Dėl kylančių statybos kainų dalis objektų gali likti nepastatyti – rasti daugiau pinigų sunku

Kaip ant mielių kylančios statybų kainos kelia grėsmę dviem strateginiams Kėdainių projektams – Šviesiosios gimnazijos priestatą statanti ir Kultūros centrą renovuojanti bendrovė „Vyteda“ jau kreipėsi į rajono savivaldybės vadovus prašydama šioms statyboms skirti daugiau pinigų nei buvo suplanuota. Rajono vadovai neskuba tenkinti statybininkų prašymų, tad klausimas, ar neužstrigs šių objektų statybos, lieka atviras.

Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę.<br> A.Surkevičiaus/rinkosaikste.lt nuotr.
Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę.<br> A.Surkevičiaus/rinkosaikste.lt nuotr.
Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę<br>M.Patašiaus nuotr.
Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę<br>M.Patašiaus nuotr.
Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kylančios statybų kainos jau kelia grėsmę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Jorūnė Liutkienė, www.rinkosaikste.lt

Oct 26, 2021, 12:57 PM

Pakilo kainos

„Brango metalas, mediena, plastikas, polistirolas, betonas, o taip pat ir iš tų medžiagų pagaminti smulkūs gaminiai. Medžiagos brango net ne procentais, o kartais, tad mes kreipėmės į savivaldybę, prašydami padidinti statybų objektams skirtą finansavimą“, – „Rinkos aikštei“ sakė su iššūkiu susidūręs įmonės „Vyteda“ vadovas Justas Aleknavičius.

Tačiau „Vytedos“ prašymo Kėdainių rajono savivaldybė tenkinti neskuba.

Savivaldybės administracijos specialistai negali patvirtinti, kad statybos medžiagų kainos yra taip ženkliai išaugę, kad būtinai reikėtų didinti finansavimą. Jų manymu, daugiau pinigų skirti įsibėgėjusioms statyboms prašančių rangovų pateiktas argumentas, kad „rinkoje pasikeitė kainos“ nėra pakankamas, kadangi tiekėjai dar prieš pasiūlymų pateikimą susipažįsta su sutarties sąlygomis, su jomis sutinka bei prisiima su tuo susijusią riziką.

Juolab kad abi sutartys, tiek dėl Šviesiosios gimnazijos priestato statybų, tiek dėl Kultūros centro, pasirašytos 5 metų terminui, todėl kaip ir turėtų būti savaime suprantama, kad per tokį laikotarpį gali būti pačių įvairiausių pokyčių ir darbo, ir kainų rinkoje.

O dabar, panašu, kad būtent taip ir atsitiko: vos pradėjus darbus, kilo pandemija, kuri sutrikdė tiekimo grandines visame pasaulyje, darbuotojai sirgo, turėjo izoliuotis, dėl to rangovams ir verslui kilo įvairių nenumatytų sunkumų vykdant įsipareigojimus.

Įstrigo keliems mėnesiams

Dėl išaugusių kainų ant plauko pakibo dviejų strateginių objektų Kultūros centro ir Šviesiosios gimnazijos likimas. Ar bus įmanoma tęsti darbus už tokias kainas, kurios buvo numatytos atliekant viešuosius pirkimus dar iki pandemijos?

„Šiuo metu kaip tik su savivaldybe ieškome bendro sutarimo ir išeities, kad galėtume įgyvendinti objektus, bet situacija nėra pati geriausia“, − sako J. Aleknavičius.

Sutartyje yra punktas dėl infliacijos. Numatyta, kad jei vidutinės metinės infliacijos/defliacijos rodiklis viršija 5 proc., galima perskaičiuoti kainas, bet dabartinėje situacijoje šis rodiklis tėra 1,4 proc., todėl praktiškai rangovas pasinaudoti šiuo punktu neturi galimybės.

Statistikos departamento skelbiamais duomenimis, bendra statybų darbų kaina yra padidėjusi 8 procentais, o negyvenamųjų pastatų darbų kaina padidėjusi net 11 procentų, bet anot J. Aleknavičiaus, tai dar nėra galutinė kaina, nes kyla ir darbo užmokestis, ir kuras, ne tik statybinės medžiagos ir prekės.

Viešųjų pirkimų sutartys dauguma analogiškos, todėl su panašiomis problemomis susiduria ir kitos statybinės organizacijos, todėl dabar svarbu, kokia susiklostys geroji praktika priimant sprendimus. Kol kas nei rangovas, nei užsakovas nežino, kaip tiksliai elgtis.

Pasiūlė išeitį

Uždaroji akcinė bendrovė „Vyteda“ dėl sparčiai kylančių statybos kainų kreipėsi į Kėdainių rajono savivaldybę, kad susitartų dėl dviejų strateginių objektų − Šviesiosios gimnazijos ir Kultūros centro likimo.

Savivaldybės administracija, kaip ir visos perkančiosios organizacijos, privalo griežtai vykdyti sutarties sąlygas.

Net ir sutarties stabdymo atvejai paprastai yra nustatomi rangos sutartyse, kurių privalo laikytis abi šalys. Savivaldybės administracija šiuo metu neturi jokio pagrindo stabdyti nei vienos sutarties vykdymo. Ta šalis, kuri nevykdo sutarties, atsako už jos pažeidimus ir net privalo atlyginti nuostolius, jei tokie būtų.

Gresia ir dar didesni nemalonumai − tiekėjai, kurie nevykdo sutarčių, gali būti įtraukti į nepatikimų tiekėjų sąrašą ir tuomet jie nebegali dalyvauti kituose viešuosiuose pirkimuose.

Visgi tam tikros metodikos kainos perskaičiavimui yra. Tokia galimybė numatyta Viešųjų pirkimų tarnybos naujoje metodikoje, kuri patvirtinta 2019 metais, todėl Kėdainių rajono savivaldybės administracija praėjusią savaitę surengė susitikimą su rangove „Vyteda“ ir aptarė situaciją bei pasiūlė padaryti skaičiavimus.

Jeigu rangovai pateiks svarius argumentus ir įrodymus dėl kainų pakilimo, savivaldybės administracija juos nagrinės. Tad šiuo metu rangovai, statantys tiek Šviesiosios gimnazijos priestatą, tiek Kultūros centrą, daro namų darbus perskaičiuodami, kiek realiai pabrango šių objektų statybos. „Tikiu, kad situacija išsispręs, nes šie objektai miestui labai svarbūs ir reikalingi“, − įsitikinęs J. Aleknavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.