G. Skaistė paragino Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką stabdyti visas operacijas Baltarusijoje

Lietuva ragina Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką (ERPB) sustabdyti visas savo operacijas Baltarusijoje, susitikime su banko viceprezidentu Jurgenu Rigterinku pareiškė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Paragino Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką stabdyti visas operacijas Baltarusijoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paragino Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką stabdyti visas operacijas Baltarusijoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paragino Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką stabdyti visas operacijas Baltarusijoje.<br>T.Bauro nuotr.
Paragino Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką stabdyti visas operacijas Baltarusijoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 5:51 PM

Šiuo metu ERPB Baltarusijoje yra sustabdęs naujus viešojo sektoriaus projektus, tačiau ir toliau, taikydamas griežtesnę projektų atranką, skiria finansavimą privačiam sektoriui, teigiama Finansų ministerijos pranešime.

„Kviečiu ERPB kritiškai įvertinti savo veiklą Baltarusijoje. Matome riziką, jog tolesnis net ir privataus sektoriaus projektų vykdymas gali būti tiesiogiai ar netiesiogiai naudingas režimui. Tai kelia reputacines rizikas ir pačiai institucijai, todėl ragintume banką sustabdyti visas operacijas Baltarusijoje“, – pranešime sakė G.Skaistė.

„Skatintume instituciją sutelkti dėmesį ir nukreipti turimus instrumentus į iš Baltarusijos išsikėlusius verslus“, – pridūrė ji.

Ministrės ir J.Rigterinko susitikime taip pat aptarti naujoje ERPB strategijoje Lietuvai numatyti prioritetai, Lietuvos ir ERPB bendradarbiavimas.

ERPB per pastaruosius kelerius metus Lietuvoje įgyvendino rizikos kapitalo finansines priemones, energijos vartojimo efektyvumo projektus, investavo į žaliąsias obligacijas, į inovatyvų ir į eksportą orientuotą Lietuvos verslą, finansinių technologijų įmones.

Rugsėjo viduryje patvirtintoje ERPB strategijoje Lietuvai 2021-2026 metų laikotarpiui ir toliau pagrindinis dėmesys bus skiriamas ekonomikos žalinimui, žinių ekonomikos skatimui – inovacijoms, skaitmeninėms technologijoms, bus skatinama kapitalo rinkų plėtra.

Nuo savo veiklos pradžios 1992 metais ERPB investavo daugiau kaip 1,1 mlrd. eurų į 104 projektus Lietuvoje. Ankstesnės, 2016-2020 metų strategijos Lietuvai įgyvendinimo laikotarpiu daugiausiai dėmesio skirta konkurencingumo stiprinimui, kapitalo rinkų plėtrai, investicijoms į energijos gamybą iš atsinaujinančių išteklių ir energijos vartojimo efektyvumui didinti.

ERPB veiklos tikslas – skatinti ekonomines reformas, kurios paspartina valstybių perėjimą prie atviros ir demokratiškos rinkos ekonomikos. Bankas finansuoja projektus žemės ūkio, energijos vartojimo efektyvumo, finansų įstaigų, gamybos, vietinės aplinkosaugos infrastruktūros, gamtos išteklių, energetikos, nuosavybės, turizmo, mažų ir vidutinių įmonių, telekomunikacijų, informacinių technologijų, žiniasklaidos ir transporto srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.