D. Kreivys: ieškoma būdų, kaip padėti įmonėms dengti išaugusias energijos sąnaudas

Energetikos ministras sako, kad ieškoma, kaip padėti šalies įmonėms, kurioms trūksta apyvartinių lėšų, apmokėti pabrangusių elektros, šildymo, dujų sąskaitų.

Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2021, 10:13 PM

Dainius Kreivys sako nepalaikąs verslo siūlymo stabdyti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokesčio rinkimą, nors elektros kainos pakilo į neregėtas aukštumas.

„Be abejo, iškyla didžiulė problema, kad kai kurios įmonės neturi apyvartinių lėšų, tokios masės pinigų pakilusiems energetikos resursams apmokėti“, – antradienį nacionaliniam transliuotojui LRT pripažino D. Kreivys.

„Klausimas yra sprendžiamas su Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir mes toj darbo grupėje esame, ieškosime būdų, kaip toms įmonėms, kurios susiduria su... kaip, pavyzdžiui, Stiklas“ ir kitoms, padėti“, – žadėjo ministras.

Tačiau D. Kreivys abejoja, ar ir esant tokioms aukštoms elektros kainoms būtų galima stabdyti VIAP rinkimą, ką siūlo verslas.

„VIAP sumokamas atsinaujinančių išteklių plėtotojams. Valstybė yra įsipareigojusi dalį tos elektros energijos kainos, kurią jie pagamina papildomai, kompensuoti, papildomai pridėti. Jeigu mes tų pinigų nemokame, automatiškai valstybė nevykdo savo sutarčių, kurias yra sudariusi su toms įmonėmis, kurios plėtoja atsinaujinančiąją energetiką. Turbūt visi norime, kad sutartys, kurias esame pasirašę, būtų vykdomos. Taip ir verslas tikisi, kad VIAP juos pasieks“, – teigė ministras.

Be kita ko D. Kreivys pabrėžė, kad energetikos, visų pirma elektros energijos resursai yra pabrangę visoje Europoje, todėl įmonių veikloms sąlygos yra vienodos.

„Dabar tokias (elektros – BNS) kainas turime visoje Europoje, turbūt ir pasaulyje, kainos yra labai aukštos, visur verslas turi tokias pačias kainas, todėl realiai mūsų verslo konkurencingumas nėra sumažėjęs“, – teigė ministras.

D. Kreivo teigimu, dabar Lietuva pasigamina tik 30 proc. visos reikalingos elektros energijos. Energetikos ministerija yra parengusi planą, kad iki 2030 metų elektros energijos gamyba iš vėjo ir saulės atsinaujinančių išteklių bus padidinta iki 80 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.