Kruopų gamybai – atsinaujinantys energijos ištekliai

Technologinių ekoinovacijų diegimas ir skatinimas yra viena iš prioritetinių Europos Sąjungos (ES) krypčių. Šiuolaikiniame pasaulyje vis dažniau atsigręžiant į aplinkosaugos problemas, verslai yra skatinami prisidėti prie aplinkos išsaugojimo ir savo įmonėse diegti žaliąsias inovacijas.

 Kruopų gamybai – atsinaujinantys energijos ištekliai
 Kruopų gamybai – atsinaujinantys energijos ištekliai
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 11:30 AM

Naraukelio kaime įsikūrusi ir 57 darbuotojus turinti įmonė „Ekofrisa“ yra viena iš pagrindinių kruopų gamintojų Baltijos šalyse.

Vadovaudamasi savo vertybėmis ir siekdama kuo mažesnio neigiamo poveikio gamtai, įmonė sėkmingai pasinaudojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamos priemonės „Atsinaujinantys energijos ištekliai pramonei LT+“ finansavimu ir savo gamyklos teritorijoje įrengė saulės elektrinę bei įdiegė grikių lukštų garo katilinės įrangą šilumos energijos gamybai.

Atsinaujinanti energija – tvarios vizijos dalis

Pasak „Ekofrista“ direktorės Linos Dužinskienės, investicijos projekto įgyvendinimui buvo itin reikalingos, nes jo realizavimas reikalauja nemažai lėšų ir įmonei be ES finansavimo tai būtų pakankamai didelė investicija. Iš viso šiam projektui buvo skirta virš 344 tūkst. eurų ES lėšų.

„Įmonės vizija visada buvo beatliekinė gamyba ir žiedinė ekonomika. Kadangi įmonė orientuota į eksportą, eksportuojame 75 proc. savo produkcijos į ES šalis, taip pat į JAV, Didžiąją Britaniją, Australiją, tad natūralu, kad žiedinė ekonomika ir tvarumas yra tai, į ką klientas atkreips dėmesį įsigydamas produktą. Gamybos proceso metu susidaro nemažas kiekis grikių lukštų. Dalį jų mes panaudojame garo gamybai bei patalpų šildymui, likusią dalį išvalome ir naudojame čiužinių, pagalvių gamybai, taip pat lukštus eksportuojame konteineriais į Kiniją“, – pasakoja L.Dužinskienė.

Įmonės direktorė sako, kad projekto įgyvendinimas užtruko apie pusę metų ir skaičiuoja, kad investicijos turėtų atsipirkti per 5-6 metus.

Šiuo metu yra atliekami skaičiavimai, siekiant nustatyti, koks saulės energijos poreikis yra reikalingas „Ekofrisa“ pilnai aprūpinti atsinaujinančia elektros energija. Įmonė planuoja 2022-2023 metais įsidiegti trūkstamą kiekį saulės baterijų.

„Mūsų gaminamų produktų suvartojimas natūraliai kyla, kadangi įmonė kasmet investuoja į naujas gamybos linijas, naujų produktų gamybą. Šiuo metu rengiame techninį projektą grūdų išvaloms kompostuoti – įdiegus šį projektą tapsime 100 proc. tvaria įmonė ir dar labiau prisidėsime prie aplinkos išsaugojimo“, – ateities planais dalinasi L.Dužinskienė.

Tvaresnės ateities link

Panašiais projektais gali pasididžiuoti ir eilė kitų Lietuvos įmonių. 2014-2020 m. laikotarpiu energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimui pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamas priemones verslui suplanuota skirti 36,2 mln. eurų ES investicijų.

Sprendimas investuoti į energijos efektyvumo priemones priimtas dėl 252 projektų už daugiau nei 35 mln. eurų, iš jų jau pasirašytos 244 sutartys už 32,9 mln. eurų.

Daugiausia priemonių, skirtų energijos efektyvumui didinti įmonėse, buvo panaudota siekiant įsirengti saulės elektrines, kurių pagaminta energija naudojama įmonės reikmėms.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, skatindama Lietuvos įmones mažinti energijos vartojimo intensyvumą, kviečia didinti atsinaujinančių energijos išteklių gamybą ir vartojimą. Jų ekonominę naudą jau pajuto investicijomis pasinaudojusios įmonės. Sekite naujienas internete www.esinvesticijos.lt ir www.eimin.lrv.lt

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas bendrai finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.