos gamybos metodą, svarstėme, skaičiavome, vėjo jėgainės ir saulės elektrinės alternatyvas. Atsiradus ES finansavimo galimybėms, pasirinkome saulės elektrinės įrengimo projektą“, – sako R. Ladyginienė.

Įmonei „Scandye“ saulės elektrinės projekto įgyvendinimas užtruko apie 2 metus, įmonės pradiniais skaičiavimais saulės elektrinė turėjo atsipirkti per 10 – 11 metų, tačiau gavus ES finansavimą, atsipirkimo terminas sutrumpėjo iki 5 metų.

Tvaresnės ateities link

Panašiais projektais gali pasididžiuoti ir eilė kitų Lietuvos įmonių. 2014-2020 m. laikotarpiu energijos efektyvumo ir atsinaujinančių energijos išteklių gamybos ir naudojimo skatinimui pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamas priemones verslui suplanuota skirti 36,2 mln. eurų ES investicijų. Sprendimas investuoti į energijos efektyvumo priemones priimtas dėl 252 projektų už daugiau nei 35 mln. eurų , iš jų jau pasirašytos 244 sutartys už beveik 33 mln. Eurų ES investicijų.

Daugiausia priemonių, skirtų energijos efektyvumui didinti įmonėse, buvo panaudota siekiant įsirengti saulės elektrines, kurių pagaminta energija naudojama įmonės reikmėms.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, skatindama Lietuvos įmones mažinti energijos vartojimo intensyvumą, kviečia didinti atsinaujinančių energijos išteklių gamybą ir vartojimą.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas bendrai finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.