Valstybei priklausančiose gyvulių veislininkystės bendrovėse – šiurkštūs pažeidimai, vadovų kompetencija sukėlė abejonių

Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose gyvulių veislininkystės bendrovėse Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) aptiko šiurkščių pažeidimų, dėl kurių sustabdyta įmonių veikla. Ministerija siekia, kad būtų įvertinta šių įmonių vadovų kompetencija ir priimti sprendimai dėl tolesnio bendrovių likimo.

Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose gyvulių veislininkystės bendrovėse VMVT aptiko šiurkščių pažeidimų, dėl kurių sustabdyta įmonių veikla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose gyvulių veislininkystės bendrovėse VMVT aptiko šiurkščių pažeidimų, dėl kurių sustabdyta įmonių veikla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose gyvulių veislininkystės bendrovėse VMVT aptiko šiurkščių pažeidimų, dėl kurių sustabdyta įmonių veikla.<br>V.Balkūno nuotr.
Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose gyvulių veislininkystės bendrovėse VMVT aptiko šiurkščių pažeidimų, dėl kurių sustabdyta įmonių veikla.<br>V.Balkūno nuotr.
K.Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 20, 2021, 5:13 PM

VMVT, atlikusi neplaninius patikrinimus, sustabdė bendrovių „Panevėžio veislininkystė“ ir „Kiaulių veislininkystė“ Radviliškio rajone veiklą. Šių bendrovių pagrindinis akcininkas yra valstybė.

„Vertiname Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbą. Sunku patikėti, kad tokių pažeidimų užfiksuota bendrovėse, kurių pagrindinis akcininkas yra valstybė. Gavę šią informaciją nedelsdami įvertinsime bendrovių vadovų atsakomybę ir tinkamumą eiti pareigas. Taip pat jau baigiamas šių įmonių auditas ir bus matoma reali įmonių verslo ir finansinė situacija“, – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Kaip nurodoma Žemės ūkio ministerijos pranešime, bendrovėje „Panevėžio veislininkystė“ VMVT inspektoriai aptiko neženklintų, be abiejų ausų įsagų galvijų bei galvijų, kuriems nepateikti jokie vežimo ar įsigijimo dokumentai. Taip pat gaišę galvijai nebuvo tinkamai registruojami, nepateikiami dokumentai apie jų gydymą.

Nustatyta, kad nei tvartai, nei transporto priemonės nėra tinkamai dezinfekuojamos. Nevedama jokia karantinuojamų gyvulių apskaita, nėra galimybės nustatyti, kada, kiek, kokiame tvarte, kokie gyvuliai karantinuoti.

VMVT sustabdė ir bendrovės „Kiaulių veislininkystė“ veiklą. Nustatyta, kad kiaulės į skerdyklą buvo gabenamos tinkamai nesuženklintos, kiaulių laikymo patalpos – nesandarios, jose skraido kregždės, gali patekti ir vabzdžiai bei graužikai.

Be to, neužtikrinamas pašalinių asmenų patekimas į kiaulių auginimo zoną, nėra atskirto barjero nuo kiaulių auginimo zonos ir skerdyklos teritorijos, o į kiaulių laikymo vietą įvažiuojančio transporto priemonių keliai kertasi su transporto priemonių keliais, esančiais kiaulių auginimo zonoje – tai kelia ligų protrūkių riziką.

VMVT nuolat atlieka planinius ir neplaninius patikrinimus gyvulių laikymo vietose, o nustačius pažeidimų – veikla stabdoma. Atnaujinti veiklą leidžiama tik ištaisius aptiktus trūkumus.

Taip siekiama apsisaugoti nuo ligų protrūkių ir užtikrinti maisto kokybę. Kartu rūpinamasi saugia gyvūnų logistika ir siekiama užtikrinti, kad gyvūnų sauga, sveikata ir gerove būtų pasirūpinta, pabrėžia Žemės ūkio ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.