Po vieno elemento keitimo Astravo AE papildomus 1-ojo bloko bandymus

Atlikus liepos 12 dieną nuo Baltarusijos energetikos sistemos automatiškai atjungto Astravo atominės elektrinės (AE) pirmojo reaktoriaus įrangos ir technologinių sistemų patikrinimą, buvo nustatyta, jog būtina pakeisti vieną turbogeneratoriaus elementą, nurodė šalies energetikos ministerija platformoje „Telegram“.

Astravo elektrinės bokštai.<br>D.Umbraso nuotr.
Astravo elektrinės bokštai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2021, 9:14 PM

„Pirmajame Astravo AE energijos bloke buvo užbaigtas įrangos ir technologinių sistemų patikrinimas, kuris buvo surengtas siekiant nustatyti, kodėl liepos 12 dieną suveikė automatinė generatoriaus apsaugos sistema. Atlikus bandymus, buvo nustatyta, jog būtina pakeisti vieną iš turbogeneratoriaus elementų“, – rašoma pranešime.

Atitinkami darbai, pasak ministerijos, atliekami dalyvaujant šią įrangą pagaminusios Rusijos gamyklos specialistams. Juos užbaigus, bus surengti papildomi bloko įrangos ir turbogeneratoriaus sistemų bandymai ir diagnostika, o po to reaktorius bus įjungtas į šalies energetikos sistemą.

Pirmasis Astravo AE blokas nuo energetikos sistemos buvo atjungtas liepos 12 dieną suveikus turbogeneratoriaus automatinei apsaugai.

Šis reaktorius buvo fiziškai įjungtas 2020 metų rugpjūtį, jo pramoninių bandymų etapas pradėtas gruodį ir truko beveik pusmetį, o pramoninis (komercinis) naudojimas pradėtas šių metų birželio 10-ąją.,

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du vienodos galios rusiško VVER projekto reaktorius – po beveik 1,2 gigavato. Projektas finansuojamas Rusijos valstybine paskola.

Lietuva teigia, kad Astravo AE pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.

Už energetiką atsakinga Europos Komisijos narė Kadri Simson birželio pradžioje sakė, kad Baltarusija nusprendė savo pirmosios branduolinės jėgainės pirmajame energijos bloke pradėti pramoninę elektros gamybą neįvykdžiusi visų rekomendacijų dėl jo saugumo.

„Apmaudu, kad Baltarusija nusprendė pradėti Astravo AE pramoninį naudojimą neįvykdžiusi visų saugos rekomendacijų, pateiktų Europos Sąjungos 2018 metų ataskaitoje dėl testavimo nepalankiausiomis sąlygomis. Europos Komisija ne kartą yra teigusi, jog Baltarusija visas partnerių vertintojų rekomendacijas turi įgyvendinti nedelsdama“, – tuomet pažymėjo Europos Komisijos narė.

Anot jos, „padėtis Astrave Europos Sąjungai kelia didelį susirūpinimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.