Siūlo skatinti, o ne bausti: abejoja siūlymu nemokėti ligos išmokų nevakcinuotiems ir susirgusiems koronavirusu

Seimas svarstys Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymą nemokėti ligos išmokų užkrečiamąja liga susirgusiems ir nuo jos nepasiskiepijusiems asmenims, tačiau tokią iniciatyvą bei siūlymą nevakcinuotiems koronavirusu susirgusiems asmenims patiems susimokėti už gydymą dalis parlamentarų vertina neigiamai, o apie siūlymo įgyvendinimą svarstantys kol kas nežino, ar idėją įmanoma įgyvendinti praktiškai.

Siūlymą nemokėti ligos išmokų nepasiskiepijusiems vadina Konstitucijai prieštaraujančiu sprendimu. <br>V.Skaraičio nuotr.
Siūlymą nemokėti ligos išmokų nepasiskiepijusiems vadina Konstitucijai prieštaraujančiu sprendimu. <br>V.Skaraičio nuotr.
Siūlymą nemokėti ligos išmokų nepasiskiepijusiems vadina Konstitucijai prieštaraujančiu sprendimu. <br>T.Bauro nuotr.
Siūlymą nemokėti ligos išmokų nepasiskiepijusiems vadina Konstitucijai prieštaraujančiu sprendimu. <br>T.Bauro nuotr.
Premjerė siūlymui pritaria.<br>V.Skaraičio nuotr.
Premjerė siūlymui pritaria.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 25, 2021, 6:27 AM, atnaujinta Aug 25, 2021, 10:26 AM

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau skelbė, jog didžiąją dalį ligoninėse gydomų koronavirusu sergančių pacientų sudaro nepasiskiepiję asmenys, todėl, pasak jos, gali tekti riboti kitas medicinines paslaugas.

Pasak I.Šimonytės, Vyriausybės pareiga yra apsaugoti sveikatos priežiūros sistemą, todėl tai pagrįstų siūlymą nepasiskiepijusiems nuo koronaviruso nemokėti ligos išmokų.

„Premjerė pabrėžė, kad tai nėra vienintelė sąlyga, kai draudimo išmoka gali būti nemokama, todėl teigė nematanti, kuo tai galėtų prieštarauti Konstitucijai“, – skelbė naujienų agentūra BNS.

Tačiau siūlymas sulaukė parlamentarų prieštaravimo.

„Tai yra nelogiški antikonstituciniai siūlymai ir aš nemanau, kad Seimas pritars tokiems įstatymų projektams“, – pareiškė Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Pasak jo, Lietuvos teisės aktai šiuo metu nenumato galimybių nemokėti ligos išmokos koronavirusu susirgusiems ir nuo jo nepasiskiepijusiems asmenims bei įpareigoti tokius žmones susimokėti už gydymą, kuris, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, galėtų atsieiti nuo 2 tūkst. eurų, jei ligoniui nereikalinga deguonies terapija, ir viršyti 8 tūkst. eurų, jei šios procedūros pacientui visgi prireiktų.

„Mano nuomone, parlamentas neturėtų pritarti tokiems siūlymams. Jie prieštarauja Konstitucijai. Yra galimybių pasas, kitos lengvatos. Vyriausybė eina tuo keliu. Ženkliai išaugę paskutinių savaičių skiepijimosi tempai rodo, kad tai veikia. Tokios represinės priemonės, kaip ligos išmokos nemokėjimas ar prievarta mokėti už gydymą, neturėtų būti taikomos“, – tikino A.Matulas.

Jis taip pat pabrėžė, kad 2013 m. Konstitucinis teismas išaiškino, jog privalomąjį socialinį draudimą (PSD) nuo pajamų dydžio mokantys asmenys turi gauti vienodas sveikatos priežiūros paslaugas: „Nesvarbu, kiek žmogus moka, Konstitucinio teismo nutarimu, paslaugos visiems turi būti teikiamos vienodai“.

Pakeitė nuomonę

Nors šiuo metu socialdemokratai vieningai prieštarauja siūlymui nemokėti ligos išmokos nepasiskiepijusiems nuo koronaviruso ar įpareigoti juos susimokėti už gydymą, tarp bendrapartiečių būta ir priešpriešų.

