Lietuvos ūkininkai sunerimę – dėl prasto derliaus kils ir duonos kaina

Ūkininkai šiemet sulaukė mažesnio nei pernai grūdų derliaus, tačiau laukia rudens ir viliasi parduoti už didesnę kainą. Tuo metu duonos gamintojai vartotojus perspėja – duonos ir jos gaminių kainos šiemet neišvengiamai kils.

Lietuvoje didžioji dalis grūdų jau nukulta.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvoje didžioji dalis grūdų jau nukulta.<br>T.Bauro nuotr.
Kils duonos kaina.<br>D.Umbraso nuotr.
Kils duonos kaina.<br>D.Umbraso nuotr.
Ūkininkai nedžiūgauja ir dėl grūdų kokybės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkai nedžiūgauja ir dėl grūdų kokybės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sulaukta mažesnio derliaus nei pernai. <br>M.Patašiaus nuotr.
Sulaukta mažesnio derliaus nei pernai. <br>M.Patašiaus nuotr.
Grūdus ūkininkai mėgins parduoti rudenį. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Grūdus ūkininkai mėgins parduoti rudenį. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 14, 2021, 10:24 AM

„Šiemet derlius žymiai mažesnis. Pernai iš 27 ha prikūlėm apie 160 , dabar – 130“, skundėsi Povilas Katkevičius, Pasvalio rajono ūkininkas.

Ūkininkas kol kas grūdų neparduos – rudenį viliasi geresnių kainų. „Kol kas saugosiu, po to žiūrėsim, kokios kainos bus. Čia rizika – kortų žaidimas. Gali išlošti, bet ir pralošti“, – kalbėjo jis.

Lietuvoje didžioji dalis grūdų jau nukulta. Į aruodus byra mažesnis derlius, nei tikėtasi.

„Mes skaičiuojame, kad šiais metais kviečių neprikulta 25-30 proc., kiek tikėtasi, žieminio rapso – 20-25 proc. mažiau nei tikėtasi. Jeigu imtume vidurkius, mūsų rajone ir Lietuvoje vidutinis kviečių derlius būtų 6,5 tonos, pažangesniuose ūkiuose gal ir 7 tonų galima tikėtis, rapsų – 3 tonų“, – skaičiavo Žemės ūkio kooperatyvo „Šiaurės aruodai“ direktorius Aldas Gedvila.

Ūkininkai nedžiūgauja ir dėl grūdų kokybės. Prieš patenkant į saugyklas ar perdirbimui grūdų kokybė vertinama laboratorijoje. Laboratorijos darbuotojai pastebi, kad šiųmetis grūdas – ir smulkesnis, ir lengvesnis.

„Lyginant su ankstesniais metais, šių metų grūdų kokybė yra šiek tiek prastesnė saiko svorio išraiška, todėl, kad jie yra paveikti karščio – išdžiovinti. Grūdas yra smulkesnis, saiko svoris – žemesnis. Kaip patys ūkininkai sako – sausra iš mūsų atėmė tonas laukuose“, – aiškino laboratorijos vedėja Jogailė Čivilienė.

Į aruodus byra smulkesnis derlius, tačiau kainos – didesnės. „Jeigu lygintume šiųmečio ir pernykščio derliaus kainas, tai pernai vidutinė rapsų kaina buvo 350–370 eur. priklausomai nuo laikotarpio rudenį, kai parduodi. O šiais metais kaina ganėtinai didelė – 520–530 eur. Kviečių kainų lygis yra aukštesnis, tačiau ne toks ryškus, kaip rapsų. Šiai dienai kainos pakilo apie 15 proc.“, – skaičiavo A.Gedvila.

Šiuo metu tik dalis ūkininkų parduoda derlių, kiti laukia, vildamiesi didesnių kainų.

„Visada gali didėti, bet visada ir mažėti. Tai yra pasaulinis dalykas. Dabar yra toks laikas, kai vis dar gyvename prielaidomis, prognozėmis, politiniais įvykiais, todėl kainų svyravimas didelis, priklausomai nuo prognozės“.

Duonos gamintojai neslepia, kad duona ir jos gaminiai brangs, tačiau ne tik dėl brangesnių grūdų. „Vidutiniškai duona turėtų brangti apie15 proc. Tai priklauso ir nuo energetinių resursų. Šie metai buvo ypač skausmingi, visi matome, kas darosi, – energetiniai resursai kyla labai greitai. Tikėtina, kad jie išsilaikys iki metų galo. Neišgyvensime nei mes, nedidindami kainų. Ir atlyginimus reikia kelti“, – apgailestavo „Velželio duona“ direktorius Vaidas Baranauskas.

Duonos kepėjai iš Panevėžio sako esantys priversti kainas peržiūrėti kasmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.