Nesudvejoję rusai sukčiams krovė pinigus – milijonus prarado ir garsioji balerina A. Voločkova

Rusijos teisėsaugininkai tiria QBF finansų piramidės schemą. Bendrovė surinko pinigus iš indėlininkų, žadėdama juos investuoti į vertybinius popierius ir užtikrino 20 proc. metinę grąžą. Tačiau pinigai galiausiai atsidūrė ofšoruose. Rusijos Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, QBF iš indėlininkų išviliojo 5–7 mlrd. rublių (59,5-83,3 mln. eurų). Viena aukų – garsioji balerina Anastasija Voločkova.

 A.Voločkova.<br> R.Neverbicko nuotr.
 A.Voločkova.<br> R.Neverbicko nuotr.
Rusijos Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, QBF iš indėlininkų išviliojo 5–7 mlrd. rublių (59,5-83,3 mln. eurų).<br>photochur/pixabay.com nuotr.
Rusijos Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, QBF iš indėlininkų išviliojo 5–7 mlrd. rublių (59,5-83,3 mln. eurų).<br>photochur/pixabay.com nuotr.
 Rusijos Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, QBF iš indėlininkų išviliojo 5–7 mlrd. rublių (59,5-83,3 mln. eurų).<br>velikorodov94/pixabay.com nuotr.
 Rusijos Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, QBF iš indėlininkų išviliojo 5–7 mlrd. rublių (59,5-83,3 mln. eurų).<br>velikorodov94/pixabay.com nuotr.
 A.Voločkova.<br>R.Neverbicko nuotr.
 A.Voločkova.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 5, 2021, 5:21 PM

Prisibeldė iki generalinio direktoriaus

Susidėjusi su finansinės piramidės sukčiais balerina A.Voločkova prarado 1,7 mln. rublių (20,2 tūkst. eurų). Kaip moteris rašė savo „Instagram“ paskyroje, 2020 m. metų birželį jai paskambino investicinės bendrovės QBF vadovas. Vyriškis sakė, kad A.Voločkovos telefono numeris buvo jų duomenų bazėje. Sukčiai įkalbinėjo lėšas patikėti jiems, o mainais iš investicijų per metus uždirbti 10 proc. Deja, kaip paaiškėjo vėliau, užuot investavę gautus pinigus, apgavikai juos pervedė į ofšorą.

A.Voločkova vieneriems metams investavo 2 mln. rublių (23,8 tūkst. eurų), o paskui – dar milijoną (11,9 tūkst. eurų) trijų mėnesių laikotarpiui. QBF atstovai jai grąžino milijoną ir palūkanas – 150 tūkst. rublių (1785 eurus). 2021 m. rugpjūtį balerina laukė, kad sugrįš ir likę 2 mln. rublių, tačiau to neįvyko. Viskas, ko pasiekė A.Voločkova – per QBF generaliniu direktoriumi prisistatantį Stanislavą Matiuchiną atgavo dar 500 tūkst. rublių (5951 eurą).

„Kai patekau pas S.Matiuchiną, jis pažadėjo, kad pinigai man bus grąžinti dalimis. Tuo pačiu paprašė manęs pasinaudoti ryšiais ir padėti jiems atblokuoti įmonės sąskaitas Sankt Peterburge ir berods, net Baškirijoje. To nedariau, bet 500 tūkst. rublių vis dėlto grąžino“, – pasakojo A.Voločkova.

Remdamasis šaltiniais teisėsaugoje, naujienų agentūra TASS pranašė, kad balerina materialinę žalą įvertino 1,7 mln. rublių.

Centrinis bankas atsirašinėja – patys kalti

Kita piramidės schemos auka – 36 metų Aliona iš Maskvos. 2020 m. rugsėjį ji su vyru į QBF sąskaitas pervedė 2,5 mln. rublių (29,7 tūkst. eurų).

„2020 m. vasarą sukosi didžiulė reklama per investicinius tinklaraštininkus. IPO (pirminį viešą akcijų siūlymą skelbiančių įmonių- red. past.) rinkoje tebuvo viena įmonė, o QBF reklamuota kaip alternatyva su įdomesniais pasiūlymais. Ji turėjo keturias centrinio banko licencijas, buvo reguliariai tikrinama. Nusprendėme diversifikuoti savo portfelį ir rugsėjį investavome 2,5 mln. rublių“, – pasakojo ji portalui gazeta.ru.

„Gruodį per juos nustojome dalyvauti naujuose IPO, o sausį pradėjome uždaryti pozicijas ir išimti pinigus. Dalį pavyko susigrąžinti, tačiau 1,5 mln. rublių liko“, – tęsė maskvietė.

Anot jos, 2021 m. gegužės 30 d. įmonėje pradėtos kratos, konfiskuoti serveriai. Klientams pranešta, kad biuras neva degė, serveriai buvo sugadinti, todėl pinigų kol kas grąžinti negalima.

Galiausiai 2021-ųjų liepą Aliona policijai pateikė skundą dėl sukčiavimo. „Bet visi terminai baigėsi, o byla nebuvo iškelta. Centrinis bankas atsirašinėja, kad patys esame kalti“, – kalbėjo moteris ir pridūrė, kad vis dėlto kreipsis į teismą.

Ksenija, nukentėjusių iš Kalugos srities atstovė, papasakojo kitą QBF veikimo schemą.

„Į mane pagalbos kreipėsi 34 žmonės, dauguma jų – 70-80 metų pensininkai. 2019 m. baigėsi jų viename Rusijos bankų laikomų indėlių terminas. Pensininkus, kurių sąskaitose buvo didelės sumos, bankų skyriuose čiupo specialiai apmokyti QBF vadybininkai ir pakišo jiems savas sutartis“, – portalui gazeta.ru pasakojo ji.

Tiems, kurie iš karto atsisakė pasirašyti sutartį, tie patys vadybininkai skambino ir atkakliai įtikinėjo, esą jų pinigus apdraus valstybė. Žmonėms pažadėtas 10–15 proc. metinis uždarbis.

„Po metų tiems, kurie vis dėlto patikėjo pinigus, vadovai pasakė, kad dėl pandemijos neverta atsiimti lėšų, kad neprarastų pajamų. Po kratų įmonėje 2021 m. įmonės atstovai su klientais nustojo bendrauti. Suskaičiavome, kad mūsų grupei padaryta žala siekė dešimtis milijonų“, – pridūrė ji.

QBF įkurta 2008 m. ir per visą savo gyvavimo laiką turėjo centrinio banko išduotą licenciją. Tačiau 2020 m., kai keli rusai pranešė, kad negali atsiimti investuotų pinigų, į įmonę dėmesį atkreipė teisėsaugos institucijos.

2021 m. balandį investicinės bendrovės darbuotojams iškelta baudžiamoji byla dėl itin didelio lėšų iššvaistymo, sulaikyti QBF įkūrėjas Zelimchanas Munajevas, teisininkė Jevgenija Rosijeva ir bendrovės filialų tinklo direktorius Vladimiras Pakchomovas.

Pastarieji du suimti – jie kaltinami sukčiavimu. Z.Munajevui pareikšti įtarimai dėl vagystės padarius didelę žalą piliečiui. Z.Munajevas taip pat tardymo izoliatoriuje. Tyrėjai skaičiuoja, kad QBF iš savo klientų išviliojo nuo 5 iki 7 mlrd. rublių.

Centrinis bankas tik 2021 m. panaikino QBF licencijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.