E. Gentvilas: registravau siūlymą, kad baltarusiškų trąšų tranzito aplinkybes tirtų du Seimo komitetai, o ne komisija

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas registravo siūlymą, kad tyrimą dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybių būtų pavesta atlikti ne laikinajai komisijai, o Ekonomikos ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetams. Politiko teigimu, šie komitetai galėtų atsakyti į opozicijos keliamus klausimus.

E.Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Registravo siūlymą, kad baltarusiškų trąšų tranzito aplinkybes tirtų du Seimo komitetai, o ne komisija.<br>T.Bauro nuotr.
Registravo siūlymą, kad baltarusiškų trąšų tranzito aplinkybes tirtų du Seimo komitetai, o ne komisija.<br>T.Bauro nuotr.
Registravo siūlymą, kad baltarusiškų trąšų tranzito aplinkybes tirtų du Seimo komitetai, o ne komisija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Registravo siūlymą, kad baltarusiškų trąšų tranzito aplinkybes tirtų du Seimo komitetai, o ne komisija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-12-16 11:24

„Iš 7 opozicijos suformuluotų klausimų 6 yra susiję su Susisiekimo ministerija ir konkrečiai „Lietuvos geležinkeliais“. Aš jau registravau pasiūlymą, kad šį tyrimą atliktų Seimo Ekonomikos komitetas, kuris kuruoja Susisiekimo ministeriją“, – žurnalistams Seime teigė E.Gentvilas.

„Dabar su kolegomis pasitarėme papildomai ir nutarėme, kadangi čia yra ir nacionalinio saugumo labai daug aspektų, tai tyrimą turėtų atlikti du komitetai: Ekonomikos ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai. Terminai tie patys, klausimų apimtis ta pati, šiek tiek mažiau politikos“, – atkreipė dėmesį jis.

Politikas pripažįsta, kad patys valdantieji pasiūlymo, kad tyrimą atliktų Seimo komitetai, greičiausiai nebūtų inicijavę. Vis tik, pasak jo, jei opozicija užduoda prasmingus klausimus, į juos reikia atsakyti.

„Gal nebūtumėme patys inicijavę, tačiau, jeigu opozicija iškelia prasmingus klausimus, žiūrėkime žmogiškai. Juk ir man pačiam svarbu žinoti, kaip ten avanso dalykai sutarti, kas už viso to slypi, ir panašūs aspektai. Tai neignoruodamas klausimų prasmingumo, manau, kad nepolitizuokime to tyrimo, o atlikime jį labai dalykiškai“, – sakė parlamentaras.

E.Gentvilas taip pat atkreipia dėmesį, kad Ekonomikos komitete opozicijai priklauso 7 nariai, o valdantiesiems – 6. Todėl, pasak jo, tai nėra komitetas, kurį kontroliuotų dauguma. „Tai tikrai negalima sakyti, kad mes bėgame nuo kažkokios atsakomybės“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad trečiadienį 50 Seimo opozicijai atstovaujančių parlamentarų pasiūlė sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją, kuriai būtų pavesta ištirti „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybes.

Nutarimo projektą įregistravę Seimo nariai siūlo, kad joje dirbtų 13 Seimo narių, pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą turinčių teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.

Ketvirtadienį Seimo Lietuvos regionų frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Pinskus šią iniciatyvą ketina pateikti Seimui. Planuojamas nutarimo projekto dėl tyrimo komisijos sudarymo pateikimas, svarstymas ir priėmimas.

Laikinosios tyrimo komisijos sudarymo iniciatoriai pabrėžia skaidrumo, politinės atsakomybės, viešumo poreikį. Nutarimo projekte kalbama ir apie „reputacines grėsmes valstybės prestižui bei jos vykdomos užsienio politikos patikimumui tarp tarptautinės bendruomenės, o ypač NATO sąjungininkų“.

Parlamentarų siūlymą palaiko ir prezidentas Gitanas Nausėda. Anot jo, jei valdantieji neturi ko slėpti, neturėtų prieštarauti ir Seimo laikinajai komisijai, kuriai būtų pavesta ištirti „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybes.

„Tikiuosi, kad laikinoji Seimo komisija bus sukurta ir atsakys į tuos kylančius klausimus. Įvertinę aplinkybes, mes galėsime atsakyti į klausimą, ar šie ministrai, mūsų akimis žiūrint, tikrai nusipelno dirbti šioje Vyriausybėje“, – trečiadienį teigė Briuselyje viešintis šalies vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.