„Apple“ sutiko sušvelninti „App Store“ taikomus mokėjimų apribojimus

„Apple“ sutiko sušvelninti mokėjimų apribojimus, taikomus jos elektroninėje programėlių parduotuvėje „App Store“, leisdama smulkiesiems programų kūrėjams informuoti savo klientus apie alternatyvias mokėjimo galimybes.

„Apple“ sutiko sušvelninti „App Store“ taikomus mokėjimų apribojimus.<br>www.unsplash.com nuotr.
„Apple“ sutiko sušvelninti „App Store“ taikomus mokėjimų apribojimus.<br>www.unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 12:46 PM

Bendrovė buvo priversta priimti šį sprendimą sulaukusi kolektyvinio ieškinio, kuriame programų kūrėjai apkaltino „Apple“ monopoline praktika, kadangi technologijų milžinė yra vienintelė „vartų“ į programų ar kito turinio, pasiekiamo „iPhone“ ir kituose įrenginiuose, kuriuose veikia „iOS“ programinė įranga, operatorė.

Pasiūlytą nuolaidą dar turi patvirtinti teismas.

„Susitarime paaiškinta, kad kūrėjai galės informuoti vartotojus, kaip jie gali įsigyti programėlių ne „iOS“ programoje; taip pat išplečiamas kainų diapazonas, kurį kūrėjai galės pasiūlyti prenumeratoms, pirkimams programoje ir mokamoms programoms. Be to, bus įsteigtas naujas fondas, padėsiantis kvalifikuotiems JAV kūrėjams“, – sakoma bendrovės pranešime, paskelbtame ketvirtadienį.

„IPhone“ gamintoja šiuo metu taip pat laukia sprendimo atskiroje su „App Store“ susijusioje byloje, kurią iškėlė „Epic Games“.

„Apple“ pastaruoju metu sulaukia vis didesnio įstatymų leidėjų ir reguliavimo institucijų spaudimo dėl taikomos verslo praktikos, pavyzdžiui, dėl to, kad bendrovė skaičiuoja iki 30 proc. komisinius už pirkinius, įsigyjamus per oficialią gamintojos programėlių parduotuvę „App Store“.

Kiek anksčiau šį mėnesį JAV senatoriai parengė teisės aktus, kuriais gali būti uždrausta programėlių parduotuvių operatorėms, tokios kaip „Apple“ ir „Google“, reikalauti pirkimo operacijoms naudoti tik jų mokėjimo sistemas.

„Apple“ tvirtina taikanti minėtą praktiką tik siekdama apsaugoti duomenų saugumą ir privatumą.

Gegužę „Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas teisme teigė, kad jei „iOS“ programoje būtų diegiama atviresnė sistema ir gamintoja „įsileistų“ trečiųjų šalių programas į savo parduotuvę jų neperžiūrėjusi, tai sukeltų „didelę netvarką“.

„IOS“ mobilioji operacinė sistema yra antra pagal populiarumą pasaulyje po „Android“. „Apple“ duomenimis, pernai per mobiliuosius įrenginius su „iOS“ programėlių įsigijimui buvo išleista 643 mlrd. JAV dolerių.

Naujajame susitarime „Apple“ įsipareigojo pasiūlyti programų kūrėjams, kurie uždirbo mažiau nei 1 mln. JAV dolerių per metus laikotarpiu nuo 2015 iki 2021 metų, prieigą prie naujo 100 mln. JAV dolerių dydžio fondo.

Visgi dalis kritikų ir programų kūrėjų nemano, kad šių pokyčių pakaks užtikrinti didesnes galimybes „Apple“ konkurentams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.