Teismas: kariuomenė teisėtai atmetė Baltijos laivų statyklos pasiūlymą dėl gelbėjimo laivo

Lietuvos kariuomenė teisėtai atmetė bendrovės Vakarų Baltijos laivų statykla pasiūlymą dėl beveik 40 mln. eurų vertės laivo, skirto likviduoti taršos incidentus bei atlikti gelbėjimo operacijas Baltijos jūroje, pirkimo, nusprendė teismas.

Kariuomenė teisėtai atmetė Baltijos laivų statyklos pasiūlymą dėl gelbėjimo laivo.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kariuomenė teisėtai atmetė Baltijos laivų statyklos pasiūlymą dėl gelbėjimo laivo.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kariuomenė teisėtai atmetė Baltijos laivų statyklos pasiūlymą dėl gelbėjimo laivo.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kariuomenė teisėtai atmetė Baltijos laivų statyklos pasiūlymą dėl gelbėjimo laivo.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kariuomenė teisėtai atmetė Baltijos laivų statyklos pasiūlymą dėl gelbėjimo laivo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kariuomenė teisėtai atmetė Baltijos laivų statyklos pasiūlymą dėl gelbėjimo laivo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 28, 2021, 12:18 PM

Lietuvos apeliacinis teismas gruodžio 23 dieną paliko nepakeistą bendrovei nepalankią Vilniaus apygardos teismo spalį priimtą nutartį, pagal kurią pripažinta, kad Lietuvos kariuomenė pagrįstai atmetė jos konkursinį pasiūlymą.

Apeliacinio teismo nuomone, gegužę tam pačiam teismui panaikinus sprendimą dėl konkurso laimėtojo, kuriuo pernai lapkritį buvo paskelbtas Suomijos laivų statybos įmonės „Uudenkaupungin Työvene“ ir laivų elektros įrangos bendrovės „Telesilta“ (ji priklauso „Harju Elekter Group“) konsorciumas, kariuomenė turėjo pagrindą iš naujo vertinti visų konkurso dalyvių pasiūlymus.

„Atsakovė (Lietuvos kariuomenė) pagrįstai priėmė sprendimą pakartotinai vertinti apeliantės (Vakarų Baltijos laivų statyklos) pasiūlymą dėl objektyvių priežasčių, t. y. siekdama nustatyti, ar apeliantės pasiūlyme nurodyto laivo funkciniai elementai galės veikti vienu metu kartu su visais laivo įrenginiais. Pakartotinis vertinimas nepažeidžia viešųjų pirkimų principų ir yra teisėtas“, – rašoma teismo nutartyje.

Lietuvos kariuomenė liepą atmetė Vakarų Baltijos laivų statyklos konkursinį pasiūlymą, nes pastaroji atsisakė pakartotinai pateikti technines specifikacijas, kuriose turėjo buvo aprašyta kaip turi būti suprojektuotas ir įrengtas laivas, kuris ištisus metus Baltijos jūroje galėtų atlikti naftos surinkimą, paiešką ir gelbėjimą, gaisrų gesinimą, teikti paramą nardymo bei atlikti vilkimo operacijas.

Vilniaus apygardos teismas spalį nusprendė, jog kariuomenė turėjo pagrindą persvarstyti savo sprendimus dėl visų pirkime dalyvavusių tiekėjų pasiūlymų, nes priešingu atveju tiekėjų pasiūlymai pirkime galėtų būti vertinami pagal skirtingus kriterijus.

Lietuvos kariuomenė 2019 metų rudenį skelbė, kad šiame konkurse sulaukė septynių pasiūlymų iš Lietuvos ir užsienio laivų statybos bendrovių. Tuomet tikėtasi maždaug 39,6 mln. eurų vertės sutartį dėl naujo laivo pirkimo pasirašyti 2019 metais, vėliau – 2020 metais, o patį laivą įsigyti 2022-2023-aisiais.

Teismui gegužę nurodžius kariuomenei iš naujo vertinti konkurso dalyvių pasiūlymus, Krašto apsaugos ministerija (KAM) BNS tuomet sakė, kad dėl užsitęsusių procedūrų laivui skirtos europinės lėšos gali būti prarastos.

Tuomet KAM teigė, jog naujas laivas reikalingas, nes dabar šiems tikslams naudojamas laivas „Šakiai“ ir jo įranga yra pasenę bei nebeleidžia efektyviai vykdyti užduočių.

Tikimasi, kad naujasis laivas galės gesinti gaisrus laivuose, vilkti avarijų ištiktus laivus, valyti naftos produktais užterštą jūrą bei pagelbėti narams. Be to, jis vykdys Lietuvos nacionalinius ir tarptautinius įsipareigojimus jūroje.

Preliminari nurodoma laivo pirkimo vertė – 39,446 mln. eurų (be PVM), o sutarties trukmė – 30 mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.