Dėl PVM grobstymo šiemet įmonėms priskaičiuota 1,2 mln. eurų baudų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nubaudė 87 iš 100 tikrintų įmonių dėl piktybiško pridėtinės vertės mokesčio (PVM) nemokėjimo.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nubaudė 87 iš 100 tikrintų įmonių.<br>R.Neverbicko nuotr.
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nubaudė 87 iš 100 tikrintų įmonių.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2021, 4:56 PM

Šioms įmonėms per pirmą šių metų pusmetį skirtos baudos siekė 1,2 mln. eurų, jos dar įpareigotos sumokėti 4,41 mln. eurų bandyto nuslėpti PVM.

„Mokestinis patikrinimas yra griežčiausias veiksmas, kai jau mokesčių mokėtojas nebendradarbiauja (su VMI – BNS) geranoriškai“, – teigė VMI komunikacijos vadovė Rūta Asadauskaitė.

„Tai nereiškia, kad tik tiek (nesumokėto – BNS) PVM priskaičiuota po (VMI – BNS) kontrolės veiksmų. Tai reiškia, kad kalbama apie patikrinimus, kurie sudaro mažą dalį mūsų kontrolės veiksmų, nes, pavyzdžiui, po tyrimų baudos dar nerašomos, įmonė pasitaiso, sumoka PVM ir delspinigius, todėl joms baudos neskiriamos“, – BNS teigė ji.

Pernai dėl PVM grobstymo patikrintos 289 įmonės, iš kurių 228-ioms skirta 1,8 mln. eurų baudų, jos įpareigotos sumokėti 9,06 mln. eurų PVM.

Kaip BNS informavo VMI 2019-2021 metais pagal nustatomų PVM pažeidimų dažnumą ir už tai skiriamų baudų dydį išsiskyrė trys – didmeninės ir mažmeninės prekybos, apdirbamosios gamybos ir statybos sektoriai.

Seimas šią savaitę priėmė svarstyti dešimties įvairioms frakcijoms priklausančių parlamentarų parengtą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria siūloma nuo 2022 metų liepos baudas PVM grobstytojams didinti iki 50-100 proc. nesumokėto mokesčio.

Dabar už PVM nemokėjimą galioja 10-50 proc. nesumokėtos sumos dydžio baudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.