Kinija uždarė tūkstančius gamyklų – fejerverkai taps ne tik prabanga, bet ir deficitu Populiariausių trūks jau šiemet

Neįgyvendinusios saugumo reikalavimų, nuo spalio Kinijoje užsidaro pirotechnikos gamyklos: vietoje buvusių 4 tūkst. jų liko vos 260. Kortas verslui maišo ir konteinerių stygius. „Šiuo metu kainose ir gamybos procesuose – visiškas chaosas. Žiūrint į priekį matyti tas pats: dabar užsakymą kitiems metams pateikę mažieji importuotojai negali būti tikri, kad gamintojai jį įgyvendins“, – kalbėjo Pirotechnikos įmonių asociacijos direktorius Darius Šilinis. Labai realu, kad kitąmet fejerverkai taps ne tik prabangos, bet ir deficitine preke.

Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>kaytitan/pixabay.com nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>kaytitan/pixabay.com nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>T.Bauro nuotr.
Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-12-19 18:04

Pirotechnikos gamintojai Kinijoje turėjo trejus metus investuoti į darbuotojų, sandėlių saugą, standartus, kad produktai gautų reikiamus sertifikatus. Tie, kurie nespėjo to padaryti ar nusprendė tam lėšų neskirti, ant durų kabina spyną. O tokių fabrikų apstu: iš 4 tūkst. veikiančių likę vos 260.

Kaip tyčia rinkoje susiklostė situacija, kad dar užpernai JAV išpardavė fejerverkus, todėl Kinija turėjo tiek užsakymų, kad šiemet jie gamino vien JAV. Europai, D.Šilinio teigimu, teko tik labai menka gamybos dalis.

„Šiai dienai Europoje trūksta apie 40 proc. fejerverkų. Lenkijoje patys didžiausi pardavėjai stovi tuščiais sandėliais. Į mus kreipiasi italai, prancūzai, vokiečiai, olandai – to anksčiau nebuvę, nes visi susirasdavo prekių arčiau. Jei jau ko trūkdavo, važiuodavo į Lenkiją“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo D.Šilinis.

Paklausa menksta, o gaminių kainos kyla dėl konteinerių stygiaus. Kad jie brangsta, imta justi jau vasarį – konteinerių kainos kilo vidutiniškai keturis kartus. Pirotechnikos pardavėjai Lietuvoje vien dėl logistikos gaminius brangina apie 40 proc. Dar 6,5 proc. atsieina muitas, mokamas prekes įvežant į ES.

Dėl į dangų šovusių logistikos išlaidų, branginti tenka net ir tuos gaminius, kuriuos gamyklos parduoda dar senomis kainomis. Tačiau kitąmet kainų šuolis bus dar didesnis. Kaip teigia asociacijos direktorius, fejerverkų sudėtinės dalys pabrango nuo 130 iki 280 proc.

„Jei logistikos kainos nekris, o panašu, kad taip ir bus, turint omenyje, kad jau dabar gamyklose prekės brangsta bent 30 proc., o kai kuriais atvejais – ir dvigubai, kitiems metams užsakytos prekės bus 60-70 proc. brangesnės. Panašu, kad per dvejus metus fejerverkai gali tapti prabangos preke“, – prognozavo D.Šilinis.

Baltijos šalis aprūpino

Tiesa, šiemet Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje itin didelio fejerverkų stygiaus nesijaus, nes rinkoje veikiantys stiprūs didmenininkai parūpino prekių. Anot pašnekovo, viena įmonių sustabdė eksportą į Lenkiją ir Vokietiją vien tam, kad visiškai šiais gaminiais aprūpintų Baltijos šalis. Nepaisant to, didmenininkai Lietuvoje neturi pakankamai prekių, o tai taps akivaizdu paskutinėmis dienomis.

O kas bus kitąmet, numatyti apskritai neįmanoma. „Mes dabar tik galime daryti prielaidas, mokėti didesnius pinigus, kad mums gamintų. O jei kartais taip atsitiks, kad kinų kompanijos negalės mums išsiųsti prekių, būsime priversti atsidaryti kitose šalyse. Kol rinka susitvarkys, pareis dveji treji metai“, – svarstė asociacijos direktorius.

Trūks pačių populiariausių

Kad nereikia delsti iki paskutinės minutės, „Lietuvos rytui“ sakė ir „Blikas“ vadovas Ovidijus Barkauskas. Anot jo, panašu, kad įmonė pritrūks pačių populiariausių prekių.

„Tiekimo grandinės sutrikusios – ir mes negavome visų planuotų pirotechnikos gaminių, kuriuos įprastai gaudavome. Tam tikra prasme pasisekė, kad aną gruodį dėl karantino prekyba buvo uždrausta – tomis prekėmis, kurių nepardavėme pernai, iš rezervų prekiausime šiemet, bet tai – tik dalis reikiamos produkcijos“, – komentavo O.Barkauskas.

Ir jis kalba, kad pirotechnikos atsivežimas pabrangęs tris kartus. Krovinys turi atitikti ADR specialiuosius saugumo reikalavimus, o tokių krovinių laivas gali gabenti nepalyginama mažiau nei įprastų. Dėl to pirotechnikos gaminių kaina pirkėjui didės 20-30 proc.: kuo didesnė prekė, juo daugiau ji vietos užima konteineryje, tuo daugiau ji brangsta.

„Mažmeninėje prekyboje kainos šiemet tikrai bus pakilusios 20-40 proc. Matyt, pardavėjai kainas stabdys kompensaciniais mechanizmais iš savo uždarbio. Kitais metais pirotechnikos brangimas bus dar didesnis“, – kalbėjo „Bliko“ vadovas.

Brango ir bengališkos ugnelės

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė perdavė, kad pas juos brango bengališkos ugnelės. Iš keturių rūšių, kuriomis prekiauja „Iki“, vienos kainos nesikeitė, kitų augo, tačiau netolygiai: kai kurios brango apie 0,3 euro, kai kurios – apie eurą. Tiekėjai kainų brangimą motyvuoja tuo, kad didėjo transporto išlaidos, energijos kainos, juntamas didžiulis darbo jėgos trūkumas.

Prekybos tinkle „Maxima“ bengališkų ugnelių kainos tokios pat, kaip ir pernai. Anot prekybos tinklo komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, 10 vienetų 25 centimetrų ilgio ugnelės kainuoja 0,49 euro, penki vienetai 45 centimetrų – 0,69 euro, trys vienetai 90 centimetrų – 1,69 euro.

Skubus mokėjimas – per dvi savaites

Iššūkių verslui kyla ir dėl įtemptų Kinijos ir Lietuvos politinių santykių. D.Šilinis pasakojo, kad įmonėms teko susidurti su situacija, kai stabdomi Lietuvos įmonių pervedimai už logistikos paslaugas – bankai Kinijoje nepriima pinigų. Įmonė išsiunčia skubų pavedimą, tačiau pinigų dvi savaites niekas neužskaito. Ir tik pateikus papildomus dokumentus per korespondencinius bankus pinigai pasiekia logistikos įmones.

Įprastai būdavo taip: laivui išplaukus iš uosto, išrašoma sąskaita už logistikos paslaugas. Sumokėjus paprastu pavedimu, po kelių dienų pinigai įkrisdavo į sąskaitą. Dabar dvi savaites tenka laukti, kol įskaitomas skubus pavedimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.