Kainų pasiutpolkė verčia atsisakyti mėgstamų dalykų, o kai kuriuos – net šalti, tačiau tikrąjį šuolį dar pamatysime

Rodos, ne dienom, o valandom keičiasi prekių kainos prekyviečių lentynose, o ką jau kalbėti apie degalines, kur bent per pastaruosius du mėnesius degalų sąskaitos šoktelėjo į aukštumas, kokių nebuvo jau keletą metų. Ir tai – ne pabaiga. Tiek prekybininkai, tiek ekonomistai atvirai dėsto, kad tikrąjį kainų šuolį dar pamatysime po Naujųjų.

Rodos, ne dienom, o valandom keičiasi prekių kainos prekyviečių lentynose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rodos, ne dienom, o valandom keičiasi prekių kainos prekyviečių lentynose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Bene skaudžiausiai kainų šuolius jau dabar pastebi vairuotojai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bene skaudžiausiai kainų šuolius jau dabar pastebi vairuotojai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bene skaudžiausiai kainų šuolius jau dabar pastebi vairuotojai.<br>T.Bauro nuotr.
Bene skaudžiausiai kainų šuolius jau dabar pastebi vairuotojai.<br>T.Bauro nuotr.
Sukandę dantis kenčia ir grožio paslaugų įmonių vadovai.<br>T.Bauro nuotr.
Sukandę dantis kenčia ir grožio paslaugų įmonių vadovai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Saulina Grinčinaitienė, www.silutesnaujienos.lt

Nov 13, 2021, 10:22 AM

Sukandę dantis kenčia ir grožio paslaugų bei automobilių servisų vadovai. Anot jų, tiekėjai prekes pabrangino beveik trečdaliu. Tad nėra kur dėtis – neišvengiamas paslaugų pabrangimas ir šiose srityse, juolab, kad kyla ir energetinių ištekių kainos: elektros, dujų, medienos…

Degalai brangsta „valandomis“

Bene skaudžiausiai kainų šuolius jau dabar pastebi vairuotojai. Bet situacija tokia, kad nėra pasirinkimo: jei automobilis – viena iš darbo ar susisiekimo priemonių, tenka piltis degalus ir mokėti tiek, kiek rodo kolonėlės ekranas.

Besipilantys degalus šiomis dienomis gali stebėti, jog benzinas už dyzeliną brangesnis vos 10 centų. Kai kuriose degalinėse 95 markės benzino litro kaina jau viršija 1,489 euro, nors dar prieš porą savaičių jo galėjai užsipilti už 1,3 euro, o metų pradžioje ir už 1,2 euro. Dyzelino kaina dalyje degalinių šoktelėjusi iki 1,389 euro, kai rugsėjį ji siekė vos 1,28 euro, o metų pradžioje ir 1,1 euro. Ne geresnė situacija ir su dujomis: jų litro kaina degalinėse svyruoja nuo 0,7 iki 0,8 euro. Degalų pardavėjai sako, kad dėl kainų šuolio kalta pasaulio rinkose brangstanti nafta, kylantys akcizai, o ekspertai savo ruoštu prognozuoja dar didesnį kainų augimą.

Maistas brangs dar labiau

Vertinant kainas būtų nuostabu, jei pavyktų atrasti tai, kas šiomis dienomis atpigo. Bevaikštant po Šilutės prekybos centrus taip pat aiškiai matomas būtiniausių prekių pabrangimas. Brango net pačių pigiausių prekinių ženklų produktai.

Prie vieno populiaraus Šilutės prekybos centro, kur kainos nėra iš didžiausių, sutikta su pirkinių krepšeliu prekeivė sutiko pasidalinti, kokias prekes ji perka ir kiek jos per pastaruosius nepilnus du mėnesius pabrango. Anot šilutiškės, aliejus, kurį pirkdavo ir taip gan retai, „Floriol“ (2 l) anksčiau kainavo 5,69 euro, o dabar – 6,89 euro, už „Optima“ linijos aliejaus litrą anksčiau ji mokėdavusi 0,99 euro, o dabar – 1,79 euro. Pabrango visa konditerija. Ištraukusi iš savo prekių maišelio vaflius „Roschen“ moteris sakė, kad turbūt pirko juos paskutinį kartą, nes nuo 0,99 euro jie jau pabrangę iki 1,14 euro. Šilutiškė prisipažino, jog labai mėgsta ir „Kaišiadorių“ vyniotinį, bet, dabar pro lentyną su šia preke praeina nusisukusi, nes šis skanėstas jai tapo finansiškai „per sprangus“.

Vertindama bendro prekių asortimento kainas moteris pastebėjo, jog labai pabrango aliejus, miltai, pieno produktai, konditerija ir kava. Pašnekovė prisipažino, jog gyvena iš pensijos, tad pažadai, kad po Naujųjų ji kažkiek padidės (bent 40 eurų) jos nedžiugina, nes gyvenimo tai nepalengvins.

„Brangsta viskas – maistas, paslaugos, elektra, net vaistai. Ir tai, kas yra šiandien, dar ne pabaiga“, – guodėsi moteris.

Jaučia ir prekybininkai

Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, „Šilutės naujienoms“ sakė, jog augančią prekių savikainą jaučia ir prekybininkai.

