Rusija nutraukė dujų tranzitą per Ukrainą į Vengriją

Visą Rusijos gamtinių dujų eksportą vamzdynais kontroliuojantis koncernas „Gazprom“ spalio 1-ąją nutraukė jų tranzitą per Ukrainą Vengrijos kryptimi, pranešė Ukrainos magistralinių dujotiekių operatorė.

Rugsėjo 27-ąją Vengrijos energetikos bendrovė MVM ir „Gazprom“ antrinė įmonė „Gazprom Export“ pasirašė naują ilgalaikę sutartį dėl rusiškų dujų tiekimo Vengrijai.<br> Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Rugsėjo 27-ąją Vengrijos energetikos bendrovė MVM ir „Gazprom“ antrinė įmonė „Gazprom Export“ pasirašė naują ilgalaikę sutartį dėl rusiškų dujų tiekimo Vengrijai.<br> Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 11:44 AM

Jos tvirtinimu, paraiškų iš „Gazprom“ dėl dujų tranzito šia kryptimi negauta, nepaisant to, kad jo pajėgumai rezervuoti visiems naujiems dujų metams (nuo 2021-ųjų spalio iki 2022-ųjų rugsėjo pabaigos) 24,6 mln. kubinių metrų per parą apimtimis.

Pranešime pažymima, jog dėl šio tranzito nutraukimo dujų importas iš Vengrijos į Ukrainą, kuris vyko virtualaus reverso būdu, tapo neįmanomas.

Rugsėjo 27-ąją Vengrijos energetikos bendrovė MVM ir „Gazprom“ antrinė įmonė „Gazprom Export“ pasirašė naują ilgalaikę sutartį dėl rusiškų dujų tiekimo Vengrijai. Susitarimas sudarytas 15 metų laikotarpiui, numatant galimybę po dešimtmečio keisti jo sąlygas.

Pagal naująją sutartį Rusija, aplendama Ukrainą, Vengrijai tieks po 4,5 mlrd. kubinių metrų dujų per metus – 3,5 mlrd. kubų naujuoju vamzdynu „TurkStream“ ir per Serbiją ir 1 mlrd. kubų – per Austriją.

Kijevas išreiškė nuostabą ir nusivylimą šiuo Budapešto žingsniu ir pareiškė ketinantis skųsti jį Europos Komisijai (EK).

EK rugsėjo 28-ąją pranešė įvertinsianti šios sutarties atitikimą Europos Sąjungos normoms bei ilgalaikes jos pasekmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.