EK siūlo uždrausti ilgalaikių dujų tiekimo sutarčių pratęsimą po 2049 metų

Europos Komisija (EK), vadovaudamasi žaliosios pertvarkos strategija, siūlo uždrausti ilgalaikių gamtinių dujų tiekimo į ES šalis sutarčių pratęsimą po 2049 metų, pranešė agentūra „Bloomberg“, remdamasi EK dokumentu, su kuriuo jai pavyko susipažinti.

Trečdalį Europos dujų poreikių tenkina Rusija.<br>Gazprom.com nuotr.
Trečdalį Europos dujų poreikių tenkina Rusija.<br>Gazprom.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2021, 12:38 PM

Toks pasiūlymas prieštarauja Rusijos pozicijai, nes Maskva jau ilgą laiką aiškina, kad ilgalaikės sutartys yra naudingesnės, palyginti su dujų pirkimu neatidėliotinų sandorių rinkoje.

Trečdalį Europos dujų poreikių tenkinanti Rusija ragina Europos šalis sudaryti daugiau tokių sutarčių, nes tai, be kita ko, joms leistų išvengti dujų kainų svyravimų.

Artėjant žiemai, Europa susidūrė su nemaža rizika, kuri vis didėja, nes dujų atsargos regione šiuo metų laiku yra nepakankamos. Briuselis taip pat nerimauja dėl galimų tiekimo iš Rusijos sutrikimų dėl įtampos Maskvos ir Kijevo santykiuose.

Savo ruožtu keletas Europos šalių, įskaitant Lenkiją, kaltina Kremlių naudojant dujas kaip politinio spaudimo priemonę.

Varšuva praėjusią savaitę pareiškė, kad padidėjęs kintamumas dujų rinkoje, jos nuomone, vyraus tol, kol bus priimtas galutinis sprendimas dėl dujotiekio „Nord Stream 2“.

EK pasiūlymas, kaip manoma, bus paskelbtas trečiadienį ir bus svarstomas ES aukščiausiojo lygio susitikime, kuris vyks Briuselyje gruodžio 16 dieną.

Be ilgalaikių sutarčių uždraudimo, dokumente teikiama pasiūlymų, kaip didinti ES energetinį saugumą, pavyzdžiui, užtikrinant aukštą dujų saugyklų užpildymo lygį prieš šildymo sezono pradžią ir leidžiant dujų perdavimo sistemų operatoriams savo noru bendrai pirkti strategines dujų atsargas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.