J. Bidenas nurodė panaudoti 50 mln. barelių naftos iš JAV strateginių rezervų

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paskelbė nurodęs parduoti 50 mln. barelių naftos iš JAV strateginių rezervų, žengdamas su kitomis šalimis koordinuotą žingsnį, skirtą stabdyti spartų degalų kainų augimą.

J.Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 2:37 PM, atnaujinta Nov 23, 2021, 3:05 PM

„Strateginės atsargos bus panaudotos lygiagrečiai su analogišku kitų didžiųjų daug energijos vartojančių valstybių sprendimu, įskaitant Kiniją, Indiją, Japoniją, Korėjos Respubliką ir Jungtinę Karalystę“, – pažymėjo Baltieji rūmai.

JAV rezervai, laikomi požeminėse saugyklose Teksaso ir Luizianos valstijose, yra didžiausias naftos rezervas pasaulyje.

Pasak vieno vyresniojo JAV prezidento administracijos pareigūno, nafta iš rezervų bus pradėta naudoti gruodžio viduryje arba pabaigoje, ir kad neatmetama tolesnio įsikišimo siekiant stabilizuoti rinką, „reaguojant į kartą per šimtmetį pasitaikančią pandemiją“, tikimybė.

„Kaip pažymėjo prezidentas, degalinių kainos vartotojams šiuo metu yra tikrai labai skausmingos“, – teigė pareigūnas.

„Prezidentas yra pasirengęs imtis papildomų veiksmų, jei reikės, ir panaudoti visas savo galias, bendradarbiaudamas su likusiu pasauliu, kad išlaikytų tinkamą tiekimą, žengiant iš pandemijos sukeltos krizės“, – pridūrė jis.

Didėjant naftos gavybos apimtims, per pastarąsias kelias savaites naftos kainos jau sumažėjo beveik 10 procentų. Visgi administracijos pareigūnai antrino J.Bidenui, sakydami, kad nepaisant sumažėjusių žaliavos kainų, benzino kainos vairuotojams tik kilo. Tai skaudžiai atsiliepė eilinių amerikiečių piniginėms, o paties J.Bideno reitingai smuko.

„Esama vis daugiau įrodymų, kad naftos kainų ir kitų degalų sąnaudų kaštų mažėjimas nesumažina kainų degalinėse“, – pareiškė aukšto rango pareigūnas, nepanoręs viešai atskleisti savo tapatybės.

Pasak jo, vyriausybė tiria, ar rinkoje nesama „antikonkurencinės praktikos“ bei „neteisėto [naftos įmonių] elgesio, nukreipto prieš vartotojus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.