Valgomųjų ledų gamybai – energija iš atsinaujinančių išteklių

Šiandieniniame pasaulyje aplinkosauga yra aktualus klausimas didžiajai daliai Lietuvos įmonių. Gaminti tvarius ir aplinką tausojančius produktus rinkoje tampa vis didesne vertybe, padedančia verslams ne tik tausoti gamtinius išteklius, tačiau ir būti konkurenciškai pranašesniems rinkoje.

 Valgomųjų ledų gamybai – energija iš atsinaujinančių išteklių.
 Valgomųjų ledų gamybai – energija iš atsinaujinančių išteklių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-17 08:00

Dėl įmonėse diegiamų tvarių inovacijų, verslai sulaukia klientų palaikymo bei pripažinimo – vartotojai vis dažniau produkciją įsigyja iš įmonių, kurios yra socialiai atsakingos ir rūpinasi tvarumu bei prisideda prie aplinkosaugos problemų sprendimo.

Devintus gyvavimo metus skaičiuojanti ir 105 darbuotojus turinti įmonė „Art Glacio“, užsiimanti valgomųjų ledų gamyba ir eksportu, sėkmingai pasinaudojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamos priemonės „Atsinaujinantys energijos ištekliai pramonei LT+“ finansavimu ir savo gamyklos teritorijoje įrengė saulės elektrinę.

Klimato kaitos mažinimui – saulės elektrinė

Pasak „Art Glacio“ direktoriaus Arūno Simučio, valgomuosius ledus gaminanti įmonė yra įsipareigojusi vykdyti maisto saugos, kokybės ir aplinkosaugos bei socialiai atsakingo verslo politiką, tad priimti sprendimą ir pasinaudoti ES investicijomis saulės elektrinės statybai buvo strategiškas ir įmonės politiką atitinkantis žingsnis.

„Mintis pasinaudoti ES investicijomis projekto įgyvendinimui kilo iš strateginių įmonės tikslų – mažinti įmonės sąnaudas, racionaliai naudoti resursus, išlaikant aukščiausios kokybės ir produkto saugos standartus. Tuo pačiu tai buvo ir asmeninės svajonės išpildymas, tokiu būdu prisidėti prie klimato kaitos mažinimo“, – pasakoja A.Simutis.

Pasak „Art Glacio“ direktoriaus, įmonė elektros energiją naudoja dėl gamybinio poreikio, tad natūralu, kad buvo ieškomi ekonomiškai naudingi sprendiniai mažinti kaštus, o tuo pačiu ir prisidėti prie gamtos puoselėjimo.

Viena iš „Art Glacio“ vertybių visuomet buvo inovatyvumas ir investavimas į novatoriškus sprendimus, todėl idėja investuoti į saulės elektrinės įrengimą organiškai atspindėjo įmonės strategiją.

Socialiai atsakinga įmonė

Dabar įmonė „Art Glacio“ per metus sunaudoja 1200 MWh elektros energijos. Įgyvendinti saulės elektrinės statybų projektą įmonė užtruko apie pusantrų metų.

A.Simutis skaičiuoja, jog elektrinės statybos projektas turėtų atsipirkti per nepilnus penkerius metus, o visą reikiamą energiją pasigaminti iš atsinaujinančių šaltinių įmonė planuoja per ateinančius 10 – 15 metų.

Nepaisant saulės elektrinės statybų, „Art Glacio“ turi ir daugiau iniciatyvų, kurios prisideda prie aplinkos tausojimo ir rūpinimosi gamta.

„Įmonėje vykdome atliekų rūšiavimo politiką, taip pat įvairių mokymų metu darbuotojai nuolat skatinami sąmoningai vartoti, saugoti mus supančią aplinką. Pirkdami žaliavas visuomet prioritetą skiriame Lietuvos gamintojams, trumpindami transportavimo kelią nuo kilmės vietos iki galutinio vartotojo, taip pat pradedame dalyvauti ir „LIFE FitForREACH“ projekte – ieškome alternatyvų pavojingoms cheminėms medžiagoms“, – patirtimi dalinasi A.Simutis.

Tvaresnės ateities link

Panašiais projektais gali pasididžiuoti ir eilė kitų Lietuvos įmonių. 2014-2020 m. laikotarpiu energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimui pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamas priemones verslui suplanuota skirti 36,2 mln. eurų ES investicijų.

Sprendimas investuoti į energijos efektyvumo priemones priimtas dėl 252 projektų už daugiau nei 35 mln. eurų , iš jų jau pasirašytos 244 sutartys už 32,9 mln. Eurų ES investicijų.

Daugiausia priemonių, skirtų energijos efektyvumui didinti įmonėse, buvo panaudota siekiant įsirengti saulės elektrines, kurių pagaminta energija naudojama įmonės reikmėms.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, skatindama Lietuvos įmones mažinti energijos vartojimo intensyvumą, kviečia didinti atsinaujinančių energijos išteklių gamybą ir vartojimą. Jų ekonominę naudą jau pajuto investicijomis pasinaudojusios įmonės. Sekite naujienas internete www.esinvesticijos.lt ir www.eimin.lrv.lt

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas bendrai finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.