Niekas tokių skaičių nė neįsivaizdavo – Vilnius neranda šimtų atliekų konteinerių savininkų

Nors atliekų konteineriai ištuštinami visame mieste, niekas nenori prisipažinti, kam jie priklauso, todėl savivaldybė tokius ketina paskelbti bešeimininkiais.

Šiukšlių konteineriai Pylimo gatvėje<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Šiukšlių konteineriai Pylimo gatvėje<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Niekas net neįsivaizdavo, kad daugybė konteinerių neturi šeimininkų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Niekas net neįsivaizdavo, kad daugybė konteinerių neturi šeimininkų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vienas toks konteineris be šeimininkų yra ir prie savivaldybės pastato Konstitucijos prospekte.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienas toks konteineris be šeimininkų yra ir prie savivaldybės pastato Konstitucijos prospekte.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 10:09 PM

Keturi šimtai atliekų konteinerių. Tiek jų yra savivaldybės paskelbtame sąraše, kuriame sužymėti konteineriai po lapkričio 11-osios bus skelbiami bešeimininkiais ir dėl jų valdžia kreipsis į teismą.

Šių konteinerių priklausomybės kratosi nekilnojamojo turto plėtotojai, namų savininkai, jie nepriklauso nei savivaldybei, nei atliekų vežėjams. Vis dėlto konteineriai pažymėti identifikacijos numeriais, šiukšlės iš jų yra išvežamos.

Beje, vienas toks konteineris yra ir prie savivaldybės pastato Konstitucijos prospekte.

Vilnietis Eduardas Kriščiūnas prisipažino nesitikėjęs pamatyti tokio ilgo sąrašo. „Tuos konteinerius kažkas ištuština, tad logiškiau būtų pagauti tuos savavaldžiaujančius nelegalus“, – ironizavo jis.

Jis stebėjosi, kad savivaldybė iki šiol nežino, kam priklauso konteineriai, nors jie iki 2015 metų turėjo būti sužymėti.

Savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio vedėja Eglė Bernotavičienė aiškino, kad rengiant detaliuosius planus, techninius projektus ir vykdant daugiabučių namų ar visuomeninės paskirties statinių rekonstrukcijos ar statybos darbus, statytojui ar privačiam nekilnojamojo turto plėtotojui privaloma įrengti mišrių komunalinių atliekų bei pakuočių surinkimo konteinerių aikšteles.

Tad tokie konteineriai ir aikštelės tampa to nekilnojamojo turto objekto gyventojų bendrąja nuosavybe, jiems tenka prievolė rūpintis konteinerių priežiūra.

„Žinome, kad konteinerių ir aikštelių priežiūros išlaidos nemažos, todėl gyventojai jos vengia – kreipiasi į savivaldybę ir reikalauja konteinerius ir jų aikšteles suremontuoti.

Savivaldybė, neturėdama teisinio pagrindo remontuoti privatų turtą, numatė galimybę privačių aikštelių savininkams perduoti tokius konteinerius ir jų eksploatacijos išlaidas dengti iš vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą lėšų“, – aiškino E.Bernotavičienė.

Todėl perimant konteinerius, kurių savininkas nėra žinomas, reikia organizuoti bešeimininkio turto pripažinimo procedūrą. Juolab kad šie konteineriai niekada nebuvo ir atliekų vežėjų nuosavybė.

Paklausta, kodėl konteineriai, kurių šeimininkai nežinomi, iki šiol buvo ištuštinami, E.Bernotavičienė aiškino, kad savivaldybė privalo užtikrinti komunalinių atliekų surinkimo ir sutvarkymo paslaugą visiems atliekų turėtojams.

Atliekų sutvarkymo paslauga turi būti teikiama visuotinai, nepriklausomai nuo atliekų surinkimo infrastruktūros nuosavybės.

Jei konteinerių šeimininkų nepavyks nustatyti, savivaldybė planuoja juos perimti ir perduoti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui.

Beje, savivaldybė turi informacijos tik apie požeminius ir pusiau požeminius konteinerius, kuriuos įrengia įgyvendinant ES fondų lėšomis vykdomą projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.