Ryžtingi jonaviečiai pasiekė pergalę visos Lietuvos sodininkams, tačiau patys įbrido į skolas

Jonavos rajono sodininkai pasiekė, kad Seimas pakeistų mokėjimo už buitinių atliekų išvežimą tvarką. Nors padėjo visiems sodininkams, jonaviškių atkaklumas jiems patiems iki šiol dar kainuoja.

Jonavos rajono sodininkai pasiekė, kad Seimas pakeistų mokėjimo už buitinių atliekų išvežimą tvarką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavos rajono sodininkai pasiekė, kad Seimas pakeistų mokėjimo už buitinių atliekų išvežimą tvarką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavos rajono sodininkai pasiekė, kad Seimas pakeistų mokėjimo už buitinių atliekų išvežimą tvarką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavos rajono sodininkai pasiekė, kad Seimas pakeistų mokėjimo už buitinių atliekų išvežimą tvarką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavos rajono sodininkai pasiekė, kad Seimas pakeistų mokėjimo už buitinių atliekų išvežimą tvarką.<br>D.Umbraso nuotr.
Jonavos rajono sodininkai pasiekė, kad Seimas pakeistų mokėjimo už buitinių atliekų išvežimą tvarką.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 31, 2021, 3:51 PM

Penkios sodininkų bendrijos daugiau kaip trejus metus bylinėjosi su Jonavos savivaldybės įmone „Jonavos paslaugos“ dėl mokėjimo už buitinių atliekų išvežimą tvarkos.

Kadangi ne visi sodininkai mokesčius mokėjo, skolas turėdavo padengti mokūs kaimynai. Bendrijų pirmininkai todėl ir siekė, kad ši tvarka būtų pakeista.

Jiems tai pavyko, bet per tą laiką įbrido į skolas. Keturios bendrijos skolas susimokėjo, o vienos – sodininkų bendrijos „Inkaras-2“ – atstovai rankų nenuleidžia.

Pasikeitė tvarka ir sumos

Bartonių kaime esančios sodininkų bendrijos „Inkaras-2“ pirmininkas Dovydas Pasvenskas pasakojo, kad 2017 metais pasikeitė mokėjimo už buitinių atliekų tvarkymą ir išvežimą tvarka.

„Pagal naująją tvarką už buitinių šiukšlių išvežimą turėjo mokėti ne kiekvienas asmuo individualiai, o sodininkų bendrijos. Mūsų bendrijoje yra 2007 nariai. Dalis yra emigravę, kiti gyvena skurdžiai, todėl dalis sodininkų už šiukšlių išvežimą nė neketino mokėti. Paaiškėjo, kad šimtas sodininkų turės sumokėti mokesčius už kitą šimtą kaimynų“, – pasakojo D.Pasvenskas.

Pasak pirmininko, anksčiau visi bendrijos sodininkai už šiukšlių išvežimą per mėnesį mokėdavo apie 30 eurų, o kai tvarka pasikeitė, pasikeitė ir mokesčio skaičiavimo būdas, todėl bendrijai jau reikėjo sumokėti 240 eurų per mėnesį.

Susivieniję sodininkų bendrijų pirmininkai mynė teismų slenksčius, siekė įtvirtinti nuostatą, kad už šiukšlių išvežimą kiekvienas vartotojas mokėtų atskirai ir kiekvienas jų atskirai pasirašytų sutartis su „Jonavos paslaugomis“.

Sutartį norėjo nutraukti

Teismai tokius prašymus atmesdavo. Tačiau 2019 metais sodininkams pavyko pasiekti Seimą ir jo atstovai nusprendė, kad tvarka tikrai ydinga.

2019 metų pabaigoje buvo priimtos Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos, jos įsigaliojo 2020 metų sausio 1 dieną. Nuo tada sodininkų bendrijos galėjo nutraukti sutartis su „Jonavos paslaugomis“ ir kiekvienas asmuo individualiai jas sudaryti iš naujo.

Tačiau sąskaitos už šiukšlių išvežimą nuo 2017 iki 2020 metų tebeplaukė bendrijoms, o šios jų nemokėjo ir todėl įsiskolino.

