Druskininkų sanatorijai „Belorus“ nepavyko panaikinti priverstinio turto įkeitimo

Baltarusijos valdomai Druskininkų sanatorijai „Belorus“ nepavyko panaikinti „Sodros“ sprendimo dėl priverstinio sanatorijos turto įkeitimo, taip užtikrinant jos skolos „Sodrai“ grąžinimą.

„Belorus“ santorija.<br>T.Bauro nuotr.
„Belorus“ santorija.<br>T.Bauro nuotr.
„Belorus“ santorija.<br>T.Bauro nuotr.
„Belorus“ santorija.<br>T.Bauro nuotr.
„Belorus“ santorija.<br>T.Bauro nuotr.
„Belorus“ santorija.<br>T.Bauro nuotr.
„Belorus“ santorija.<br>T.Bauro nuotr.
„Belorus“ santorija.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 12, 2021, 1:13 PM

Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmai lapkričio 11 dieną atmetė „Belorus“ skundą – sanatorija prašė panaikinti šiemet balandį priimtą sprendimą dėl priverstinio 65,5 tūkst. eurų vertės jos turto įkeitimo. Įmonės skola „Sodrai“ balandį siekė 145,6 tūkst. eurų.

„Belorus“ teigimu, „Sodros“ sprendimas priverstinai įkeisti turtą yra neteisėtas – jis priimtas remiantis esą neteisėtu Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sprendimu išbraukti „Belorus“ iš įmonių, kurioms taikomos mokestinės pagalbos priemonės, sąrašo.

Dėl VMI sprendimo dar vyksta ginčas Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

„Belorus“ taip pat nurodė, kad socialinio draudimo įmokų nemokėjimas susijęs tik su tuo, kad „Swedbank“ buvo įšaldęs jos lėšas, o sanatorija šiuo metu deda visas pastangas, kad galėtų atsiskaityti su valstybės biudžetu ir „Sodra“.

Teismas su šiais „Belorus“ teiginiais nesutiko ir pažymėjo, kad sprendimas dėl priverstinio turto įkeitimo ir VMI sprendimas dėl sanatorijos išbraukimo iš sąrašo yra savarankiški administraciniai aktai, nedarantys įtakos jų priėmimui ir nelemiantys jų neteisėtumo.

„Įtraukimas į VMI Juridinių asmenų, kuriems taikomos mokestinės pagalbos priemonės dėl COVID-19, sąrašus suteikia teisę verslo subjektams į tam tikras teisės aktuose nustatytas mokestines lengvatas, tačiau tai nedraudžia taikyti skolos išieškojimo užtikrinimo priemonių, be kita ko, ir priverstinio įkeitimo, kuris buvo teisėtai pritaikytas skundžiamu sprendimu“, – rašoma teismo nutartyje.

Joje taip pat pažymime, kad „Belorus“ nėra pateikusi „Sodrai“ prašymo suteikti lengvatų, kurios gali būti taikomos nuo karantino nukentėjusioms įmonėms.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Belorus“, be to, kitame teisme nepavyko pasiekti, kad „Swedbank“ veiksmai, kai bankas areštavo sanatorijos sąskaitas, būtų pripažinti neteisėtais. Vilniaus apygardos teismas (VAT) lapkričio pradžioje atmetė „Belorus“ skundą ir nutraukė bylą.

VAT teigimu, rugpjūčio pabaigoje „Belorus“ sąskaitos „Swedbank“ banke buvo uždarytos, todėl tarp šalių nebeliko ginčo, o disponavimo lėšomis klausimą jos išsprendė ne teismo tvarka.

Sanatorijos sąskaitas „Swedbank“ įšaldė pernai gruodį, motyvuodamas ES įvestomis sankcijomis.

„Belorus“ iki birželio vidurio priklausė Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Jai vadovavo į ES sankcijų sąrašus daugiau nei prieš dešimtmetį įtrauktas Viktoras Šeimanas, tačiau birželio viduryje jis išėjo į pensiją.

ES 2020 metų pabaigoje įvedė sankcijas Vyriausiajai ūkio valdybai (GHU), kuri yra tiesiogiai pavaldi Baltarusijos prezidento reikalų valdybai.

Tačiau birželio viduryje sanatorija Aliaksandro Lukašenkos įsakymu buvo perduota Baltarusijos visuomenės sveikatingumo ir sanatorinio-kurortinio gydymo respublikiniam centrui, rodo Registrų centro duomenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.