„Nors dedame visas pastangas, kad kainos svyruotų kuo mažiau, savikainą didina augantys atlyginimai, brangstančios komunalinės išlaidos, logistika. Be to, žaliavų kaina šiemet kyla ir dėl prastesnio derliaus įvairiuose pasaulio regionuose, didelio darbuotojų trūkumo, apie kurį visus metus informuoja tiekėjai, eilių gamybos ar tiekimo grandinėse. Pavyzdžiui, biržoje auga aliejaus ir grūdų kainos, tai veikia duonos, miltų, košių, makaronų kainas. Arabikos kavos pupelės biržoje brango 40 proc., o robustos – 35 proc. Palyginti su pernai, makaronai, kava, šiemet kainuoja apie 10 proc. daugiau“, – sakė E.Dapkienė.

Brangsta baldai, brangs ir paslaugos

Kalbinti grožio srities specialistai taip pat gūžčioja pečiais ir sako, jog jiems visos priemonės jau keli mėnesiai yra pabrangusios apie 30 proc. Nors Šilutėje dairydamiesi vieni į kitus mato, jog konkurentai paslaugų kainų nekelia arba jas kelia nežymiai, bet pokyčiams ruošiasi: po Naujųjų grožio paslaugos tikrai pabrangs.

Brangsta ir automobilių servisuose gaunamų prekių asortimentas, tad ir čia laukiamas dar didesnis kainų šuolis. Kalbinti Šilutėje veikiančių automobilių servisų vadovai už galvų stveriasi, vertindami kylančių kainų situaciją. Anot jų, vien padangos šiemet pabrango keliomis dešimtimis eurų. Pernai žieminės padangos tokiu pat metu kainavo apie 35 eurus už vienetą, šiemet – net 70 eurų ar daugiau.

Brangsta ir antrinių žaliavų utilizavimo paslaugos, ir automobilių alyva. Pastaroji paskutiniais mėnesiais brango net 20–30 proc. Servisų savininkai sako, kad juos smaugia dideli mokesčiai „Sodrai“, Valstybinei mokesčių inspekcijai, tad ir už paslaugas iš klientų jau nelaukdami Naujų metų ima daugiau. Pavyzdžiui, anksčiau už automobilio ratų suvedimo paslaugą klientas mokėjo apie 20 eurų, o šiuo metu – 25 eurus ar net daugiau. Tačiau, kaip pripažino automobilių servisų savininkai, didysis kainų šuolis ir jų įmonėse dar bus po Naujųjų.

Apsilankius viename Šilutės baldų salonų pajutome, kad kainų pasiutpolkė siaučia ir čia. Salono vedėja neslėpė, jog ypač šoktelėjo tų baldų kainos, kurie atvežami iš Lenkijos. Pavyzdžiui, jei prieš kelis mėnesius sekcija „Roma“ kainavo 435 eurus, tai šiuo metu pirkėjams ją siūloma įsigyti jau už 544 eurus. Lenkiški baldai pabrango 13–25 proc. Nedaug atsilieka ir Lietuvoje pagaminti baldai, jų kaina šiuo metu pakilo apie 19–22 proc. Kilo, nors ir ne tiek daug, ir iš Ukrainos atvežamų baldų kainos – apie 8–12 proc.

Tenka save varžyti, riboti pramogas

Su kokiais iššūkiais susidūrė dėl brangstančių prekių ir paslaugų šilutiškiai? Pakalbinome keletą gyventojų.

Elytė, namų šeimininkė: „Liūdna, bet dabartinė situacija mūsų šeimą stipriai privertė svarstyti: ko norime ir dėl ko galime kentėti. Visame pasaulyje kylant žaliavų, transportavimo bei energijos kainoms, jų augimas neaplenkia ir Lietuvos maisto produktų gamintojų. Kaip pastebėjau, jau šį rudenį duona, jos gaminiai, pyragai, sausainiai, pieno produktai pabrango apie 25–50 proc. Aišku, naivu tikėtis, kad visame pasaulyje kylant žaliavų kainoms, atpigs maisto pirkinių krepšelis. Todėl ir mums, ir kitiems pirkėjams reikia ruoštis kainų šuoliui. Kainų pasiutpolkė nesustos, ji šoks nuo 25 iki 50 proc.“.

Agnė, viena augina 6 m. dukrytę: „Labiausiai mane šiemet šokiravo namų šildymo kuro – medžio briketų – kaina. Kadangi gyvename bute, kurį patys šildomės, tenka rūpintis ir kuru. Pernai už briketų pakuotę mokėjau apie 1,1–1,2 euro, šiemet tokios pakuotės kaina šoktelėjusi net iki 1,8–1,99 euro. Esant šaltesnei dienai, sudeginame apie 3 briketų pakuotes, tai išeina apie 6 eurus.

Paskaičiavus, per mėnesį nedideliam butui sušildyti išeina apie 190 eurų. Deja, kartais gyvename ir vėsiau, taupome briketus, jei už lango nėra labai šalta. Bet, jei bus šalta žiema, šildytis reikės. Gaila, dar pavasarį norėjau nusipirkti daugiau briketų pakuočių ir pasiruošti žiemai iš anksto, bet jų prekyboje nebuvo.

Šokiruoja ir degalų kainos. Dar neseniai už litrą dyzelino mokėdavau 1,1 euro, o dabar – apie 1,4 euro. Atrodo, kad degalai brangsta valandomis.

Visa tai atsiliepia labai skaudžiai: ribojame išvykas, pramogas. Ir tikrai žinau: jei nesulaukčiau pagalbos iš užsienyje dirbančios mamos, vargu, ar išsilaikyčiau esant tokiai situacijai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.