Dėl galimai pažeidžiamo Želdynų įstatymo visuomenininkai imasi veiksmų – įspėjimų Vilniaus miesto savivaldybei jau buvo

Visuomenininkai, kartu su Vilniaus želdynų bei želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos nariais, kreipiasi į Vyriausybės atstovą Vilniaus ir Alytaus regione dėl galimų įstatymų bei tarptautinių susitarimų pažeidimų. Kaip teigiama kreipimesi, Vilniaus miesto savivaldybės administracija galimai pažeidžia Želdynų įstatymą, Orhuso konvenciją bei kitus teisės aktus, vis mažindama galimybes bendruomenei įsitraukti į sprendimus dėl Vilniaus žaliųjų erdvių, taip kuriant uždarą ir galimai neskaidrią aplinką.

Toks savivaldybės elgesys, kuri jau yra įspėta Specialiųjų Tyrimų Tarnybos (STT) dėl galimo neskaidrumo aplinkos tvarkymo srityje, kelia daug klausimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Toks savivaldybės elgesys, kuri jau yra įspėta Specialiųjų Tyrimų Tarnybos (STT) dėl galimo neskaidrumo aplinkos tvarkymo srityje, kelia daug klausimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

www.madeinvilnius.lt

2021-12-10 09:43, atnaujinta 2021-12-10 10:12

„Bandymą ignoruoti visuomeninę komisiją, kitaip tariant, visuomenės ir ekspertų balsą, galima vertinti kaip platesnio proceso dalį.

Nežiūrint į politikų kalbas apie žaliąsias bangas želdinių apsaugos ir priežiūros srityje ryškėja priešingos tendencijos – ribojamas visuomenės įtraukimas į valdiškus sprendimus, mažėja skaidrumo, palaipsniui išplaunama asmeninė atsakomybė už žalą gamtai, leidimų medžiams kirsti kontrolė (ne tik visuomeninė, bet ir institucinė), lėšų aplinkotvarkai skirstymo kontrolė, kvalifikaciniai reikalavimai. Visa tai programuojama teisės aktuose – savivaldybės, ministerijos ir įstatyminiu lygmeniu“, – teigia komisijos pirmininkas Dainius Labeckis.

Kreipimesi nurodoma, kad per paskutinį mėnesį komisija negavo svarstyti nei vieno prašymo tvarkyti ar kirsti saugotinus želdinius, kai anksčiau tokių kas mėnesį iš savivaldybės buvo perduodama ir apsvarstoma po 10-15 ar daugiau. Daug nerimo kelia ir vis dažniau pastebima praktika pirkti želdinių tvarkymo paslaugas neišduodant jokių leidimų, o į jų įgyvendinimą žiūrint pro pirštus.

Toks savivaldybės elgesys, kuri jau yra įspėta Specialiųjų Tyrimų Tarnybos (STT) dėl galimo neskaidrumo aplinkos tvarkymo srityje, kelia daug klausimų.

„Vilniaus miesto savivaldybė jau ne kartą buvo įspėta dėl per mažos kontrolės ir neskaidrumo, priimant su gyventojų aplinka susijusius sprendimus.

Tačiau dabar einama dar toliau, Vilniaus miesto savivaldybė, pažeisdama įstatymus ir tarptautines sutartis, bando susidoroti su visuomenine želdynų komisija, kuri, dabar drąsiai galima teigti, gerokai labiau atstovauja miestiečių interesus siekti žalio Vilniaus nei viešiesiems ryšiams save paskyrusi Vilniaus miesto savivaldybė“, – sako aplinkosaugos aktyvistas Lukas Tamulynas.

Kreipimesi prašoma pradėti tyrimą dėl sąmoningų Vilniaus miesto savivaldybės administracijos veiksmų, nukreiptų prieš visuomenės interesus ir didesnį jos įsitraukimą į sprendimų priėmimą, taip galimai pažeidžiant Orhuso konvenciją, Europos kraštovaizdžio konvenciją ir pažeidžiant jomis prisiimtus įsipareigojimus.

Taip pat nuogąstaujama dėl sistemiškai nevykdomų ir neviešinamų komisijos sprendimų, informacijos neteikimo, tuo taip pat pažeidžiant teisės aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.