Sankcijas „Belaruskalij“ bando apeiti ir pati baltarusių milžinė, ir jos pirkėjai 

Net ir santykinai švelnias sankcijas, pritaikytas Baltarusijos trąšų gigantei „Belaruskalij“, siekia apeiti ir pati įmonė, ir iš jos perkančios Europos kompanijos, rašo portalas vz.lt.

ES smogė „Baltaruskalij“ visai ne tokiu smūgiu, kokio tikėjosi A.Lukašenkos oponentai.<br>AP/Scanpix nuotr.
ES smogė „Baltaruskalij“ visai ne tokiu smūgiu, kokio tikėjosi A.Lukašenkos oponentai.<br>AP/Scanpix nuotr.
ES smogė „Baltaruskalij“ visai ne tokiu smūgiu, kokio tikėjosi A.Lukašenkos oponentai.<br> S.Viltrakytės nuotr.
ES smogė „Baltaruskalij“ visai ne tokiu smūgiu, kokio tikėjosi A.Lukašenkos oponentai.<br> S.Viltrakytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 9:39 AM

„Baltarusija yra pasirengusi nukreipti kalio trąšų eksportą į Leningrado srities ir Murmansko uostus, jei Lietuva atsisakys krauti baltarusiškas trąšas. Tačiau ekspertai abejoja, ar šalis išlaikys tokį patį pelningumą iš prekybos trąšomis, kaip iki šiol. Be to, Rusijos uostams šiuo metu trūksta pajėgumo kalio eksportui – Rusijos įmonės pačios naudojasi Baltijos šalių uostais“, – rašo portalas ej.by, kurį cituoja vz.lt.

Vienai didžiausių „Belaruskalij“ trąšų eksportuotojų „Belaruskaja kalijnaja kompanija“ (BKK) sankcijos netaikomos – „Belaruskalij“ valdoma prekybos įmonės dalis sudaro 48 proc. Tai žemiau ribos, nuo kurios įsigalioja JAV sankcijos. Tačiau už paslaugas Lietuvoje iki šiol atsiskaitydavo „Belaruskalij“.

„ES smogė „Baltaruskalij“ visai ne tokiu smūgiu, kokio tikėjosi Aliaksandro Lukašenkos oponentai. Ko gero, baimė destabilizuoti maisto sektorių pasirodė stipresnė už norą nubausti Baltarusijos valdžią“, – rubaltic.ru cituoja vz.lt.

Birželį ES įvedė sankcijas baltarusiškoms trąšoms, kuriose kalio kiekis mažesnis negu 40 proc. ir didesnis nei 62 proc. Pagrindiniai „Belaruskalij“ eksporto produktai turi nuo 40 iki 62 proc. kalio, todėl jiems apribojimai netaikomi, kaip ir bet kokioms sutartims su Baltarusijos tiekėju, sudarytoms iki įvedant sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?