Dujų kaina kirto psichologiškai svarbią ribą: ką tai reiškia vartotojams?

Gamtinių dujų kaina Europos neatidėliotinų sandorių rinkoje praėjusį antradienį pasiekė naują psichologiškai reikšmingą apvalią sumą – 2 tūkst. JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Tai – absoliutus rekordas per visą prekybos istoriją. Ankstesnis pikas fiksuotas šių metų spalio pradžioje.

Dėl žiemos padidėjo dujų suvartojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl žiemos padidėjo dujų suvartojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Bent iš Vokietijos pusės nėra signalų, kad „Nord Stream 2“ būtų paleistas šią žiemą.<br>nord-stream2.com nuotr.
Bent iš Vokietijos pusės nėra signalų, kad „Nord Stream 2“ būtų paleistas šią žiemą.<br>nord-stream2.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 9:41 AM

Ekonomistas, Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas Marius Dubnikovas „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ aiškino, kad dujų kainos rekordą pasiekė dėl kelių priežasčių. Viena – Rusijos vamzdynuose slėgis mažėja, vadinasi, tiekimas į Europą per mažas, dujų sistema neužkrauta. Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ antradieniui neužsakė tranzito per vamzdyną Jamalas-Europa. Dujotiekis sustojo ir perėjo į reversinį režimą – dujos teka iš vakarų į rytus.

Antra priežastis – dėl žiemos padidėjo dujų suvartojimas.

„Dar vienas dalykas: gana keista, bet šį sezoną Europa pasitiko su pustuštėmis dujų saugyklomis. Tai reiškia, kad tiek paklausa, tiek pasiūla sužaidė ne mūsų naudai ir dujų kainos pasiekė rekordines aukštumas“, – kalbėjo M.Dubnikovas.

Tačiau Energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį ramino, kad Lietuva dujų nepristigs. „Lietuva yra saugi. „Ignitis“ turi dujų Inčukalnyje, veikia terminalas, jei reikės, po Naujų metų atsigabensime papildomų krovinių. Esame visiškai apsirūpinę dujomis ir jokių problemų nėra“, – LRT teigė ministras.

„Gera žinia, kad mes dujų apskritai turime, kad turime ir terminalą, per kurį, reikalui esant, galime dujas atsivežti. Bloga žinia – mes vis tiek patenkame po rinkos dėsniais: kaina vis auga. Kitais metais ji turės milžinišką įtaką tiek verslams, tiek gyventojams“, – komentavo ekonomistas.

Jis pabrėžė – tokios dujų kainos niekada nebuvo, o tai, tikėtina, privers susimąstyti ne tik politikus ar verslininkus, bet ir vartotojus: ar verta dujas vartoti, kai kaina tokia aukšta.

„Teko asmeniškai susidurti ir pasidomėti alternatyvomis. Aiškėja, kad net ir alternatyvūs šaltiniai, tokie kaip saulės baterijos, šiai dienai rinkoje išparduotos. Manau, kad didelė vartotojų, matydami tokias kainas, pagalvos apie alternatyvas.

Kai dujos kainuoja 2000 JAV dolerių, praktiškai visos alternatyvos labai patrauklios. Toks kainos lygis pateisina bet ką“, – kalbėjo M.Dubnikovas.

Jo teigimu, apmalšinti kainos kilimą gali keli faktoriai. Jei šils, kaina gali kažkiek koreguotis. Kita – jei atslūgtų geopolitinės įtampos, tačiau to vargiai galima tikėtis. „Matyt, vienas pagrindinių dujų tiekėjų mus laikys gana įtemptoje situacijoje ir taip sieks savo tikslų: parodyti savo galią ir mėginti spausti, kad „Nord Stream 2“ dujotiekis būtų pripažintas kaip tinkamas ir atidarytas. Tačiau bent iš Vokietijos pusės nėra signalų, kad šis projektas būtų paleistas šią žiemą“, – sakė ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.