Valdantieji: trąšų tranzito aplinkybes gali tirti Seimo komitetai, ne komisija

Opozicijai kylančius klausimus dėl nevykdomų sankcijų baltarusiškoms trąšoms galėtų aiškintis Seimo komitetai, o ne speciali tyrimo komisija, mano valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras.

Trąšų tranzito aplinkybes gali tirti Seimo komitetai, ne komisija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trąšų tranzito aplinkybes gali tirti Seimo komitetai, ne komisija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trąšų tranzito aplinkybes gali tirti Seimo komitetai, ne komisija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trąšų tranzito aplinkybes gali tirti Seimo komitetai, ne komisija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 11:07 AM, atnaujinta Dec 16, 2021, 12:26 PM

„Aš nežinau, kam komisija sudaroma, nes jei Seimas nori ką nors išsiaiškinti, Seimas turi keliolika komitetų, šitai temai turi bent porą, kurie tikrai galėtų parlamentinės kontrolės darbuose išsiaiškinti visus atsakymus į klausimus, kurie gali kilti“, – ketvirtadienį Seime sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Jeigu tikslas yra turėti viešųjų ryšių veiksmą, nėra netikėta. Praėjusią kadenciją turbūt nieko daugiau neveikėme, tik laikinųjų tyrimų žanre kažką aiškinomės. Aš į tai žiūriu labai paprastai, mano gyvenime tai kokia ketvirta ar penkta komisija“, – tvirtino ji.

Valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat mano, jog į visus klausimus gali atsakyti komitetai.

„Jeigu yra kokių nors klausimų, juos gali atsakyti komitetai, panagrinėti, ko reikia, kas buvo, kviestis valstybės tarnautojus atsakyti į tuos klausimus“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, parlamentiniai tyrimai dažnai naudojami kaip politinis įrankis prieš oponentus, todėl konservatorius abejoja tokių parlamentinio tyrimo komisijų darbo konstruktyvumu.

„Matėme praėjusioje kadencijoje, kad tai buvo naudojamas kaip politinis ginklas, politinis instrumentas, niekaip neprisidedantis nei prie geresnės teisėkūros, nei prie kokių nors svarbių klausimų atsakymų, o daugiau purvo balos sukūrimas, kurioje turi visi vienodai smagiai jaustis“, – tvirtino G.Landsbergis.

Pasak jo, ir dabartinę opozicijos iniciatyvą galima nukreipti prieš vienų iš iniciatorių, valstiečių, lyderio Ramūno Karbauskio verslą.

„Įvairiais būdais galima trolinti tyrimą – paliekant tą patį pavadinimą tirti trąšas platesnėmis aplinkybėmis. Žinome, kad yra neatsakytų klausimų šitoje srityje, jeigu pamenate iš istorijų daugiau nei prieš penkerius metus“, – sakė G.Landsbergis.

Praėjusios kadencijos Seime opozicijoje buvę konservatoriai bandė inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl dirbamos žemės įsigijimų, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų. Ši tyrimo iniciatyva kilo po pranešimų apie „valstiečių“ lyderiui R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ veiklą ir naudojimąsi politiko šeimos narių oficialiai valdoma žeme.

Dabar opozicijoje esantys valstiečiai, socialdemokratai, darbiečiai ir kitų frakcijų atstovai siūlo steigti laikinąją tyrimo komisiją dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi nepaisant gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Lietuvos Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Antradienio vakarą „Lietuvos geležinkelių“ valdyba su jos vadovu Mantu Bartuška sutarė, kad šis atsistatydins po pereinamojo laikotarpio, taip siekiant sumažinti reputacines rizikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.