„Kitos bendrijos skolas šią vasarą sumokėjo, ir teismai baigėsi. Mūsų situacija kitokia“, – sakė D.Pasvenskas.

Nuo 2017 iki 2018 metų vasario ši bendrija „Jonavos paslaugoms“ buvo skolinga 4500 eurų. Šią sumą bendrijos „Inkaras-2“ nariai sumokėjo šių metų vasarą.

„2018 metų rugsėjį aš, kaip bendrijos pirmininkas, vienašališkai nutraukiau sutartį su „Jonavos paslaugomis“. Sutartis buvo neterminuota ir, remiantis Civiliniu kodeksu, apie jos nutraukimą įmonei „Jonavos paslaugos“ turėjau tik pranešti prieš mėnesį, ir sutartis turėjo būti nutraukta. Bet iš „Jonavos paslaugų“ gavau absurdišką atsakymą, kad sutartis neterminuota, todėl jos negaliu nutraukti“, – pasakojo D.Pasvenskas.

Žada siūlyti taikos sutartį

Sodininkų bendrijos „Inkaras-2“ pirmininkas sakė, jog šių metų vasarą „Jonavos paslaugos“ kreipėsi į Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus, kad jo vadovaujama bendrija sumokėtų skolas, kurios susikaupė nuo 2018 metų vasario iki 2020 metų. Tai ir vėl maždaug 4500 eurų.

„Mes iš savo pusės sutartį buvome nutraukę. Šiukšlių konteineriai tuo metu stovėjo užrakinti, jais niekas nesinaudojo. Sutiktume sumokėti tik už kelis 2018 metų mėnesius, kol sutartis su „Jonavos paslaugomis“ dar galiojo“, – kalbėjo D.Pasvenskas.

Bendrijos pirmininko skaičiavimu, tai būtų apie 1 tūkstantį eurų. Apie 3 tūkstančius sodininkams pavyktų sutaupyti. Tiek „Inkaro“ bendrijos nariai moka už elektrą, kurią sunaudoja per tris sezonus savo daržams laistyti.

„Spalio 25-ąją Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose prasidės bylos nagrinėjimas. Mes siūlysime tokią taikos sutartį“, – pranešė D.Pasvenskas.

Bendrovės „Jonavos paslaugos“ atliekų tvarkymo sistemos administratorė-teisininkė Živilė Siaurusevičienė sakė, jog, atsižvelgiant į tai, kad teismo procesas su sodininkų bendrija „Inkaras-2“ jau yra prasidėjęs, situacijos įmonė nekomentuos tol, kol teismas nepriims galutinio sprendimo šioje byloje.

Mokesčius vėl turi mokėti asmenys

Romualdas Šeštakauskas

Kauno susivienijimo „Sodai“ pirmininkas

„Kauno susivienijimo „Sodai“ veikloje dalyvauja 161 sodininkų bendrija. Tai ne tik Kauno, bet ir Prienų, Jonavos, Kaišiadorių rajonuose įsikūrusius bendrijos. Kartu su Lietuvos sodininkų draugija ir visais rajonų susivienijimais vienijame per 1200 sodininkų bendrijų.

Pagal 2017 metais priimtą Atliekų tvarkymo įstatymą mokesčius už buitinių atliekų tvarkymą privalėjo mokėti bendrijų nariai arba pačios sodininkų bendrijos. Į žodį „arba“ buvo nekreipiama dėmesio ir mokesčius iš bendrijų narių turėjo rinkti pirmininkai. Tokioje situacijoje buvo atsidūrusios visos šalies sodininkų bendrijos.

Jonavos rajono sodininkai nuėjo ilgą ir sunkų kelią, bet sugebėjo pasiekti, kad įstatymas būtų pataisytas. Nors jiems ši kova kainavo brangiai, pergalę pasiekė ir padėjo visos Lietuvos sodininkams, nes nuo 2020 metų mokesčius už buitinių atliekų išvežimą vėl turi mokėti asmenys, o ne bendrijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.