Kinijos centrinis bankas uždraudė visas operacijas kriptovaliutomis

Kinijos centrinis bankas penktadienį pareiškė, kad visos finansinės operacijos, susijusios su kriptovaliutomis, yra neteisėtos, o tai reiškia mirties bausmę Kinijos skaitmeninei prekybai.

Kinijos centrinis bankas uždraudė visas operacijas kriptovaliutomis.<br>Pixabay.com asociatyvi nuotr.
Kinijos centrinis bankas uždraudė visas operacijas kriptovaliutomis.<br>Pixabay.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2021, 3:24 PM

Pasaulinės kriptovaliutų, įskaitant bitkoiną, vertės per pastaruosius metus labai svyravo iš dalies dėl Kinijos taisyklių, kuriomis siekiama užkirsti kelią spekuliacijoms ir pinigų plovimui.

„Su virtualia valiuta susijusi verslo veikla yra neteisėta finansinė veikla“, – penktadienį internete paskelbtame pranešime teigė Kinijos Liaudies bankas (PBOC) ir pridūrė, kad pažeidėjai bus „tiriami dėl baudžiamosios atsakomybės pagal įstatymus“.

Pranešime draudžiama visa su kriptovaliutomis susijusi finansinė veikla, pavyzdžiui, prekyba kriptovaliutomis, žetonų pardavimas, sandoriai, susiję su virtualios valiutos išvestinėmis finansinėmis priemonėmis ir „neteisėtas lėšų rinkimas“.

Po pranešimo bitkoino kursas nukrito net 5,5 proc. ir prieš stabilizuodamasis 10.00 GMT laiku pasiekė 42 232 JAV dolerius. Maždaug 10.30 GMT laiku kursas sumažėjo 5,0 proc., iki 42 464 JAV dolerių.

Centrinis bankas teigė, kad pastaraisiais metais prekyba bitkoinais ir kitomis virtualiomis valiutomis „plačiai paplito, sutrikdė ekonominę ir finansinę tvarką, suaktyvino pinigų plovimą, neteisėtą lėšų rinkimą, sukčiavimą, piramidines schemas ir kitą neteisėtą bei nusikalstamą veiklą“. Tai „kėlė rimtą pavojų žmonių turto saugumui“, sakė PBOC.

Nors nuo 2019 m. kriptovaliutų kūrimas ir prekyba Kinijoje yra nelegalūs, tolesni šiemečiai triuškinantys Pekino veiksmai buvo įspėjimas bankams stabdyti susijusius sandorius ir uždarė didžiąją plataus šalies bitkoinų gavėjų tinklo dalį. Ketvirtadienio centrinio banko pareiškimas pasiuntė stipriausią signalą, kad Kinija uždaryta kriptovaliutoms.

Šalies centrinis bankas negali atsekti bitkoinų, didžiausios pasaulyje skaitmeninės valiutos, ir kitų kriptovaliutų, todėl jas sunku reguliuoti. Analitikai teigia, kad Kinija baiminasi, jog antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje, kurioje taip pat galioja griežtos taisyklės dėl kapitalo nutekėjimo, gausės neteisėtų investicijų ir lėšų iš kriptovaliutų.

Kriptovaliutų triuškinimas taip pat atveria vartus Kinijai įvesti savo skaitmeninę valiutą, kuri jau rengiama, ir leidžia centrinei valdžiai stebėti sandorius. Birželio mėnesį Kinijos pareigūnai sakė, kad buvo suimta daugiau nei 1000 žmonių, panaudojusių nusikalstamai gautą pelną kriptovaliutoms pirkti.

Nuo šių metų pradžios kelios pagrindinės Kinijos provincijos uždraudė kriptovaliutų kasyklų veiklą. Gegužės mėnesį bitkoino vertės krito, Pekinui įspėjus investuotojus dėl spekuliacinės prekybos kriptovaliutomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.