Dėl beprecedenčio dujų kainų šuolio beda į „Gazprom“ – kaltina manipuliavimu rinkomis

Keli Europos Parlamento nariai apkaltino Rusijos dujų bendrovę „Gazprom“ dėl galimo manipuliavimo rinkomis, sukėlusio „beprecedentį“ dujų kainų šuolį.

„Nord Stream 2“ dujotiekis jau baigtas statyti, bet dar nepradėjo veikti.<br>nord-stream2.com nuotr.
„Nord Stream 2“ dujotiekis jau baigtas statyti, bet dar nepradėjo veikti.<br>nord-stream2.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-18 11:01, atnaujinta 2021-09-18 11:02

Be kita ko, įstatymų leidėjai kritikavo „Gazprom“ atsisakymą rezervuoti dujų transportavimo pajėgumus per esamas vamzdynų sistemas. Jie teigė, kad bendrovė sumažino gavybą.

Tai leidžia manyti, kad „rekordinis gamtinių dujų kainų šuolis Europoje pastarosiomis savaitėmis gali būti tiesioginis „Gazprom“ sąmoningo manipuliavimo rinka ir veiksmų rezultatas“, – teigiama ketvirtadienį datuotame laiške, kurį gavo agentūra dpa.

Laiške Europos Komisija raginama pradėti tyrimą. Briuselio institucija penktadienį patvirtino gavusi laišką, o „Gazprom“ kaltinimus atmetė.

Bendrovė pranešė, kad ES gaus viską, dėl ko susitarta sutartyse, skelbia naujienų agentūra „Interfax“. Bendrovė taip pat esą stengiasi patenkinti papildomą paklausą.

Kremlius taip pat paneigė, kad Rusija kaip nors susijusi su dabartiniu kainų padidėjimu.

Parlamento nariai įžvelgia ryšį su prieštaringai vertinamu dujotiekiu „Nord Stream 2“, kuriuo rusiškos dujos turi būti transportuojamos į Vokietiją.

Pasak Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS, „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris teigė, kad dėl šaltos žiemos ir pavasario Europos dujų saugyklose liko mažiau dujų nei įprastai. Buvo suvartota gerokai daugiau dujų, o papildyti bus galima tik vėliau. Tai taip pat turėjo įtakos kainoms.

„Nord Stream 2“ dujotiekis jau baigtas statyti, bet dar nepradėjo veikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.