Nors partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė dabartines valdžios priemones vadina pernelyg griežtomis ir siūlymui kategoriškai prieštarauja, anksčiau portalo lrytas.lt kalbintas partijos seniūnas Algirdas Sysas idėją palaikė:

„Kadangi yra sudarytos sąlygos visiems pasiskiepyti, bet kiti žaidžia likimu – ir ne tik savo, bet ir visuomenės. Jeigu žmonės nenori skiepytis ir suserga, tikrai ne mokesčių mokėtojai turi tai apmokėti. Tad šiuo atveju visiškai palaikau iniciatyvą – jeigu nenorime vėl būti uždaryti keliems mėnesiams, pusmečiui ar dar ilgiau, o raginimai ir įkalbinėjimai nepadeda, tada reikia eiti kitu keliu – kad žmogus savo sprendimo pasekmes jaustų per kišenę“, – anksčiau naujienų portalui lrytas.lt teigė parlamentaras.

Tačiau šiuo metu A.Sysas siūlymą vertina nuosaikiau. „Čia pjaunasi su draudimine sistema. Visgi žmogus moka mokesčius, todėl reikėtų išnagrinėti visus teisinius niuansus. Kol kas įstatymo projekto aš nemačiau. Kai pamatysiu, bus galima plačiau diskutuoti. Tai labiau profilaktinė priemonė, iš anksto paraginant ne tik ragaišiu, bet ir botagu. Tačiau teisiškai nežinau, kaip tai reikėtų padaryti“, – tvirtino parlamentaras.

„Mokamą testavimą galėčiau suprasti, tačiau tam, kad nemokėtume nedarbingumo išmokos, reikėtų didelių teisinių pakeitimų“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kaip vertintų siūlymą nepasiskiepijusiems asmenims patiems mokėti už gydymą, parlamentaras teigė, kad „teorinės diskusijos šiuo klausimu įmanomos“, tačiau paklaustas, kokios teisinės sąlygos, jo manymu, reikalingos siūlymo įgyvendinimui, atsakyti negalėjo.

„Šiuo metu yra pozityvi diskriminacija, jei galima taip pasakyti, kad dirbantys maitinimo sferoje turi atlikti sveikatos apžiūrą, nes kontaktuoja su šimtais piliečių“, – kalbėjo A.Sysas ir pripažino kol kas negalintis pasakyti ar siūlymui pritartų.

Siūlo skatinti, o ne bausti

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ V.Blinkevičiūtė reiškė pasipiktinimą siūlymu nemokėti ligos išmokos nepasiskiepijusiems:

„Pastarojo laikotarpio botagas buvo per stiprus. Jei susirgsi koronavirusu ir nebūsi pasisikiepijęs, negausi nedarbingumo išmokos. Kodėl? Gydaisi namuose 14 dienų ir negauni ligos išmokos, tai iš ko žmogui gyventi?“

Partijos lyderė įsitikinusi, kad žmones skiepytis paskatintų ne draudimai ir bausmės, o paskatos: „Pavyzdžiui, laisva diena tada, kai žmogus skiepijasi. Galima tartis su tam tikromis verslo struktūromis, kad būtų galima suteikti lengvatas ir dovanėles, priklausomai nuo amžiaus grupės. Pavyzdžiui, kažkokiomis pramogomis, galimybe įsigyti kažkokį daiktą ar kur nors nuvykti“.

V.Blinkevičiūtė taip pat išreiškė nepritarimą iniciatyvai nušalinti nuo darbo nepasiskiepijusius darbuotojus, išskyrus tuos, kurių darbo specifika reikalauja artimo kontakto.

„Pavyzdžiui, gydytojai, socialiniai darbuotojai, žmonės, dirbantys prekyboje, pareigūnai. Darbovietėse, kur nėra tiesioginio kontakto su žmonėmis arba galima dirbti nuotoliniu būdu, nemanau, kad reikia versti darbuotojus skiepytis.

Ne tiek botagas veikia, kiek augantis žmonių sąmoningumas, nes mums reikės išmokti gyventi su šiuo virusu. Ne visada valdžios botagas išsprendžia problemas. Jei prievarta liepi kažką daryti, kyla pasipriešinimas ir taip suskaldoma visuomenė“, – įsitikinusi socialdemokratų lyderė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.