Klaida patuštins miesto biudžetą – gaus Europos Sąjungai grąžinti pinigus

Klaipėdos miesto savivaldybei ne savo noru teko prisiminti, kaip rinktasi prieš dvejus metus duris Dubysos gatvėje atvėrusių modulinių laikino apnakvindinimo namų projektą įgyvendinusią bendrovę. Klaidelė rangovo konkurse miesto biudžetui kainuos per 23 tūkst. eurų. Tokią sumą teks grąžinti finansinę paramą suteikusiai Europos Sąjungai.

Klaidelė rangovo konkurse Klaipėdai kainuos per 23 tūkst. eurų – tiek teks grąžinti ES.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klaidelė rangovo konkurse Klaipėdai kainuos per 23 tūkst. eurų – tiek teks grąžinti ES.<br>V.Skaraičio nuotr.
Teisminį ginčą su Centrine projektų valdymo agentūra pralaimėjusi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija gali pasiguosti tuo, jog numatytą modulinių laikino apnakvindinimo namų projektą pavyko įgyvendinti.<br> E.Jankausko nuotr.
Teisminį ginčą su Centrine projektų valdymo agentūra pralaimėjusi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija gali pasiguosti tuo, jog numatytą modulinių laikino apnakvindinimo namų projektą pavyko įgyvendinti.<br> E.Jankausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Darius Čiužauskas, www.ve.lt

Nov 25, 2021, 9:41 AM

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija padėjo tašką Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir viešosios įstaigos Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) ginče. Jį klaipėdiečiai pralaimėjo.

Teisėjų Arūno Dirvono (pranešėjas), Ričardo Piličiausko (kolegijos pirmininkas) ir Veslavos Ruskan priimta nutartis neskundžiama. Ja paliktas galioti nepakeistas Vilniaus apygardos administracinio teismo šių metų kovo 31 d. verdiktas.

„Apibendrindama šioje nutartyje aptartas bylos faktines ir teisines aplinkybes, teisėjų kolegija konstatuoja, kad apeliacinio skundo argumentais naikinti ar keisti skundžiamą pirmosios instancijos teismo sprendimą nėra pagrindo“, – sakoma Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartyje.

Temidė konstatavo, kad Centrinės projektų valdymo agentūros sprendimai pareikalauti iš Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos grąžinti 23 346,28 euro yra teisėti ir pagrįsti. Kaip ir sprendimas dėl pažeidimo padarymo, vykdant supaprastintą pirkimą atviro konkurso būdu. Dėl jo ir teko grąžinti minėtą sumą Europos Sąjungai.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija suklydo skelbdama konkursą dėl naujo biudžetinės įstaigos Klaipėdos nakvynės namų padalinio statybos – modulinių laikino apnakvindinimo namų Dubysos gatvėje.

Už tai agentūra nusprendė uostamiesčio Savivaldybei taikyti 5 proc. sutarties vertės dydžio finansinę korekciją (sankciją), įpareigojant ją grąžinti minėtą sumą iš ES skirtos paramos.

Centrinės projektų valdymo agentūros įsitikinimu, nebuvo jokio reikalo reikalauti, kad potencialus rangovas turi būti įvykdęs ar vykdytų bent vieno ypatingo statinio ir neypatingo gyvenamojo pastato statybos ar rekonstravimo darbų sutartį, kurios vertė ne mažesnė kaip 0,7 Klaipėdos savivaldybės administracijos įvardytų darbų vertės.

Nuspręsta, kad saugios nakvynės modulių projektavimo ir rangos darbų sutarties įgyvendinimą nebūtina sieti su patirtimi statant gyvenamuosius pastatus.

Kreipimasis į Vilniaus apygardos administracinį (pirmoji instancija) ir Lietuvos vyriausiąjį administracinį (aukštesnė instancija) teismus Klaipėdos miesto savivaldybei nepadėjo įrodyti, kad ji jokių pažeidimų skelbdama viešąjį konkursą nepadarė.

Nepaisant visų šių peripetijų projektas, kurio paskirtis užtikrinti nakvynės bei kitų būtinųjų paslaugų (asmens higienos, buitinių ir kt.) suteikimą asmenims, neturintiems gyvenamosios vietos, uostamiestyje įgyvendintas. Naujas Nakvynės namų padalinys duris atvėrė prieš porą metų.

Šio projekto įgyvendinimui iš viso skirta 548 468, 35 euro, iš kurių 424 577,42 euro yra ES lėšos, 123 890,93 euro – Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto pinigai.

Konkursu susidomėjo net daugiau nei dvi dešimtys potencialių rangovų. Tačiau konkrečius pasiūlymus pateikė trys. Nugalėtoja paskelbta konkurentus įveikusi bendrovė „Konsolė“.

Naujajame Nakvynės namų padalinyje teikiamos dvi paslaugos – laikino apnakvindinimo ir laikino apnakvindinimo saugios nakvynės namuose. Kad būtų patenkintas poreikis, naujuose nakvynės namuose įsteigta 51 laikino apnakvindinimo vieta ir 8 laikino apnakvindinimo saugios nakvynės namuose vietos. Šiame padalinyje dirba socialinis darbuotojas ir aštuoni jo padėjėjai.

Nakvynės namuose galima ne tik pernakvoti, bet ir nusiprausti, išsiskalbti drabužius, pasidaryti valgyti. Be administracinių patalpų, čia įrengtos gyvenamosios patalpos, skalbyklos, virtuvė, dušai, sanitariniai mazgai. Visa infrastruktūra pritaikyta ir neįgaliesiems.

Taip pat bendradarbiaujama su policija, saugos tarnybomis, Priklausomybių ligų centru, Psichikos sveikatos centru, kitomis sveikatos priežiūros, teisėsaugos įstaigomis bei organizacijomis, socialinę riziką patiriančių asmenų savipagalbos grupių susibūrimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.