Įpykę prancūzų žvejai grasina sutrikdyti importą iš Jungtinės Karalystės

Šiaurės Prancūzijos žvejai pagrasino sutrikdyti importą iš Didžiosios Britanijos, kad padidintų spaudimą Londonui suteikti jiems daugiau leidimų žvejoti Jungtinės Karalystės vandenyse.

Žvejų tinklai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvejų tinklai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2021, 5:18 PM

Siekdama sumažinti pastarąjį pusmetį dėl žvejybos teisių tvyrančią įtampą santykiuose su kaimynine šalimi, Jungtinė Karalystė šeštadienį išdavė 23 naujus leidimus prancūzų žvejams.

Tačiau Prancūzija mano, kad ji turi teisę gauti dar apie 80 žvejybos leidimų, o Pajūrio Bulonės ir kitų šiaurinės pakrantės uostų žvejams atstovaujanti grupė šeštadienį vėlai vakare pareiškė, kad organizuos protestus.

„Reikėtų tikėtis protestų, kurie bus nukreipti prieš importą iš Didžiosios Britanijos“, – sakoma naujienų agentūrai AFP atsiųstame Aukštutinės Prancūzijos regiono žvejybos pramonės grupės CRPMEM pareiškime.

Pasak grupės, jos narius „papiktino“ žinia, kad bus išduoti tik 23 nauji leidimai, jie jaučiasi „išduoti“ Europos Komisijos, kuri dėl šio klausimo gali imtis teisinių veiksmų prieš Didžiąją Britaniją.

CRPMEM teigimu, protestai „atitiks lapkričio 26 d. vykusias uostų blokadas Bretanėje, Normandijoje ir Prancūzijos šiaurėje“.

Tą dieną žvejų laivai trumpam blokavo keltus ir kitus laivus Kalė, Sen Malo ir Uistrehamo uostuose. Be to, buvo nusiųstos transporto priemonės, kad sutrikdytų traukinių eismą Lamanšo tuneliu.

Prancūzija ir Didžioji Britanija šiemet ne kartą buvo susikibusios dėl žvejybos, taip pat dėl Lamanšo sąsiaurį nelegaliai kertančių migrantų, prekybos susitarimų po „Brexito“ ir povandeninių laivų pardavimo Australijai.

Gegužę, kai Lamanšo sąsiauryje prie Džersio salos Lamanšo sąsiauryje susitelkė kelios dešimtys protestuojančių prancūzų tralerių, Londonas trumpam atsiuntė du karo laivyno laivus, o Prancūzija pasiuntė du pakrančių apsaugos laivus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.