I. Šimonytė: tvorą pasienyje su Baltarusija turėtų statyti „Epso-G“

Tvoros pasienyje su Baltarusija įrengimo projektą bus pavesta įgyvendinti vienai valstybės energetikos grupės „Epso-G“ įmonių. Tai ketvirtadienį patvirtino premjerė Ingrida Šimonytė.

Tvorą pasienyje su Baltarusija turėtų statyti „Epso-G“.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Tvorą pasienyje su Baltarusija turėtų statyti „Epso-G“.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 5, 2021, 11:37 AM, atnaujinta Aug 5, 2021, 1:39 PM

„Kuri konkrečiai bendrovė bus pasirinkta, tą dar pasakysime vėliau, bet tai bus energetikos sektoriaus įmonė, kuri praktiškiausiai galėtų būti, dar turime aptarti, bet su grupe yra šitas sprendimas sutartas, kad ieškosime praktiškiausio sprendimo „Epso-G“ grupėje“, – spaudos konferencijoje sakė Vyriausybės vadovė.

„Jokių pavedimų dėl tokio projekto įgyvendinimo šiuo metu nesame gavę“, – BNS sakė grupės komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Grupė vienija elektros ir gamtinių dujų perdavimo bendroves „Litgrid“ ir „Amber Grid“ bei pramonės statinių, elektros pastočių, linijų bei specialiųjų elektros įrenginių statybos įmonę „Tetas“.

„Teto“ generalinis direktorius Gediminas Mažeika BNS patvirtino, kad įmonė būtų pajėgi įgyvendinti projektą, jos jau buvo klausta apie techninius sprendimus, galimybę įgyvendinti projektą, bet konkretaus užsakymo ji neturi.

„Tikrai taip, savo esme projektas tikrai labai nesudėtingas, tiesiog apimtis yra didelė,bet daug kartotinių, paprastų operacijų. Sudėtingumas atsiras, jei bus labai agresyvūs terminai, tada atsiranda tam tikrų dalykų – tiekimo grandinės, pikinis resursų poreikis“, – BNS sakė G.Mažeika.

Anot jo, didžiausia problema būtų įvairios procedūros, kurioms paprastai reikia daug laiko.

„Reikia statybą leidžiančių dokumentų, reikia projektuoti, reikės kažkur sklypų paskirtį keisti, reikės leidimo nukirsti medį, kuris trukdo. Bus daug procedūrinių dalykų, kurie dabar normaliai įstatymuose užkliūna. Čia turbūt yra didžiausias iššūkis“, – aiškino „Teto“ vadovas.

Anot jo, „normaliomis sąlygomis“ projekto įgyvendinti iki pavasario būtų neįmanoma, tam reikėtų, kad valstybė supaprastintų biurokratines procedūras.

„Pasirengimo darbai turbūt užtruktų metus – kalbu apie projektavimus ir taip toliau, bet kai šaliai reikia, tada kitaip darbuojamės ir mes. Atsiras ir 24 valandos, ir trys pamainos. Jeigu darys kažkas kitas, tai manau, kad remiantis tais pačiais principais irgi bus pajėgus padaryti“, – BNS sakė G.Mažeika.

Premjerė ketvirtadienį sakė, kad Seimui bus siūloma priimti įstatymų pakeitimus, kurie numatytų tam tikras procedūrines išlygas, susijusias su statybos, specialiaisiais apsaugos reikalavimais.

„Šitas projektas turėtų būti įgyvendinamas maksimaliai greitai“, – pabrėžė I.Šimonytė.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį sakė, kad projektą galėtų įgyvendinti valstybinė energetikos įmonė, tačiau jos neįvardijo.

„Aš manau, kad tai galėtų būti viena iš energetikos įmonių, kurios turi patirties įgyvendinant infrastruktūros projektus“, – interviu portalui „15min“ sakė šalies vadovas.

I.Šimonytė trečiadienį teigė, kad Vyriausybė penktadienį ketina patvirtinti tvoros statybai paspartinti būtinus teisės aktų projektus, kurie kitą savaitę bus teikiami Seimo neeilinei sesijai.

Pjaunančios vielos tvora kainuotų daugiau kaip 152 mln. eurų. Ją nutarta statyti, siekiant apsisaugoti nuo iš Baltarusijos į Lietuvą plūstančių neteisėtų migrantų – šiemet jų skaičius jau viršijo 4 tūkst.

Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.