D. Kreivys: Europoje gali kilti dujų krizė

Lietuvos energetikos ministras neatmeta, kad artimiausiu metu Europa gali pritrūkti gamtinių dujų, o krizę lemtų išaugęs dujų vartojimas Azijoje ir sumažintas Rusijos dujų tiekimas Europai norint paskubinti dujotiekio „Nord Stream 2“ veiklą. Vis dėlto Dainius Kreivys tikisi, kad Briuselis imsis priemonių išvengti krizės.

D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
Europoje gali kilti dujų krizė.<br>Reuters nuotr.
Europoje gali kilti dujų krizė.<br>Reuters nuotr.
Europoje gali kilti dujų krizė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Europoje gali kilti dujų krizė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-16 12:32

„Dujų krizė galima. Bet aš tikiuosi, kad Europos Komisija kartu su (ES) šalimis narėmis spręs tą klausimą ir neturėsime tokių dalykų, kokius turėjome prieš daugiau negu 10 metų, kuomet buvo galimi sutrikimai Europoje ir nemažai šalių net viduryje žiemos neturėjo dujų“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Dainius Kreivys.

Jis priminė, kad į Aziją dabar krypsta didelė dalis suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) krovinių. Kita dujų sumažėjimo Europoje priežastis, pasak ministro, yra Rusijos bandymai kuo greičiau įveiklinti antrą dujotiekį Baltijos jūros dugnu į Vokietiją.

„Rusija, norėdama įtakoti ir paspausti Europos Sąjungos šalis nares ir pirmiausia Vokietiją, kad greičiau paleistų „Nord Stream“, yra pristabdžiusi dujų tiekimo apimtis ir saugyklos yra tuščios nuo Italijos iki Vokietijos, ir tai taip pat atsiliepia dujų kainoms“, – sako ministras.

D.Kreivio teigimu, aukštos dujų kainos yra vienas veiksnių, iki rekordinių aukštumų iškėlusių ir elektros kainas rinkoje.

„Kalbant apie elektros kainas, tai pirmiausia turi (įtakos) kelios dedamosios – pirmoji dedamoji yra padidėję taršos mokesčiai, kylančios jų kainos. Antra turbūt labai svarbi dedamoji, kad yra per mažai atsinaujinančios energetikos šiuo metu. Ir trečias dalykas yra dujų kainos“, – kalbėjo ministras.

Rusijos „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris paskelbė, kad dujos praėjusią savaitę užbaigtu tiesti dujotiekiu „Nord Stream 2“ nebus pradėtos tiekti nuo spalio 1-osios, kaip anksčiau skelbė žiniasklaida. Rusijos vyriausybės atstovai pareiškė, kad Vokietijos reguliuotojas leidimą naudoti „Nord Stream 2“ gali suteikti maždaug po keturių mėnesių.

55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo vamzdynas, nutiestas šalia tokio pat pajėgumo beveik dešimtmetį veikiančio „Nord Stream“, padvigubintų rusiškų dujų eksporto koridoriaus galimybes ir leistų Maskvai atsisakyti dujų kelio į Europą per Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.