Belgija iki 2025 metų sustabdys visus branduolinius reaktorius šalyje

Belgija iki 2025 metų sustabdys visus septynis savo branduolinius reaktorius, tačiau neužvers durų naujos kartos branduolinėms technologijoms, rodo ketvirtadienį koalicinės vyriausybės pasiektas susitarimas.

Laipsniškas branduolinės energijos atsisakymas Belgijos įstatymuose įtvirtintas nuo 2003 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laipsniškas branduolinės energijos atsisakymas Belgijos įstatymuose įtvirtintas nuo 2003 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-23 16:51

Vienas iš vyriausybės šaltinių naujienų agentūrai AFP teigė, kad visą naktį trukusiose derybose buvo pasiektas susitarimas dėl „maždaug 100 mln. eurų investicijų į mažus modulinius reaktorius“.

Laipsniškas branduolinės energijos atsisakymas Belgijos įstatymuose įtvirtintas nuo 2003 metų.

Galutinė plano data yra 2025 metai, o dabartinė vyriausybė įsipareigojo įvykdyti šį tikslą pradėdama eiti pareigas 2020 metų spalį.

Visgi šis klausimas suskaldė valdančiąją koaliciją.

Šaltinis iš vyriausybės naujienų agentūrai AFP sakė, kad biudžetas investicijoms į technologiją jau buvo parengtas.

Jis pridūrė, kad kompromisas išlaiko energetikos ministro „scenarijų A“ ir „patvirtina investavimo mechanizmą, įdiegtą siekiant pakeisti dabartinę pasenusią branduolinę energiją“.

Branduolinė energija taip pat suskaldė kitas ES valstybes nares, nes blokas nesutaria dėl šio energijos šaltinio bei gamtinių dujų įtraukimo į bloko tvarių energijos šaltinių, tinkamų investuoti, sąrašą.

Sąrašas, žinomas kaip Europos Sąjungos „taksonomija“, sukurtas siekiant skatinti ekologiškesnę energiją ir palengvinti perėjimą prie anglies dioksido emisijų neutralios ateities.

Už ES vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas pareiškė besitikintis, kad kad į minėtą sąrašą bus įtraukta ir branduolinė energija bei gamtinės dujos, kai jis bus pristatytas sausio mėnesį.

Tačiau kritikai teigia, kad branduolinė energija nėra nekenksminga klimatui ir kad jos turėtų būti palaipsniui atsisakyta mainais į kitus energijos šaltinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.