V. Sinkevičius: deryboms su Kinija dar anksti

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius tikina, kad Kinijos spaudimas gali skaudžiai smogti Lietuvos ekonomikai, tačiau kol kas Europos Komisija (EK) situaciją gali tik vertinti ir stebėti, kokia bus tolesnių Pekino veiksmų įtaka. Anot V. Sinkevičiaus, pradėti derybas dar anksti, kadangi tikrąsias Kinijos valdžios taikomas spaudimo priemones įvardyti sudėtinga.

V.Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot V. Sinkevičiaus, pradėti derybas dar anksti, kadangi tikrąsias Kinijos valdžios taikomas spaudimo priemones įvardyti sudėtinga.<br>V.Balkūno nuotr.
Anot V. Sinkevičiaus, pradėti derybas dar anksti, kadangi tikrąsias Kinijos valdžios taikomas spaudimo priemones įvardyti sudėtinga.<br>V.Balkūno nuotr.
Anot V. Sinkevičiaus, pradėti derybas dar anksti, kadangi tikrąsias Kinijos valdžios taikomas spaudimo priemones įvardyti sudėtinga.<br>hpgruesen/pixabay.com nuotr.
Anot V. Sinkevičiaus, pradėti derybas dar anksti, kadangi tikrąsias Kinijos valdžios taikomas spaudimo priemones įvardyti sudėtinga.<br>hpgruesen/pixabay.com nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 2:53 PM, atnaujinta Dec 27, 2021, 3:38 PM

„Nėra kol kas derybų objekto. Kad būtų kalba, mes turime visuomet įvertinti Kinijos veiksmus. Kol kas nuoseklių, aiškių Kinijos veiksmų nėra. Daugelis spaudimo priemonių yra tokios „po stalu“, kurias labai sudėtinga užfiksuoti ir pasakyti, kad prie to prisidėjusi valstybė. Šiuo atveju, bet koks atsakymas turi būti proporcingas. Bet proporcingas valstybės veiksmams“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda žurnalistams sakė už aplinkosaugą, vandenynus ir žvejybą EK atsakingas V. Sinkevičius.

Jo teigimu, pati EK pagalbos Lietuvai imsis, tik pati įvertinusi Kinijos veiksmus.

„Bet koks veiksmas, kalbant apie tarptautinę prekybą, turi būti pirmiausia įvertintas. Tuomet, jeigu teisėje, ypač kalbant apie Pasaulio prekybos organizaciją, tam yra galimybės, sakykim, atsakymui, tos priemonės bus išnaudotos. Tos priemonės turi būti įvertintos“, – kalbėjo eurokomisaras.

„Akivaizdu, kad Kinijos veiksmai gali turėti įtakos Lietuvos ekonomikos vystymuisi ir pakankamai didelės įtakos. Komisija tą vertins ir stebės, kokie tie veiksmai ir kokią įtaką jie galėtų turėti“, – tęsė V. Sinkevičius.

Anot prezidento, šalia Komisijos paskelbto instrumento, skirto kovoti su ekonomine prievarta sprendžiant situaciją dėl Kinijos veiksmų Lietuvos atžvilgiu, svarbus bendras ir operatyvus ES veikimas.

„Privalome numatyti finansinius instrumentus, kurie padėtų šalies verslui susidoroti su apyvartinių lėšų disbalansu. Turime išnaudoti diplomatines priemones kalbantis su Lietuvos eksporto ir investicijų partneriais Senajame žemyne, JAV ir kitose rinkose, taip pat konsultuotis su Europos Komisija“, – pranešime sakė G. Nausėda.

Pasak V. Sinkevičiaus, kol kas Lietuva negali prašyti tokios pagalbos, nes priemonei dar turi pritarti Europos Parlamentaras ir ES šalys narės.

„Jeigu kalbant apie Lietuvos situaciją, tai tų kažkokių faktų nėra pakankamai, bet ir pačios priemonės kaip tokios nėra, jai dar turi pritarti Europarlamentaras ir šalys narės, o tarp šalių narių yra įvairių pozicijų kalbant apie pačios priemonės įgyvendinimą“, – BNS sakė eurokomisaras.

V. Sinkevičiaus nuomone, tokia Komisijos priemonė galėtų atsirasti geriausiu atveju po pusmečio.

„Aš manau, kad tai užtruks kurį laiką, bent pusmetį, kalbant apie tarpinstitucinį susitarimą dėl šios priemonės, taip pat daug priklausys nuo Prancūzijos pirmininkavimo, kada ji apsiims šį failą svarstyti“, – sakė V. Sinkevičius.

„Šiuo atveju Komisija savo darbą jau yra atlikusi, dabar viskas priklauso nuo šalių narių ir Europos parlamento“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad įtampa tarp Vilniaus ir Pekino kilo dar gegužės mėnesį, Lietuvai pasitraukus iš Kiniją ir Vidurio bei Rytų Europos valstybes vienijančio „17+1“ formato. Valstybių dvišaliai santykiai dar labiau pašlijo lapkričio viduryje, Vilniuje atidarius pirmąją pasaulyje Taivano atstovybę salos, o ne jos sostinės Taibėjaus pavadinimu.

Nors oficialiai vadinama Taivaniečių atstovybe, o Lietuva tikina, kad ji skirta ekonominei ir kultūrinei, o ne diplomatinei partnerystei plėtoti, Pekinas kaltina Lietuvą pažeidus „Vienos Kinijos principą“.

Reaguojant į šį žingsnį Kinijos valdžia pažemino Lietuvos diplomatinio atstovavimo lygmenį iki reikalų patikėtinių. Dar vasarą buvo atšauktas Kinijos ambasadorius Lietuvoje, o praėjusią savaitę nuotoliniu būdu pradėjo dirbti Pekiną palikę Lietuvos diplomatai.

Gruodžio pradžioje Lietuvos verslas pranešė apie nesėkmingus bandymus Kinijoje išmuitinti savo prekes, nes Lietuva buvo išbraukta iš Kinijos muitinės sistemos, dėl ko sutriko lietuviškų prekių eksportas į Kiniją. Nors, tikėtina, tyčia išbraukta iš sistemų, Lietuva vėliau vėl joje atsirado, Kinijos ekonominis spaudimas nesibaigė, – kaip skelbė naujienų agentūra „Reuters“, Pekinas gruodžio pradžioje liepė tarptautinėms bendrovėms nutraukti ryšius su Lietuva, kitaip šioms grėstų pašalinimas iš Kinijos rinkos.

Lietuvos tiesioginė prekyba su Kinija yra nedidelė, tačiau jos į eksportą orientuotoje ekonomikoje veikia šimtai įmonių, gaminančių tokius produktus kaip baldai, lazeriai, maisto produktai ir drabužiai, skirtus tarptautinėms bendrovėms, kurios parduoda šias prekes Kinijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.