Salvadoro eksperimentas su bitkoinu pasiuntė pavojaus signalą kitoms šalims 

Salvadoras tapo pirmąja pasaulio šalimi, kurios vyriausybė nusprendė įteisinti bitkoiną kaip oficialią valiutą šalia čia galiojančio JAV dolerio. Tačiau ši kriptovaliuta dėl to patyrė nuosmukį.

„Čia atsiskaitymo bitkoinais vieta“, – tokiais užrašais spėjo pasidabinti jau ne viena Salvadoro prekybos vieta.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Čia atsiskaitymo bitkoinais vieta“, – tokiais užrašais spėjo pasidabinti jau ne viena Salvadoro prekybos vieta.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2021, 2:32 PM

Ekonominę krizę išgyvenančiame Salvadore priimtas įstatymas, kuriame numatyta, kad kiekvienas prekybininkas, jei tik turi galimybę, turi priimti bitkoinus.

Toks šios Centrinės Amerikos vyriausybės žingsnis buvo nuspėjamas, nes gandai apie tai sklandė jau anksčiau.

Tiesa, tarptautinė agentūra „Moody’s“ iškart po jo nusprendė sumažinti šios šalies skolinimosi reitingą.

Kai sprendimas buvo paskelbtas oficialiai, žmonės pradėjo laukti, kol galės atsisiųsti valdžios nurodytą virtualią piniginę. Mat buvo pažadėta, kad kiekvienas pilietis jos sąskaitoje jau turės 30 dolerių (25,7 euro), tiesa, bitkoinais.

„Aš bitkoinus pradėjau priimti iš klientų maždaug prieš porą mėnesių. Tiesa, tokių nėra daug, gal dešimtadalis. Nors ką tik už kelionę į oro uostą man sumokėjo 40 dolerių bitkoinais“, – BBC žurnalistui pasakojo Salvadoro taksi vairuotojas Danielis Herculesas.

Anot jo, konvertuojant virtualią valiutą į įprastą taikomas nemažas mokestis – apie 10 procentų. Todėl vyras kol kas nusprendė palikti bitkoinus sąskaitoje, kol sukaups padoresnę sumą – pavyzdžiui, tūkstantį dolerių (apie 860 eurų).

Daugiausia nerimo D.Herculesui kelia tai, jog bitkoino kursas smarkiai svyruoja, todėl nemenka rizika, kad gautos pajamos gali nuvertėti.

Salvadoro vyriausybei paskelbus savo sprendimą lyg tyčia taip ir nutiko – bitkoino kursas per dieną smuko net 14 procentų iki mažiausio nuo rugpjūčio pradžios lygio.

Tiesa, vakar jis pamažu jau patraukė į viršų, ir popietę bitkoinas kainavo apie 46,5 tūkst. dolerių (beveik 40 tūkst. eurų).

„Investuotojai bitkoino premjerą Salvadore sutiko labai skirtingai. Jiems nerimo kėlė techniniai sunkumai, nes vietos gyventojams kilo nesklandumų atsisiunčiant virtualią piniginę“, – aiškino kompanijos „Late Research“ analitikas Timo Emdenas.

Taip pat spekuliantai baiminasi, kad, bitkoinui tapus oficialia kad ir vienos valstybės valiuta, į jį gali pradėti griežčiau žvelgti daugelio šalių finansų institucijos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.