Šiaulių regione užvirė tikras šiukšlių karas

Ginčai tarp Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) ir atliekų rūšiavimo gamyklos operatoriaus „NEG Recycling“ pasiekė karščiausią tašką, o apskrities gyventojams iškilo grėsmė skęsti šiukšlėse. Laimė, gaisrą laikinai prigesino skubiai susirinkę ŠRATC dalininkai.

Dėl pasipylusių ŠRATC pretenzijų atliekos verčiamos tiesiai į sąvartyną.<br>G.Šiupario nuotr.
Dėl pasipylusių ŠRATC pretenzijų atliekos verčiamos tiesiai į sąvartyną.<br>G.Šiupario nuotr.
Vilniaus miesto tarybos narys Žilvinas Šilgalis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus miesto tarybos narys Žilvinas Šilgalis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus miesto tarybos narys Žilvinas Šilgalis.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus miesto tarybos narys Žilvinas Šilgalis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 8:00 AM

Ilgai delsę dalininkai įsikišo, nes dėl ŠRATC ir „NEG Recycling“ ginčo nerūšiuotas atliekas teko versti tiesiai į sąvartyną.

Įstatymai neleidžia versti nerūšiuotų atliekų, tačiau Jurgeliškių (Šiaulių r.) kaime įsikūrusios mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) gamyklos operatorius fiziškai nebegalėjo priimti atliekų.

Mat ŠRATC kelis mėnesius ir nepriėmė išrūšiuotų atliekų, ir nemokėjo operatoriui už darbą.

Negelbėjo net teismo sprendimas, kuriuo ŠRATC rugsėjo viduryje buvo įpareigotas priimti išrūšiuotas atliekas.

Sulaukė pretenzijų lavinos

Atliekų rūšiavimo gamyklą valdantis operatorius „NEG Recycling“ penkerius metus dirbo įprastu ritmu, o situacija pasikeitė, kai ŠRATC vadovo konkursą laimėjo Vilniaus miesto tarybos narys Žilvinas Šilgalis.

Anksčiau Seime dirbęs politikas ne kartą viešai išsakė priekaištus operatoriui dėl netinkamo atliekų rūšiavimo ir už mokesčių mokėtojų pinigus statytos gamyklos valdymo.

Kaltinimų pažėrusio ŠRATC vadovo sprendimu į sąvartyną atsisakyta priimti gamykloje rūšiuotas atliekas ir mokėti už galimai nekokybišką darbą, o vasarą bandyta apskritai nutraukti sutartį.

Pusės milijono eurų nesulaukęs operatorius pradėjo bylinėtis ir dėl skolų, ir dėl bandymų nutraukti sutartį.

Gamykla paskendo šiukšlėse

„NEG Recycling“ vadovai atmetė pretenzijas dėl nekokybiško darbo ir apkaltino, kad drastiškais metodais bandoma perimti gamyklos valdymą, nors sutartis dar galioja ne vienus metus.

Ginčai dėl bandymų nutraukti sutartį ir pinigų už paslaugas nemokėjimo persikėlė į teismus. Bet skausmingiausiai operatoriui kirto uždraudimas išvežti rūšiuotas atliekas, nes įmonėje jų ėmė kauptis kalnai.

Nuo birželio mėnesio visa MBA gamyklos teritorija buvo tiesiog užtvindyta atliekomis, nes iš viso Šiaulių regiono kasdien atvežama maždaug po 200 tonų nerūšiuotų šiukšlių.

Visoje teritorijoje buvo susidaręs kelių metrų aukščio atliekų kaupas.

„Tikėjomės, kad situacija pasikeis po mums palankaus teismo sprendimo, bet nuo rugsėjo 14 d. jis nebuvo vykdomas, todėl buvome priversti stabdyti atliekų priėmimą“, – sakė „NEG Recycling“ direktoriaus pavaduotojas Laimonas Laukys.

Operatorius buvo priverstas nebepriimti komunalinių atliekų ir apie tai informavo ŠRATC.

Šis savo ruožtu kreipėsi į įmonės dalininkes regiono savivaldybes, o iš aplinkosaugininkų gavo leidimą ant sąvartyno kaupo laikinai versti nerūšiuotas atliekas.

Prireikė dalininkų žodžio

ŠRATC direktorius Ž.Šilgalis pareiškė, kad tai – „NEG Recycling“ veiksmų pasekmė. Viešą pareiškimą išplatinęs Ž.Šilgalis pareiškė, kad nesąžiningiems paslaugų teikėjams Šiaulių regiono atliekų tvarkymo grandinėje vietos nėra ir nebus, o viską išsiaiškins tyrimą pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Vis dėlto delsti buvo negalima, todėl į ginčą įsikišo ŠRATC dalininkės regiono septynios savivaldybės.

Po skubiai sušaukto posėdžio pranešta, kad draudimas įvežti į sąvartyną gamykloje rūšiuotas atliekas panaikintas.

Tiesa, tai tik iš dalies išsprendė problemą, nes „NEG Recycling“ valdomos gamyklos teritorijoje buvo sukaupta tūkstančiai tonų atliekų.

Praėjusią savaitę padidintomis pajėgomis net ir sekmadienį triūsę bendrovės darbuotojai spėjo išvežti dalį šiukšlių ir atlaisvinti įrenginius.

„Samdėme papildomą techniką, dirbome dviem pamainomis ir tik dėl to nuo trečiadienio galėjome atnaujinti komunalinių atliekų rūšiavimą“, – sakė L.Laukys.

Tikrintojai nerado nieko

„NEG Recycling“ vienas vadovų pažymėjo, kad problemos prasidėjo ŠRATC vairą perėmus Ž.Šilgaliui: „Anksčiau per metus sulaukdavome 5–6 dalykiškų raštų, dabar nepagrįstos pretenzijos plūste plūsta – vien šįmet gavome gal 60 pretenzijų, raštų.“

L.Laukys įsitikinęs, kad visa tai dėl noro perimti gamyklą, nors sutartis tik įpusėjusi: „Tai liudija ir aplinkosaugininkų išvados. Skundais užverstas Aplinkos apsaugos departamentas mus vien šiemet tikrino tris kartus.

Įspūdžiui sustiprinti buvo net Seimo narių delegacija, bet viskas baigėsi niekuo.

Paskutinis neplaninis patikrinimas buvo spalį, bet į išvadas nekreipiama dėmesio.“

Vienas įmonės vadovų pažymėjo, kad kol kas šnipštu pasibaigė visos ŠRATC pretenzijos.

Tiesa, nesibaigiantis tikrintojų srautas trikdo gamyklos darbą, nes teko net prokurorams ir STT agentams rodyti, kaip yra džiovinamos atliekos, kiek sumažėja deginti išvežamų šiukšlių svoris.

L.Laukys pasidžiaugė, kad įsikišę dalininkai šiek tiek sumažino įtampą, tačiau pasigedo ŠRATC vadovo atsakomybės: „Dabar komunalinės atliekos verčiamos tiesiai į sąvartyną. Ten atsidurs keli tūkstančiai tonų nerūšiuotų šiukšlių, tad žala gamtai – milžiniška. Gaila, kad to nesugebama pamatyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.